Τι θα γίνει με τα χρέη της Τουριστικής Έδεσσας Α.Ε. και με της ΕΥΡΩΑΠ;
Σήμερα η εφημερίδα μας προβαίνει σε μια σημαντική αποκάλυψη αναφορικά με τις οφειλές που φαίνεται ότι έχουν ακόμη δυο πρώην αυτοδιοικητικές επιχειρήσεις της Πέλλας. Πρόκειται για την Τουριστική Α.Ε. , Δημοτική επιχείρηση υπό εκκαθάριση του Δήμου Έδεσσας. Η δευτερη εταιρία είναι η λεγόμενη ΕΥΡΩΑΠ που ήταν Νομαρχιακή επιχείρηση που λειτουργούσε το Χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας την περίοδο που οι Νομαρχιακές επιχειρήσεις ήταν αυτόνομες. Στην συνέχεια η επιχείρηση απορροφήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσημα αναρτημένες είναι πλέον οι λίστες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.
Στις δύο λίστες της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με χρέη που έχουν καθυστερήσει να καταβάλουν για πάνω από ένα έτος.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι παραβάσεις που οδήγησαν στο κρέμασμα των οφειλετών στα «μανταλάκια» είναι είτε βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, είτε βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τον e-ΕΦΚΑ ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του.
Παράλληλα, διευκρινίζεται πως τα στοιχεία αντλήθηκαν με ημερομηνία εξαγωγής 26.7.2024. Οι οφειλές προς το Δημόσιο, αφορούν ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών εκτός ρύθμισης, με ημερομηνία λήξης έως τις 26.7.2024, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 26.7.2024.
Οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτός ρύθμισης χρονικών περιόδων 06/2023 και προγενέστερα.
Η ΕΥΡΩΑΠ
Η πρώην Νομαρχιακή επιχείρηση ΕΥΡΩΑΠ είναι αμιγής Νομαρχιακή επιχείρηση που συστάθηκε βάσει των άρθρων 75 και 76 του ΠΔ/ 30/96 και του ΠΔ/ 331/96. Η πράξη σύστασης της επιχείρησης δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 645/Β/14-5-1999 και 1615/Β/17-8-1999. Με την σύσταση της Περιφέρειας η επιχείρηση καταργήθηκε και τέθηκε υπό εκκαθάριση. Μάλιστα υπήρξε απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών όπου καθόρισε την λύση και εκκαθάριση, τον ορισμό εκκαθαριστών, την διαδικασία εκκαθάρισης καθώς την διάρκεια της. Στην συνέχεια υπήρξε απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου της ΠΚΜ που ορίστηκαν μέλη του Δ.Σ. για τις ανάγκες της εκκαθάρισης όπως ο νόμος ορίζει. Στις 23/6/2011 το Περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε την λύση της επιχείρησης και ορίστηκαν οι εκκαθαριστές. Στις 26/4/2014 η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε από το Περιφερειακό συμβούλιο καθώς ορίστηκαν δυο νέοι ορκωτοί λογιστές των εκκαθαριστές. Από εκεί και πέρα δεν έχει ακουστεί κάτι αναφορικά με την εξέλιξη της εκκαθάρισης. Κάποια στιγμή υπήρξε η διεκδίκηση μισθών από φερόμενους ως πρώην εργαζομένους της επιχείρησης χωρίς όμως και εκεί να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης φορολογικής αρχής, το ΑΦΜ της επιχείρησης αυτής φαίνεται ενεργό και δηλώνει ως έδρα το Διοικητήριο στην Έδεσσα, ενώ ως δραστηριότητες έχει τις ακόλουθες:
Κύρια: Υπηρεσίες Χιονοδρομικού κέντρου
Δευτερεύουσες: Υπηρεσίες διαφημιστικού σχεδιασμού, Υπηρεσίες διαφήμισης, υπηρεσίες διάθεσης χώρου καταστημάτων, έρευνα αγοράς, οργάνωση συνεδρίων.
Στην λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες του δημόσιου, δεν φαίνεται να έχει οφειλές στην εφορία αλλά στον ΕΦΚΑ. Η βασική οφειλή προσδιορίζεται στις 357.537,75 ευρώ ενώ τα συν εισπαξόμενα του ΕΦΚΑ είναι στα 442.937,20 ευρώ. Τέλος η συνολική οφειλή είναι 800.474,95 ευρώ. Και φυσικά σήμερα μπορεί να έχει αυξηθεί καθώς οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτός ρύθμισης χρονικών περιόδων 06/2023 και προγενέστερα. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί μετά από 13 ολόκληρα χρόνια που λειτουργεί ο θεσμός της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης ακόμη φαίνεται η επιχείρηση τουλάχιστον στα χαρτιά ενεργή και δεν έχει εκκαθαριστεί πλήρως αφενός να μην τοκίζεται άλλο το χρέος και αφετέρου να πληρωθεί; Υπάρχουν και χρέη της επιχείρησης σε ιδιώτες και αν ναι πόσα είναι αυτά και αν υπάρχει πρόθεση να πληρωθούν; Μετά από τόσα χρόνια και με την επιχείρηση αυτή που έχει ταλαιπωρήσει και ταλαιπωρηθεί, θα πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια λύση.
