+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΔημιουργία περιφερειακού Σχέδιο Ισότητας

Δημιουργία περιφερειακού Σχέδιο Ισότητας

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img

Δημόσια (διαδικτυακή) εκδήλωση με θέμα «Η διάσταση του φύλου σε οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας: εξερευνώντας την επαγγελματική εξέλιξη, το «κενό» στην  ηγεσία και την σεξουαλική παρενόχληση» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Ερευνών Ν.Α. Ευρώπης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “TeRRItoria

          Δημόσια (διαδικτυακή) εκδήλωση με θέμα «Η διάσταση του φύλου σε οργανισμούς Έρευνας και Καινοτομίας: εξερευνώντας την επαγγελματική εξέλιξη, το «κενό» στην  ηγεσία και την σεξουαλική παρενόχληση» διοργανώνουν η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 στις 11:00  π.μ., στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “TeRRItoria” .

          Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει την ισότητα των φύλων ως κρίσιμη προτεραιότητα και προωθεί συστηματικά την εφαρμογή Σχεδίων Ισότητας των Φύλων (Gender Equality Plans) ως βασική στρατηγική για την υλοποίηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμευσή της προς την επίτευξη ενός δίκαιου και ασφαλούς περιβάλλοντος αντανακλάται και σε πρόσφατα δημοσιευμένες στρατηγικές που έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν την ενίσχυση της Ισότητας των Φύλων στους οργανισμούς της Έρευνας και Καινοτομίας.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «TeRRItoria – Territorial responsible research and innovation through the involvement of local R&I actors», έχουν πραγματοποιηθεί έξι διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ακαδημαϊκού χώρου, της βιομηχανίας, των φορέων χάραξης πολιτικής, καθώς και με εκπροσώπους των πολιτών. Ο στόχος των συναντήσεων εργασίας ήταν να συν-δημιουργηθεί το περιφερειακό Σχέδιο Ισότητας και να εξασφαλιστεί ότι οι περιοχές παρέμβασης του Σχεδίου και οι προτεινόμενες αλλαγές θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των φορέων Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) της Περιφέρειας. Σε γενικότερο πλαίσιο, ο στόχος του έργου “TeRRItoria” είναι να προωθήσει τις αρχές της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας (Responsible Research and Innovation – RRI) σε πέντε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης.

          Σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων, ο στόχος αυτής της δημόσιας συζήτησης είναι να εμβαθύνει σε θέματα που προκύπτουν σε σχέση με το «φύλο» και επιδρούν στη δυναμική των σύγχρονων οργανισμών Έρευνας και Καινοτομίας.  Τρεις βασικές προκλήσεις που δημιουργούν εμπόδια προς την ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση των φύλων  στους οργανισμούς έχουν επιλεχθεί ώστε να συζητηθούν εκτενώς: η επαγγελματική εξέλιξη, το «κενό» στην  ηγεσία και η σεξουαλική παρενόχληση. Τέτοιου είδους φαινόμενα αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για την Ε.Ε. και για την Ελλάδα και καταδεικνύουν την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των ανθρώπων κάθε φύλου εντός των οργανισμών της Έρευνας και Καινοτομίας. Οι προσκεκλημένες ομιλήτριες είναι ειδικές στα αντίστοιχα θέματα και θα δώσουν το έναυσμα για τη συζήτηση μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021 (11:00-13:00)

 

10:45 – 10:55 Σύνδεση στην πλατφόρμα (ZOOM)
10:55 – 11:00 Εισαγωγή και Χαιρετισμός – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  και   South-East European Research Centre (SEERC)
11:00 – 11:30 Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την ενασχόληση της γυναίκας με την επιχειρηματικότητα; Προσκεκλημένες ομιλήτριες: Έρη Παυλάκη, Νατάσα Γρηγοράκη (Women do Business)
11:30 – 12:00 H θέση των γυναικών στις επιστήμες, την έρευνα και την ηγεσία: Περιοριστικοί παράγοντες και τρόποι αντιμετώπισης. Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομότιμη καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
12:00 – 12:30 Σεξουαλική Παρενόχληση και έμφυλη διάκριση στον χώρο Εργασίας. Προσκεκλημένη ομιλήτρια: Στέλλα Κάσδαγλη (Women on Top)
12:30 – 13:00 Ερωτήσεις και Συζήτηση, Συντονιστής Γιώργος Ελευθεράκης

Προσφατα αρθρα

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ!

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καταθέτει ένα πλέγμα προοδευτικών κρίσιμων μέτρων και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη...

ΑΝΥΔΡΟ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

ΝΕΑ ΠΑΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

Παρουσία του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκιδη, του Αντιδημάρχου Δημήτρη Δαμασκούδη, του Γραμματέα του Δήμου...

Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος» μετατρέπεται σε «πράσινη» βιομηχανία!

Με συγκεκριμένες επενδύσεις μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα Στα… σκαριά μία πρότυπη μονάδα παραγωγής βιοαερίου...

Παρομοια αρθρα

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ!

Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καταθέτει ένα πλέγμα προοδευτικών κρίσιμων μέτρων και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη...

ΑΝΥΔΡΟ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

ΝΕΑ ΠΑΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

Παρουσία του Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκιδη, του Αντιδημάρχου Δημήτρη Δαμασκούδη, του Γραμματέα του Δήμου...