+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΤοπικάΠεριφέρειαΣυμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη «19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων»

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη «19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων»

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img
spot_img

 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχουν στη «19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων» (European Week of Regions and Citieshttps://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week), με θέμα «Μαζί για την ανάκαμψη» (Together for recovery), η οποία είναι αφιερωμένη στις Περιφέρειες, στους Δήμους και στην Πολιτική Συνοχής.

Η εκδήλωση υλοποιείται διαδικτυακά από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 μέχρι την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2021.

Το πρόγραμμα της «19ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων» περιλαμβάνει περισσότερες από 300 συνεδρίες και διαδικτυακές δραστηριότητες δικτύωσης, εστιάζοντας στις εξής τέσσερις θεματικές ενότητες:

-Πράσινη μετάβαση.

-Συνοχή.

-Ψηφιακή μετάβαση.

-Συμμετοχή των πολιτών.

Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 (15:30 – 17:00), πραγματοποιείται η εναρκτήρια συνεδρία (https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMxMzIw) με κεντρικούς ομιλητές την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Η εναρκτήρια συνεδρία θα εστιάσει στη μετάβαση από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη βιώσιμη ανάκαμψη.

Το έργο esmartec INTERREG EUROPE 2014-2020 (https://www.interregeurope.eu/e-smartec), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 (17:30 – 19:00) το συμμετοχικό εργαστήριο «Co-learning for mobility co-planning» (https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/Ugxhbm5pbmdfNjMxMzM5).

Μία από τις βασικές αρχές των επιτυχημένων και αποδεκτών Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών. Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός συνεργατικού διαλόγου γύρω από ερωτήματα σημαντικά για τη συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό της κινητικότητας, ερευνώντας από κοινού τις προσαρμοσμένες οδηγίες του e-smartec για τη συμμετοχή των πολιτών. Μέσα από τη διαδραστική άσκηση εκμάθησης που θα λάβει χώρα στις διαδικτυακές αίθουσες του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν μια σύντομη εμπειρία πραγματικής εμπλοκής, δημιουργώντας από κοινού μια συμμετοχική στρατηγική για το σχεδιασμό της βιώσιμης κινητικότητας.

Το έργο RUMORE INTERREG EUROPE 2014-2020 (https://www.interregeurope.eu/rumore), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας θα ενώσει τις δυνάμεις του με το έργο «Next2Met» την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 (10:30 – 12:00) στο συμμετοχικό εργαστήριο με τίτλο «Is Your Region Worth Your Love? Soft Digitalisation, Regional Attraction and Engagement» (https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMxMjky). Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα προσπαθήσει να εξετάσει τα στοιχεία έλξης των Περιφερειών από την άποψη του «ήπιου» ψηφιακού μετασχηματισμού, ειδικά σε σχέση με την πανδημία. Στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός συνεργατικού διαλόγου γύρω από ερωτήματα όπως «Πώς η ψηφιακή μετάβαση επιτρέπει καλύτερες υπηρεσίες και ποιότητα ζωής;» ή «Πώς μπορούν να συμπεριληφθούν διαφορετικοί φορείς στις διαδικασίες ανάπτυξης;».

Θα παρουσιαστούν μελέτες περιπτώσεων και θα γίνει αναφορά στην πιλοτική εφαρμογή που υλοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αφορά την «Πιλοτική δοκιμή ψηφιακών υπηρεσιών στην αλυσίδα αξίας ρυζιού» (blockchain, apps). Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, με απώτερο σκοπό μακροπρόθεσμα να αναπτυχθεί ένας Ψηφιακός Κόμβος Καινοτομίας (Digital Innovation Hub). Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αλυσίδας αξίας του ρυζιού θα αναδείξει ευρύτερα το τοπικό προϊόν και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του, προωθώντας πολιτικές με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους παραγωγούς. Αυτές οι πρακτικές θα αποτελέσουν έμπνευση για την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών.

Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι μία από τις Περιφέρειες που θα παρουσιαστούν στο εργαστήριο με τίτλο «The role of Demo Farms in Agricultural Knowledge and Innovation Systems: a policy perspective» (https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMxMjE2), το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 (17:30 -19:00). Το εργαστήριο βασίζεται στην εμπειρία τριών έργων «Horizon 2020» σε εξέλιξη (NEFERTITI, AGRIDEMO και PLAID). Αυτή η «οικογένεια» των έργων «H2020» παρέχει τη βάση για μια διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή κοινότητα των Demo (nstration) Farms. Το εργαστήριο θα παρέχει σχετικές ευκαιρίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο ώστε να κατανοήσουν τη σημασία και την ανάγκη υποστήριξης των Demo (nstration) Farms, παρέχοντας διαδραστική συζήτηση με μερικά εξαιρετικά παραδείγματα.

Η «19η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων» ολοκληρώνεται με τη συνεδρία λήξης (https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMxMzE3) η οποία λαμβάνει χώρα την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 (15:30 – 16:30), με κεντρικούς ομιλητές τους κ.κ. Τζιτζικώστα και Ferreira. Η συνεδρία λήξης συλλέγει τα αποτελέσματα των συνεδριών της εβδομάδας ανά θεματική κατηγορία.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα της εκδήλωσης (https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week) και να επιλέξουν τις συνεδρίες και τις δραστηριότητες που  επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σελίδα της “19ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων” (https://www.interregeurope.eu/euregionsweek).

 

Προσφατα αρθρα

Ραγδαίες εξελίξεις: Καθαιρέθηκε η Δ. Σύμβουλος των Λουτρών λόγω εμπλοκής της με την δικαιοσύνη..

Ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες ο Ν. Παρούτογλου, έρχεται μετασχηματισμός και αλλαγή σελίδας!!! Από την Ελληνική...

Διεκδικούμε την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Έδεσσας – Εγνατίας!

Γιάννης Μυλόπουλος: «Αδιανόητη η εγκατάλειψη για 20 χρόνια ενός έργου βασικής υποδομής για την...

Τριάντα χρόνια πριν!

Ήταν 29η Μαίου του 1994, όταν ενθρονίστηκε στην Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο...

Μετά την Βόρεια Μακεδονία, ανοίγουμε δουλειές  και με την Δυτική Θράκη;

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης    Η προπαγάνδα είναι ένας όρος όπου ιδιαίτερα οι Ναζιστές όχι...

Παρομοια αρθρα

Ραγδαίες εξελίξεις: Καθαιρέθηκε η Δ. Σύμβουλος των Λουτρών λόγω εμπλοκής της με την δικαιοσύνη..

Ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες ο Ν. Παρούτογλου, έρχεται μετασχηματισμός και αλλαγή σελίδας!!! Από την Ελληνική...

Διεκδικούμε την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Έδεσσας – Εγνατίας!

Γιάννης Μυλόπουλος: «Αδιανόητη η εγκατάλειψη για 20 χρόνια ενός έργου βασικής υποδομής για την...

Τριάντα χρόνια πριν!

Ήταν 29η Μαίου του 1994, όταν ενθρονίστηκε στην Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο...