Κ. Μάλαμα : Η ενδυνάμωση του τομέα Μακεδονίας – Θράκης του ΥΠΕΣ αποτελεί κομβικό στοιχείο για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.
Συνάντηση με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΜΑΘ πραγματοποίησε η αναπληρωτής Τομεάρχης Μακεδονίας Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κυριακή Μάλαμα, στο πλαίσιο της ενημέρωσής της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης και το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τις υπηρεσίες του. Όπως τονίστηκε, η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση κατάργηση της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Τομέα στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την αναπτυξιακή δυναμική της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και για το ίδιο το μέλλον του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, ο οποίος διαρκώς υποβαθμίζεται τα τελευταία δύο χρόνια.
Στην ίδια κατεύθυνση αναλύθηκαν και μια σειρά από προβλήματα στην καθημερινότητα της εργασίας των υπαλλήλων του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, τα οποία πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό από τον κατακερματισμό της υπηρεσίας, με δεδομένο ότι για διάφορες διοικητικές πράξεις οι αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί, εξαιτίας του “επιτελικού κράτους” στην Αθήνα, αλλά κι από την συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια διαρκούς αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από μία υπηρεσία, η οποία στελεχώνεται από ικανό κι εξειδικευμένο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει.
Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης πρέπει να ενδυναμωθεί και να αποκτήσει το ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Επανέλαβε την κάθετη αντίθεσή της στην κατάργηση της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων στην αξιολόγηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, τόνισε ότι κάθε σκέψη για ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης είναι απαράδεκτη, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών κι η κυβέρνηση να αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο δυναμικό του Τομέα Μακεδονίας Θράκης ως δυναμικό “δεύτερης ταχύτητας”. Κατέθεσε, επίσης, και την σκέψη της για την αναβάθμιση του ρόλου του τομέα Μακεδονίας – Θράκης στην διάσωση κι ανάδειξη της αρχιτεκτονική κληρονομιάς της Βόρειας Ελλάδας, με την δημιουργία μίας ψηφιακής βάσης δεδομένων για το σύνολο των παραδοσιακών οικισμών και κτιρίων και την συμμετοχή του Τομέα στην εξασφάλιση πόρων και προγραμμάτων για την διάσωσή τους. Επανέλαβε, τέλος, την ανάγκη ανακατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να καλυφθεί το αναπτυξιακό κενό που αντιμετωπίζει η Βόρεια Ελλάδα, με την συμβολή στην διαχείριση τους από τα ικανά στελέχη του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης του ΥΠΕΣ.