+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικήΔΕΘ: Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν

ΔΕΘ: Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img
spot_img

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς σήμερα το βράδυ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη των μέτρων και την περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι  πρωθυπουργικές εξαγγελίες θα έχουν φοροελαφρύνσεις, μέτρα ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας που απειλεί τα νοικοκυριά, ειδικά μέτρα για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων  ενώ θα κρύβουν και μέτρα «έκπληξη» που προστέθηκαν στο «καλάθι» την τελευταία στιγμή. Με όχημα τους θετικούς οικονομικούς δείκτες, όπως αποτυπώθηκαν και στα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου για το ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ για «μέρισμα ανάπτυξης» το οποίο θα διανεμηθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, νέους και μεσαία στρώματας. Η αύξηση του ΑΕΠ 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ανοίγει το δρόμο για πρόσθετες ελαφρύνσεις καθώς  δημιουργείται έξτρα δημοσιονομικός χώρος έως 1 δισ. ευρώ.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το πακέτο της ΔΕΘ θα αφορά το 2022 και το 2023 και θα προβλέπει:

– Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα μετά το διετές «πάγωμα». Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα επεκταθεί σε επόμενη φάση στα εισοδήματα του δημοσίου τομέα και τους συνταξιούχους.

– Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

– Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για πέντε ή επτά χρόνια σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς στο πλαίσιο της σχετικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.

– Διεύρυνση  των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές  για να προστατευθούν  από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

– Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

– Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για την είσοδο νέων ηλικίας 18-29 ετών στην αγορά εργασίας και εισοδηματικές ενισχύσεις σε ανέργους και αδύναμα νοικοκυριά.

– Ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων με παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ για να σβήσουν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 1-1-2022 στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα και μεσοσταθμική μείωση 8% στο κύριο φόρο.

– Σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ με μείωση συντελεστών  η αύξηση του αφορολόγητου ορίου σε πρώτη φάση.

– Παράταση  για τρεις μήνες του προγράμματος «Γέφυρα Ι» που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για τη πρώτη κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

– Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε καφέ, μεταφορές, τουριστικό πακέτο και  εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου καθώς και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (σε Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο) για όσο διάστημα λειτουργούν στα νησιά δομές αιτούντων άσυλο.

– Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2023 και πλήρη  κατάργηση του τα επόμενα έτη

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον, περιγράφοντας τους πιο μεσοπρόθεσμους κυβερνητικούς στόχους: έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το 2022 και ένταξη των ομολόγων σε βαθμίδα αξιολόγησης το πρώτο εξάμηνο του 2023. Θα δώσει όμως και μια πρόγευση των νέων δεδομένων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά το 16,2% του δευτέρου τριμήνου του έτους.

Η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη φέτος από 3,6% κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα ενώ ανάλογη αναθεώρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ θέτει σε πρώτη φάση τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 5% έναντι 4,2% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Προσφατα αρθρα

Δεν δέχθηκαν την Υφυπουργό στο επίσημο τραπέζι

Σκληρή αντίδραση των Μητροπολιτών στο Αίγιο Τραγελαφικά γεγονότα μετά την απόφαση των ιεραρχών να...

Σκληρό ροκ Αυγενάκη στην αντιπολίτευση από την Σκύδρα!!!

Πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγές...

Από την Αλμωπία με στόχο τις Βρυξέλες!!! Η Αννέτα Τσελεπή υποψήφια με την Νέα Αριστερά

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς: Η υποψηφιότητα της Αννέτας Τσελεπή στις εκλογές για το...

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Παρομοια αρθρα

Δεν δέχθηκαν την Υφυπουργό στο επίσημο τραπέζι

Σκληρή αντίδραση των Μητροπολιτών στο Αίγιο Τραγελαφικά γεγονότα μετά την απόφαση των ιεραρχών να...

Σκληρό ροκ Αυγενάκη στην αντιπολίτευση από την Σκύδρα!!!

Πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγές...

Από την Αλμωπία με στόχο τις Βρυξέλες!!! Η Αννέτα Τσελεπή υποψήφια με την Νέα Αριστερά

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς: Η υποψηφιότητα της Αννέτας Τσελεπή στις εκλογές για το...