Μπορεί η Έδεσσα και κατά επέκταση ο Νομός Πέλλας να κάνει ” εξαγωγή” Δημάρχου;
Η απάντηση είναι ” μπορεί” αν λάβουμε στα υπόψιν την Χριστίνα Κίτσος ( έτσι την αποκαλούν στην Ελβετία) που φέτος είναι Δήμαρχος Γενεύης!!
Και το κατόρθωμα της είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το δικαίωμα της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, καθιερώθηκε στην Ελβετία από το 1971!!
Γεννημένη σε αυτή την χώρα, ασχολήθηκε με την πολιτική από 13 ετών…
” Ο αγώνας για την ισότητα δεν σταματά ποτέ” λέει η ίδια.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Χριστίνα, όπως είπαμε, είναι γεννημένη στην Ελβετία, με πατέρα από την Έδεσσα και μητέρα από την Θεσσαλονίκη.
Στο σπίτι που μεγάλωσε, έμαθε άριστα την ελληνική γλώσσα, ενώ διαβάζει και Ελληνικά βιβλία.
Η Χριστίνα, σε ηλικία 22 ετών, εντάχτηκε στο σοσιαλιστικό κόμμα, και στην συνέχεια, για πρώτη φορά, βγήκε βουλευτής, στο καντόνι του Νεσατελ.
“Νομίζω το δυσκολότερο πράγμα όταν είσαι νέος δεν είναι τόσο να εκλεγείς όσο το να χωνέψεις μέσα σου ότι η πολιτική είναι μια άσκηση πραγματισμού και ότι οι πολύ ιδεαλιστικές πεποιθήσεις που έχεις μπορεί να μην έχουν θέση ή εφαρμογή”, λέει η Χριστίνα Κίτσος.
Αργότερα πήγε στην Γενεύη, επιθυμώντας να ανέλθει στην ιεραρχία.
Και το κατάφερε, αφού εξελέγει Αντιδήμαρχος Γενεύης!!
Η ίδια εξήγησε ότι σε αυτή την χώρα υπάρχει ένα διαφορετικό σύστημα.
Εκλέγονται πέντε Αντιδήμαρχοι και κάθε χρόνο, ο καθένας εκτελεί καθήκοντα Δημάρχου.
Φέτος είναι η σειρά της.
“Μου αρέσει πολύ ότι στην αυτοδιοίκηση έρχεσαι σε άμεση επαφή με τον πολίτη, πρέπει να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες διαφορετικών ηλικιακών ομάδων». λέει η Χριστίνα.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Η Δήμαρχος συνεχίζει:
“Βέβαια πρέπει να σας πω ότι θα ήταν μάλλον δύσκολο για εμένα να ζήσω στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα ποτέ εκεί να κατέβω στην πολιτική. Ας πούμε ένα από τα πράγματα που μου κάνει εντύπωση είναι οι πολιτικές δυναστείες που βλέπουμε να ανακυκλώνονται τα μέλη τους στην εξουσία. Οχι ότι δεν υπάρχει αλλού νεποτισμός αλλά στην πατρίδα μας είναι πιο έντονος. Εδώ κάποιος μπορεί να τα καταφέρει πιο εύκολα δίχως οικογενειακές διασυνδέσεις, μόνο με την εργασία του και με το σπαθί του. Δίνονται ευκαιρίες ανάδειξης και σταδιοδρομίας χωρίς η οικογένεια ή η καταγωγή να παίζουν ρόλο. Κοιτάξτε το δικό μου παράδειγμα». Η Γενεύη είναι πόλη που έχει ψηφιστεί εκ των καλυτέρων στην ποιότητα ζωής. Ποια είναι τα προβλήματα; «Υπάρχει ανέχεια, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν στέγη, που εξαρτώνται από κοινωνικά επιδόματα. Οι μισθοί είναι πολύ πιο υψηλοί αλλά και το κόστος ζωής είναι τεράστιο. Αυτό είναι ένα άλλο στερεότυπο που ακολουθεί την Ελβετία, ότι όλα είναι λυμένα. Δεν ισχύει. Απλώς σίγουρα έχουμε περισσότερα χρήματα για να ανακουφίσουμε τους μη έχοντες. Ομως χρειάζεται να γίνει αναδιανομή πλούτου για κοινωνική δικαιοσύνη».
Αυτή είναι η Χριστίνα Κίτσος, με καταγωγή από την Έδεσσα.
Και εμείς έστω από μακριά μπορούμε να καμαρώνουμε , όπως και με τον Δήμαρχο στις Βρυξέλλες Χρήστο Δουλκεριδη, από τα Σεβαστανα.
( Σ.Σ. η παρουσία της έγινε από την εφημερίδα Καθημερινή)