Προχωρούν σε προειδοποιητική απεργία την Τρίτη
Διαγνωστικά κέντρα και πολυϊατρεία σε τεντωμένο σχοινί λόγω claw back!
Ζητούν κατάργησή του τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο
• Στο… απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση για τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς, που εξακολουθούν να σηκώνουν ένα μεγάλο οικονομικό βάρος από τα μέτρα του claw back και του rebate που φαίνεται πως θα παραμείνουν σε ισχύ και τα επόμενα χρόνια.
Το κράτος μέσω των παραπάνω διαδικασιών αλλά και της φορολογίας με την οποία επιβαρύνει τον κλάδο εισπράττει το 75 – 80% του συνολικού του τζίρου και με τα υπόλοιπα καλούνται να τα βγάλουν πέρα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. Κι επειδή δεν εισακούονται από τα αρμόδια υπουργεία, το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ιδιωτικού τομέα αποφάσισε να προχωρήσει σε προειδοποιητική απεργία, η οποία ενδέχεται να έχει και συνέχεια.
Για το θέμα μίλησε χθες στην εφημερίδα μας ο γνωστός γιατρός ακτινολόγος Βασίλης Παπακώστας τονίζοντας ότι τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης και προτείνοντας να γίνει επιτέλους ένας σοβαρός διάλογος γύρω από την ιδιωτική Π.Φ.Υ..
Προειδοποιητική απεργία
Σε προειδοποιητική απεργία και αποχή από υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσουν διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικο-εργαστηριακοί ιατροί στις 12 Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό χθες από ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Όπως αναφέρεται, η απόφαση ελήφθη καθώς μετά την εννεαετή συνεχή εφαρμογή του claw back στην ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας διαπιστώνεται πλέον ότι το θέμα της ρευστότητας των παρόχων υγείας έχει φτάσει στο μη περαιτέρω εξαιτίας τόσο του συγκεκριμένου μέτρου όσο και του rebate. «Είναι ένας τρόπος να καταλάβει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν πάει άλλο», τονίζουν οι φορείς που συναπαρτίζουν το Συντονιστικό Όργανο και προσθέτουν: «Αντιληφθήκαμε ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει βολευτεί πίσω από την εφαρμογή αυτών των μέτρων περικοπής των δαπανών και δεν κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια αξιολόγησης των αναγκών των ασθενών από την μία και από την άλλη, να δει τι μπορεί να πληρώσει και αυτό να προσφέρει στον Έλληνα ασθενή. Το Υπουργείο Οικονομικών αυτό που κάνει, είναι κοινωνική πολιτική στις πλάτες των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών ιατρών»!
Θέμα επιβίωσης
Με αφορμή την γνωστοποίηση της επικείμενης απεργίας στα διαγνωστικά κέντρα της χώρας, η Χαλκιδική, απευθύνθηκε σε έναν από τους παλιότερους και πιο έμπειρους γιατρούς του κλάδου , τον Βασίλη Παπακώστα, ιδιοκτήτη του Κέντρου «Μαγνητική Τομογραφία Ελλάδας», ο οποίος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει στις μέρες μας.
Όπως σημείωσε, «το κράτος με το μέτρο του claw back και το rebate μας αφαιρεί σήμερα τα δύο τρία του τζίρου και μας δίνει πίσω το ένα τρίτο, το οποίο όμως φορολογεί κανονικά και μάλιστα με συντελεστή 45%! Στην πράξη μας υφαρπάζουν σχεδόν το 80% των κερδών σε φόρους. Τίθεται λοιπόν θέμα επιβίωσης για όλους μας».
Σοβαρή συζήτηση…
Σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, με την πολιτική που ακολουθείται στον κλάδο, πλήττονται ευθέως οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί και τα μικρά κέντρα. «Το Κράτος δεν είναι ανώνυμη εταιρία, πρέπει να έχει μέριμνα για τον άνθρωπο και η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εστιάσει στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Αυτό είναι το ουσιαστικό», τονίζει με έμφαση και προσθέτει ότι είναι καιρός να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου επικρατεί σήμερα αναστάτωση και προβληματισμός.
Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι, εφόσον δεν εισακουστούν από τα αρμόδια υπουργεία, κάνει λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Όπως αναφέρει, «στην ακραία περίπτωση θα αναγκαστούμε να κλείσουμε το… μαγαζί»!
Με υπέρογκο χρέος…
Ο κ. Παπακώστας σπεύδει να θέσει κι ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα για τους επαγγελματίες του κλάδου που προκύπτει από την προσωπική του εμπειρία. Τόσο ο ίδιος που ετοιμάζεται να βγει σε σύνταξη όσο και άλλοι συνάδελφοί του επιβαρύνονται από τον ΕΟΠΥΥ με ένα υπέρογκο χρέος ως Πάροχοι Υπηρεσιών Υγείας όσον αφορά το επιπλέον claw back και rebate για τα διάστημα 2012 -2019.
«Είναι σα να μου λένε ότι δούλεψα τσάμπα στο δημόσιο επί 10 χρόνια», τονίζει. Με επιστολή του μάλιστα προς τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων προτείνει ως λύση να απαλλάσσεται ο ευρισκόμενος σε φάση αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησης ελεύθερος επαγγελματίας ιατρός από τις αναδρομικές επιπλέον επιβαρύνσεις του rebate και claw back των ετών 2012-2019, ποσό που υπερβαίνει ήδη το καταβληθέν στο Κράτος 75% των εσόδων του.
Απαράδεκτο μέτρο
Aπαράδεκτο χαρακτηρίζουν το μέτρο του claw back η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, η Πανελλ. Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, ο Πανελλ. Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που συναπαρτίζουν το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους καυτηριάζουν την κατάθεση από τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Θεόδ. Σκυλακάκη τροπολογίας με την οποία επιμηκύνεται η διάρκεια εφαρμογής του μέχρι και το 2025. «Ο κλάδος μας έχει οδηγηθεί πριν το κύκνειο άσμα και ο κ. Σκυλακάκης πιστεύει ότι θα υπάρχουν εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικο-εργαστηριακοί ιατροί μέχρι και το 2025 που θα χρηματοδοτούν έμμεσα τον ΕΟΠΥΥ», τονίζουν με έμφαση οι τέσσερις φορείς. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι «το αδιαπραγμάτευτο αίτημα για την επιβίωση των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών ιατρών είναι η κατάργηση του μέτρου αυτού»!
Όπως αναφέρουν, ο αναπλ. Υπουργός «προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι οδηγεί χιλιάδες οικογένειες που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην ιδιωτική Π.Φ.Υ. στο χείλος του γκρεμού και την οικονομική καταστροφή». Μάλιστα, το Συντονιστικό Όργανο με επιστολές του προς τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας έχει ζητήσει τη στήριξή τους στα αιτήματά του.