Η Τουριστική Έδεσσας Α.Ε.
Άλλη μεγάλη αμαρτία για την περιοχή, η περιβόητη Τουριστική Έδεσσας Α.Ε. που ακόμη και σήμερα φαίνεται υπό εκκαθάριση χωρίς όμως και αυτή να έχει ολοκληρωθεί. Η εν λόγω Δημοτική επιχείρηση ιδρύθηκε το 2011 κατά τις επιταγές του νόμου του Καλλικράτη ως η μοναδική Α.Ε. που δικαιούνταν να έχει ο Δήμος Έδεσσας και διαχειριζόταν το εστιατόριο “Καταρράκτες” και το αναψυκτήριο “Τημενιδών. Παρά την απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής για την λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης αλλά και την απορρόφηση του προσωπικού στον Δήμο, μέχρι σήμερα αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Η προηγούμενη δημοτική αρχή αποφάσισε να ενοικιάσει για πολλά χρόνια τόσο το κέντρο των Καταρρακτών όσο και το Τημενιδών. Η αλήθεια είναι ότι η εν λόγω δημοτική επιχείρηση δεν ήταν βιώσιμη και δημιουργούσε συνεχώς χρέη. Πλέον με τις παραχωρήσεις σε ιδιώτες, ο Δήμος καταφέρνει να εισπράξει ένα σημαντικό τίμημα για αυτούς του δυο χώρους. Και εδώ η ΑΔΑΕ στην επίσημη λίστα των οφειλετών έχει την Τουριστική Α.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία φέρεται να χρωστά ως αρχικό κεφάλαιο 271.770,67 ευρώ ενώ τα συνεισπραττόμενα Δημοσίου καταγράφηκαν στα 149.669,65 ευρω. Η συνολική οφειλή προς το δημόσιο είναι 421.440,32 ευρώ. Οι οφειλές δεν σταματούν όμως εδώ. Η επιχείρηση φέρεται να χρωστά και στον ΕΦΚΑ αρχικό ποσό 302.648,29 ευρώ με τα συνεισπραττόμενα του ΕΦΚΑ να είναι στα 199.530,93 ευρώ ενώ οι συνολικές οφειλές στον ασφαλιστικό φορέα μέχρι και το 2023 είναι στα 502.179,22 ευρώ. Ακόμη και ο πιο αδαής μπορεί να καταλάβει πως όσο καθυστερεί η εκκαθάριση, τόσο θα αυξάνονται και οι οφειλές. Σήμερα τα χρέη μόνο στο δημόσιο και στον ΕΦΚΑ είναι στις 923 χιλιάδες ευρώ όταν η βασική οφειλή ήταν κοντά στις 573 χιλιάδες ευρώ. Άλλο ένα ανησυχητικό γεγονός είναι ότι όταν τελειώσει η διαδικασία της λύσης και εκκαθάρισης, το συνολικό ποσό θα πρέπει να το πληρώσει ο Δήμος και σαφώς και θα αποτελέσει τροχοπέδη στα οικονομικά τα οποία συνεχώς δοκιμάζονται αφενός από τις αυξήσεις στην ενέργεια και αφετέρου από το τέλος ταφής απορριμμάτων που έχει επιβληθεί. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν οφειλές και προς ιδιώτες και σε πιο ύψος φτάνουν αν και κατά καιρούς σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουν θέσει αυτό το θέμα στο παρελθόν. Σε παλαιότερα δημοτικά συμβούλια και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2017, είχε ειπωθεί πως υπήρξε χρέος χρέος αφορά τους προμηθευτές και τα ημερομίσθια των εργαζομένων ( 110.000 και 440.000). Θα εκποιήσει ο εκκαθαριστής ένα μικρό κομμάτι της περιουσίας της ανωνύμου εταιρείας για να καλύψει μικρές δαπάνες που απομένουν και αφορούν τη χρήση του. Τα μεγάλα ποσά θα αποπληρωθούν από τη διαδικασία των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ακόμη ακούστηκε ότι οφειλές είναι προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, δεδουλευμένα, προμηθευτές. Άλλες κατηγορίες δεν υπάρχουν. Τέλος ο τότε Αντιδήμαρχος Οικονομικών και στην συνέχεια Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου είχε δηλώσει στο Δημοτικό συμβούλιο τα εξής:
Η διαδικασία είναι, έμμεση χρηματοδότηση του υπουργείου οικονομικών, το οποίο προβλέπεται από το νόμο. Είναι χρήμα ευρωπαϊκό, υπάρχει και η σχετική νομοθεσία.
Δεν επιβαρύνονται οι πολίτες. Μέσω ληξιπροθέσμων έχουν εξοφληθεί 2.200.000 ευρώ και σε χρέη παλαιών ετών.
Τον Ιούλιο του 2018 πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός και ανάλαβε την λειτουργία του κέντρου των Καταρρακτών γνωστός επιχειρηματίας που έκανε τρομερή επένδυση στον χώρο αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ όπου πραγματικά άλλαξε η όψη του. Ο επιχειρηματίας θα καταβάλει στον Δήμο για τα συνολικά 25 χρόνια που θα το νοικιάσει περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα αλλά και τα άλλα που απορρέουν από το κατάστημα Τημενιδών, που και αυτό άλλαξε όψη με την επένδυση των επιχειρηματιών, άγνωστό είναι αν θα καλύψει τελικά το σύνολο των χρεών της Τουριστικής Α.Ε. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ο σημερινός Δήμαρχος Γιάννης Τσεπκεντζής είχε περάσει στο παρελθόν ως Πρόεδρος της επιχείρησης την περίοδο που ήταν Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στο πλευρό του Δημάρχου Γιάννη Σόντρα. Ο κος Τσεπκεντής είχε εκδώσει ανακοίνωση ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης τον Αύγουστο του 2020 όπου μεταξύ άλλων είχε αναφέρει τα ακόλουθα:
Ως πρόεδρος της Τουριστικής ΑΕ το χρονικό διάστημα 2009-2010 έχοντας συναίσθηση ότι διοικώ μία εταιρεία στην οποία ήταν κατά 98% μέτοχος ο Δήμος Έδεσσας προσπάθησα να στηρίξω δομές οι οποίες ασκούσαν κοινωνική πολιτική και εξαρτώνταν από αυτήν όπως το Γηροκομείο και η ΔΗΚΕΔΕ.
Επίσης προτεραιότητα μου (όπως και στην προσωπική μου – επαγγελματική ζωή) αποτελούσε η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που καθ’ όλη τη διάρκεια της διετούς σχεδόν θητείας μου, δεν έλαβα ουδέποτε τους προβλεπόμενους για την θέση του προέδρου μισθούς, χαρίζοντας το σύνολο αυτών.
Λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, που ακολούθησαν και της θητείας μου, αυξήθηκαν οι απαιτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων κατά της εταιρείας και εξ αιτίας αυτού επιβλήθηκαν αναγκαστικές κατασχέσεις σε ατομικούς λογαριασμούς τόσο δικούς μου όσο και της οικογένειάς μου. Έτσι μου κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά ύψους περίπου 5.000,00 Ευρώ ενώ, για πολλά έτη, μου κοινοποιούνταν ατομικές ειδοποιήσεις για το σύνολο των χρεών της Τουριστικής Α.Ε. για τις οποίες απειλούνταν αναγκαστικές κατασχέσεις και της προσωπικής μου ακίνητης περιουσίας.
Όλα τα παραπάνω είναι πάρα πολλά ούτως ώστε να αντιμετωπίζομαι με τον τρόπο αυτό μέσω παντελώς ψευδών δημοσιευμάτων και για τον λόγο αυτό την προηγούμενη Δευτέρα το πρωί ο πληρεξούσιος Δικηγόρος μου, αφού για λόγους δεοντολογίας είχε επικοινωνήσει ήδη από την Παρασκευή με την εφημερίδα, υπέβαλε σχετική αναφορά στην Κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών τόσο για το συγκεκριμένο δημοσίευμα όσο και για την γενικότερη διαρροή ψευδών κατά του προσώπου μου ειδήσεων, συνέπεια της οποίας θα εκκινήσουν σχετικές δικαστικές ενέργειες, για τις οποίες επιφυλάσσομαι για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου.
Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο που λειτούργησα ως πολιτικό πρόσωπο και όχι ως απλός διαχειριστής πιστεύοντας πάντα ότι η πολιτική πρέπει να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και οι κοινωνικές παράμετροι να τίθενται σε προτεραιότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΠΚΕΝΤΖΗΣ