+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΤοπικάΠεριφέρειαΣτο πλευρό του Α. Τζιτζικώστα και το 2023 η Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αθανασιάδου...

Στο πλευρό του Α. Τζιτζικώστα και το 2023 η Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά 

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img
spot_img

Συνέντευξη στην καθημερινή εφημερίδα Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 

Μια σημαντική συνέντευξη  παραχώρησε η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού

Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αθανασιάδου –Αηδονά, όπου μίλησε για όλα τα σημαντικά θέματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τα έργα στην Χαλκιδική, για τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και για τον προγραμματισμό έργων αναφορικά με τα αντιπλυμηρικά έργα καθώς και τα έργα ανάπλασης. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη της και βγάλτε τα συμπεράσματα σας: 

Ερ. 1) Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ποιά είναι τα συναισθήματα σας;

Απ. 1)

Κύριε Δημητριάδη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω σε ερωτήσεις που εκφράζουν και τους συμπολίτες μας στη Χαλκιδική και, γενικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ταυτόχρονα θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην εφημερίδα “ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ”. Μία ακόμη προσπάθεια σας, η οποία είμαι βέβαιη ότι θα κριθεί με επιτυχία.

Όντως, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το 2019 που οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους προς την παράταξή μας την “Αλληλεγγύη” και τον Περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα για μία ακόμη παραγωγική τετραετία, δίνοντας, παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης και στο πρόσωπό μου. Έτσι, μου έδωσαν τη δυνατότητα και τους ευχαριστώ, για να τους υπηρετήσω από μία ακόμη σημαντική θέση στη Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αισθάνομαι λοιπόν ικανοποίηση και χαρά, σεβόμενη την υπεύθυνη και ειλικρινή στάση που έχω κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στους συμπολίτες μου, στους συναδέλφους και συνεργάτες.

Ερ. 2) Το Σαββατοκύριακο όλοι περιμένουν να ακούσουν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την Μακεδονία μας. Μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλό;

Απ. 2) Η 85η ΔΕΘ που διοργανώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο αποτελεί την πρώτη covid – free έκθεση, κάτι που είναι καλό και ενθαρρυντικό για τη Θεσσαλονίκη μας, την Κεντρική Μακεδονία και τη Χώρα. Η περίοδος που διανύουμε θα έλεγα ότι είναι μεταβατική. Η σεζόν του καλοκαιριού δεν έχει ολοκληρωθεί για τους επαγγελματίες του τουρισμού, η πανδημία, μετά από μια ύφεση βλέπουμε ότι κορυφώνεται ξανά, οι καταστροφές λόγω των πυρκαγιών συρρίκνωσαν τα περιθώρια ευελιξίας που έχει η Κυβέρνηση. Είναι σημαντικό το γεγονός, ότι παρά τις παραπάνω αντιξοότητες συζητούνται διευκολύνσεις και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την στήριξη των συμπολιτών μας και τη σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας. Ιδιαίτερα αισιόδοξη επίσης, είναι η αύξηση του ΑΕΠ που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ κατά +16,2% για το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και ο εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας που μπορεί να ξεπεράσει το +5%.

Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης θεωρώ ότι θα κινηθούν σε μέτρα ελάφρυνσης και φοροαπαλλαγών. Επίσης, θα δοθεί το στίγμα των μεγάλων έργων στις υποδομές και στις μεταφορές που εξελίσσονται στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλη την Π.Κ.Μ. επιταχύνοντας την ολοκλήρωσή τους. Ολοι μας αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη συνέχιση και αποπεράτωση των έργων που “τρέχουν” όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, το flyover, τα μεγάλα οδικά έργα όπως ο άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας Οδού που αφορούν και τη Χαλκιδική κ.ά., τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ερ. 3) Τα επόμενα δυο χρόνια τι να περιμένουν οι πολίτες από την ΠΚΜ;

Απ. 3) Χαίρομαι που μου κάνετε την ερώτηση αυτή, διότι, ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού έχω υπό την επίβλεψή μου τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και προγραμματισμό των έργων που υλοποιεί η Π.Κ.Μ. Είμαστε στη μέση της θητείας και ήδη, όπως έχει αναφέρει και ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί 1.036 έργα σε ολόκληρη την επικράτειά της συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 2 δις ευρώ.

Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο συνεχίσαμε να δουλεύουμε εντατικά με σχέδιο, πρόγραμμα και όραμα. Ενδεικτικά μόνο θα πώ ότι υλοποιούνται έργα συντήρησης και βελτίωσης σε όλο το οδικό δίκτυο της ΠΚΜ, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ο τομέας της καινοτομίας πρωταγωνιστεί στις επιλογές μας, στηρίζοντας και νέες, εξωστρεφείς στρατηγικές επιλογές, όπως είναι οι μεγάλες παραγωγές του Hollywood που προβάλλουν την περιοχή μας παγκοσμίως. Και φυσικά, η μεγάλη συμβολή της Περιφέρειας και, προσωπικά, του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε ως συνέπεια να απλωθεί ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και στους συμπολίτες μας που δοκιμάστηκαν από αυτήν την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Να υπενθυμίσω, ότι η Περιφέρεια με προσωπικές ενέργειες του Απόστολου Τζιτζικώστα εξασφάλισε και αξιοποίησε 80 εκατομμύρια ευρώ, για νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό, σε όλα τα νοσοκομεία και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα επόμενα 2 έτη έχουμε ως στόχο να τελειοποιήσουμε τις υποδομές του οδικού δικτύου μέσω των συντηρήσεων, να “τρέξουμε” την ολοκλήρωση οδικών αρτηριών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διεκδικήσουμε ακόμη περισσότερα για την ασφαλή διέλευση πολιτών και επισκεπτών στην Κεντρική Μακεδονία με Επικεφαλής τον Περιφερειάρχη μας κ. Τζιτζικώστα. Επίσης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται στις πρώτες προτεραιτότητές μας, όπως, επίσης, η ενίσχυση και διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα τώρα που η αγορά χρειάζεται χρηματοδοτικά προγράμματα για να ανταπεξέλθει στην προσπάθεια αναδόμησης της οικονομίας. Είμαστε πάντα σε αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς και με την πολύτιμη συνδρομή των υπηρεσιών μας στοχεύουμε στην ποιοτική και γρήγορη εξυπηρέτηση των πολιτών, δρομολογώντας και υλοποιώντας ταυτόχρονα, τις κατάλληλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ερ. 4) Η ΠΚΜ με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα ενίσχυσε επιχειρήσεις με τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή. Υπήρξαν πολλά παράπονα  για αδικίες και για λανθασμένη κατανομή των χρημάτων. Ποιά είναι η άποψη σας;

Απ. 4) Κύριε Δημητριάδη, η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα αγκαλιάστηκε από περίπου 20 χιλ. επιχειρήσεις σε όλη την Περιφέρεια, οι οποίες αιτήθηκαν την είσοδό τους στο πρόγραμμα ενίσχυσης με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης. Γνωρίζετε, ότι εγκρίθηκε το 1/3 περίπου, κοντά στις 7 χιλ. επιχειρήσεις. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια – κάτι που οφείλεται προσωπικά στη διεκδικητικότητα του Περιφερειάρχη μας κ. Τζιτζικώστα – που κατάφερε και έθεσε σε εφαρμογή μια τέτοια δράση συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. Ευρώ. Αναφορικά με τα κριτήρια και την κατανομή που αναφέρετε, αυτά είναι χαρακτηριστικά και προδιαγραφές που καθορίζονται από την Ε.Ε., η οποία έχει συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθούν αυτά τα προγράμματα. Συνεπώς, θεωρώ ότι ήταν πολύ θετική η έκδοση της πρόσκλησης του συγκεκριμένου προγράμματος, έφερε απτά αποτελέσματα, δίνοντας σημαντική ανάσα σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Π.Κ.Μ. Ασφαλώς και η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε, να εξασφαλίσουμε ακόμη περισσότερους πόρους που θα διατεθούν στην πραγματική περιφερειακή οικονομία.

Ερ. 5) Φέτος υπήρξαν πολλά παράπονα από τους τουρίστες της Χαλκιδικής για τις διακοπές νερού, ρεύματος αλλά και για τις οδικές υποδομές με αποκορύφωμα το ορφανό χλμ έξω από την Διώρυγα Νέας Ποτίδαιας. Τι να περιμένει η Χαλκιδική από την ΠΚΜ;

 

Απ. 5) Έχοντας ουσιαστική σχέση με τη Χαλκιδική, εδώ και πολλά χρόνια θα πω ότι έχετε δίκιο, καθώς υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση και ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική, τα οποία εμφανίζονται – δυστυχώς – συχνά και, ιδιαιτέρως, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα συγκεκριμένα θέματα δεν είναι αρμοδιότητα της Π.Κ.Μ. Άποψή μου είναι ότι η κατακόρυψη αύξηση των αναγκών σε νερό λόγω της έλευσης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στη Χαλκιδική την καλοκαιρινή περίοδο είναι η κύρια αιτία για τις δυσλειτουργίες στην υδροδότηση αλλά και στην ηλεκτροδότηση που, είναι γεγονός, ότι προκαλούν έναν μικρό εκνευρισμό σε πολίτες και επισκέπτες της περιοχής.

Αναφορικά με τις οδικές υποδομές, η Περιφέρεια και οι Τεχνικές της Υπηρεσίες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων για τις συντηρήσεις που απαιτούν οι υποδομές αυτές, δηλαδή ηλεκτροφωτισμός, διαγραμμίσεις, αποκατάσταση στηθαίων κ.λπ. Πρόσφατα στην Μουδανίων εγκαταστάθηκε μεγάλο μέρος στηθαίων στην κεντρική λωρίδα κυκλοφορίας για την ασφαλή διέλευση των οδηγών και την αποφυγή ατυχημάτων. Σχετικά με το υπολειπόμενο τμήμα της οδού στη Νέα Ποτίδαια, αυτό κατασκευάζεται από την Εγνατία Οδό με καλό ρυθμό, μετά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν λόγω προσφυγών.

Επιπρόσθετα, για την Π.Ε. Χαλκιδικής η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εντάξει σε χρηματοδοτικό εργαλείο – “Αντώνης Τρίτσης” – και υλοποιεί, με προσωπικές ενέργειες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Προποντίδας και Πολυγύρου καθώς, επίσης, οδικά έργα και αναπλάσεις σε περιοχές της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας σε συνεργασία με τους Δήμους. Φυσικά αυτά που προανέφερα γίνονται πέρα από τις παρεμβάσεις που υλοποιούμε ως Περιφέρεια με δικά μας μέσα και πόρους. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η Π.Κ.Μ. δια της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών θωρακίζει με παρεμβάσεις τη Χαλκιδική στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων με πρώτιστο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών.

Ερ. 6) Το θέμα της προστασίας από τις φωτιές είναι ένα ζήτημα που αφορά την Χαλκιδική καθώς στο παρελθόν τα δάση της έχουν καεί. Μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες η ΠΚΜ;

Απ. 6) Το θέμα των πυρκαγιών και της γενικότερης πολιτικής προστασίας είναι κάτι που, δυστυχώς, θα μείνει ανεξίτηλο στο μυαλό όλων μας, μετά τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν η Εύβοια, η Ηλεία, η Αττική και άλλες περιοχές που, λίγο ή πολύ αντιμετώπισαν τον πύρινο εφιάλτη. Η σκέψη μου είναι στους ανθρώπους αυτούς και εύχομαι να ξαναχτίσουν τη ζωή τους γρήγορα, πάντα με την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας.

Όντως η Χαλκιδική συχνά αντιμετωπίζει φωτιές σε δασικές περιοχές, κάτι που έγινε και φέτος. Ευτυχώς, η έγκαιρη παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών και η κατάσβεση της φωτιάς απέτρεψε τα χειρότερα. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, η Περιφέρεια δεν έχει ευθύνη παρέμβασης στα δάση. Παρ’ όλα αυτά, και σε αυτό το θέμα προσπαθήσαμε να κινητοποιήσουμε και το καταφέραμε ως έναν βαθμό, τους φορείς και την πολιτεία για να γίνουν ενέργειες πρόληψης.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διά της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ανάγονται και κατά την διάρκεια της καταστολής – αποκατάστασης δασικών πυρκαγιών, προβαίνοντας σε καθαρισμούς αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμούς δασικών και αγροτικών οδικών δικτύων, με μηχανήματα έργου σε συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων. Για παράδειγμα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, εκτέλεσε τον καθαρισμό του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης Σειχ Σου, κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο. Με τον τρόπο αυτό, η Π.Κ.Μ. βοηθάει καίρια στη μη εξάπλωση των πυρκαγιών, αλλά και στην πιο γρήγορη και άμεση μετακίνηση των Πυροσβεστικών οχημάτων, διά των οδικών δικτύων στα σημεία πυρκαγιάς. Ευελπιστούμε να θεσμοθετηθούν αντίστοιχες παρεμβάσεις στα δάση όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ερ. 7) Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στην πολιτική; Ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης. Θα τον ακολουθήσετε;

Απ. 7) Αγαπητέ κύριε Δημητριάδη, βρίσκομαι στην Αυτοδιοίκηση και στην πολιτική γενικότερα πολλά χρόνια, έχοντας περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης. Και αυτό είναι κάτι που με τιμά. Ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι θεωρώ, ότι είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να ολοκληρώσει τους μακροπρόθεσμους στόχους και το όραμά του για να χτίσουμε, όλοι μαζί, τη “Μακεδονία του 2030”.

Εξάλλου, αυτήν την περίοδο διανύουμε την δεύτερη θητεία μας και έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Δεν έχω πάρει τις αποφάσεις μου ακόμη για το μέλλον. Στην πολιτική, βέβαια, “ποτέ μη λές ποτέ”. Η ικανοποίηση του αποτελέσματος και η διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μου είναι αυτά που μου δίνουν δύναμη για να συνεχίζω να είμαι παρούσα. Άρα, ο χρόνος θα δείξει!

Σας ευχαριστώ απο καρδιάς.

Προσφατα αρθρα

Ραγδαίες εξελίξεις: Καθαιρέθηκε η Δ. Σύμβουλος των Λουτρών λόγω εμπλοκής της με την δικαιοσύνη..

Ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες ο Ν. Παρούτογλου, έρχεται μετασχηματισμός και αλλαγή σελίδας!!! Από την Ελληνική...

Διεκδικούμε την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Έδεσσας – Εγνατίας!

Γιάννης Μυλόπουλος: «Αδιανόητη η εγκατάλειψη για 20 χρόνια ενός έργου βασικής υποδομής για την...

Τριάντα χρόνια πριν!

Ήταν 29η Μαίου του 1994, όταν ενθρονίστηκε στην Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο...

Μετά την Βόρεια Μακεδονία, ανοίγουμε δουλειές  και με την Δυτική Θράκη;

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης    Η προπαγάνδα είναι ένας όρος όπου ιδιαίτερα οι Ναζιστές όχι...

Παρομοια αρθρα

Ραγδαίες εξελίξεις: Καθαιρέθηκε η Δ. Σύμβουλος των Λουτρών λόγω εμπλοκής της με την δικαιοσύνη..

Ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες ο Ν. Παρούτογλου, έρχεται μετασχηματισμός και αλλαγή σελίδας!!! Από την Ελληνική...

Διεκδικούμε την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Έδεσσας – Εγνατίας!

Γιάννης Μυλόπουλος: «Αδιανόητη η εγκατάλειψη για 20 χρόνια ενός έργου βασικής υποδομής για την...

Τριάντα χρόνια πριν!

Ήταν 29η Μαίου του 1994, όταν ενθρονίστηκε στην Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο...