+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικήΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ζήτημα Δημοκρατίας η δικαίωση της παράταξης «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία»

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ζήτημα Δημοκρατίας η δικαίωση της παράταξης «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία»

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img
spot_img

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στηρίζει το δίκαιο αίτημα της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία», η οποία κατέθεσε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση καταγγέλλοντας την πραξικοπηματική τακτική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου, στις πρόσφατες Δημαιρεσίες.
Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη που στήριξε το Πράσινο Κίνημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία», με επικεφαλής τον κ. Άγγελο Νταβία, είχε συμπράξει το 2019 – μαζί και με άλλες δύο παρατάξεις – με την παράταξη της συμπολίτευσης. Όμως η παράταξη «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία» αν και αποχώρησε έγκαιρα από αυτή η σύμπραξη, στις πρόσφατες Δημαιρεσίες, η Διοίκηση, ξεπερνώντας κάθε αυθαιρεσία, την προσμέτρησε στις συμπράττουσες παρατάξεις. Αυτή η κίνηση της διοίκησης προκάλεσε την άμεση αντίδραση της παράταξης που ηγείται ο κ. Άγγελος Νταβίας και πλέον εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο από τον κ. Δημήτρη Λέρτα, προχωρώντας σε προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη και ζητώντας να ακυρωθούν μία σειρά από αποφάσεις που πηγάζουν από τα αποτελέσματα των Δημαιρεσιών.
Είναι προφανές, πως το δίκαιο είναι με το μέρος της παράταξης «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία», καθώς σε επικοινωνία με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών  έγινε απόλυτα σαφές ότι στην ειδική συνεδρίαση του 2022 απαιτείται η κατάθεση νέου επικαιροποιημένου πρακτικού σύμπραξης, όπως ρητά αναφέρεται στις εγκυκλίους. Κι ενώ δηλώθηκε ξεκάθαρα και γραπτώς ότι δεν επιθυμεί η παράταξη να υπογράψει νέο πρακτικό σύμπραξης, κατά παράβασή της βούλησής της και των οδηγιών του υπουργείου Εσωτερικών, ο δήμαρχος επανακατέθεσε το πρακτικό σύμπραξης του 2020 και με βάση αυτό έγιναν οι δημαιρεσίες στον Δήμο Χαλανδρίου. Οπότε πλέον ο λόγος ανήκει στην Αποκεντρωμένη.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Για το Πράσινο Κίνημα τέτοιου είδους ζητήματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, καθώς αγγίζουν θεσμικές και δημοκρατικές χορδές και θα πρέπει να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ευαίσθητοι με αυτά. Η παράταξη «Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία» θεωρείται πρότυπο λειτουργίας και εκφράζει τις αρχές που διέπουν και το Πράσινο Κίνημα. Το ζήτημα ειναι βαθύτατα πολιτικό. Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονος οτι μια δήθεν αριστερη διοίκηση Δημου, δεν σέβεται το δικαίωμα της πολιτικης αυτοδιαθεσης και του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού. Μια απο τις ελάχιστες αριστερές διοικήσεις δήμων στην Ελλάδα, απαξιώνει τη φιλοσοφία του «νόμου ΣΥΡΙΖΑ» για την απλή αναλογική και ακολουθεί δεξιές αυταρχικές πολιτικές.»

Αναλυτικά, το κείμενο της προσφυγής που κατέθεσαν οι κ.κ. Λέτρας και Νταβίας έχει ως εξής:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ (κατ’ άρθρο 227 Ν. 3852/2010 σε συνδυασμό με το άρθρο 238 Ν. 3852/2010)

ΤΩΝ
1 ΛΕΡΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2 ΝΤΑΒΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΚΑΤΑ
Του Δήμου ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΝΠΔΔ που εδρεύει στο Χαλάνδρι, όπως νομίμως εκπροσωπείται

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ

–    Της με αριθ. 1./2022 αποφάσεως του ΔΣ με θέμα: “ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ” η οποία δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ : 64ΚΧΩΗΔ-2Λ7 και
–    Της με αριθ. 2/2022 αποφάσεως του ΔΣ με θέμα: “ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ” η οποία δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ : ΩΜ8ΖΩΗΔ-26Ρ
–    Της με αριθ. 3/2022 αποφάσεως του ΔΣ με θέμα: “ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ” η οποία δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ : ΩΜ8ΖΩΗΔ-26Ρ

καθώς και κατά κάθε άλλη συναφούς πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης αυτού.

Οι αιτούντες είμαστε: Ο μεν πρώτος αιτών Δημήτριος Λέρτας Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος επικεφαλής και υποψήφιου δημάρχου της δεύτερου αιτούντες Άγγελου Νταβία.

Με την παρούσα προσφυγή μας προσφεύγουμε κατά των αποφάσεων που έλαβε η 1η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2022.

Ο λόγος της προσφυγής μας είναι ότι η παράταξή μας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ η οποία κατήλθε αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές του 2019 και εξέλεξε μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου και η οποία συνέπραξε με άλλες δύο παρατάξεις με την παράταξη του Δημάρχου – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ του ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ κατά τις δημαιρεσίες του 2020, παρά την βούλησή μας στις δημαιρεσίες του 2022, προσμετρήθηκε πραξικοπηματικά στην δύναμη των συμπραττουσών παρατάξεων, αν και εγκαίρως είχαμε γνωστοποιήσει προς τον κ. Δήμαρχο ότι έχουμε αποχωρήσει από την ΣΥΜΠΡΑΞΗ του 2019.

Διευκρινίζουμε ότι:

Σε επικοινωνία μας με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εξέδωσε τις εγκυκλίους με αριθμ 932 και 933 της 29-12-2021 για διευκρινίσεις σχετικά με την δέσμευσή μας από το πρακτικό σύμπραξης του 2020 μας έγινε απόλυτα σαφές ότι στην ειδική συνεδρίαση του 2022 απαιτείται η κατάθεση ΝΕΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ όπως ρητά αναφέρεται στις εγκυκλίους.

Μετά από αυτό δηλώσαμε ξεκάθαρα και γραπτώς ότι εμείς δεν επιθυμούμε να υπογράψουμε νέο πρακτικό σύμπραξης.

Κατά παράβασή της εκπεφρασμένης και διατυπωμένης βούλησής μας και των οδηγιών του υπουργείου Εσωτερικών όπως αυτές αναφέρονται στις ανωτέρω εγκυκλίους, ο δήμαρχος επανακατέθεσε το πρακτικό σύμπραξης του 2020 και με βάση αυτό έγιναν οι δημαιρεσίες στον Δήμο Χαλανδρίου.

Ένα πρακτικό σύμπραξης από το οποίο:

– Εγκαίρως και γραπτώς δηλώσαμε ότι θέλουμε να αποχωρήσουμε.

– Φέρει την υπογραφή του Άγγελου Νταβία ως εκπροσώπου της παράταξης μας, ο οποίος δεν είναι πλέον Δημοτικός Σύμβουλος, έχει παραιτηθεί και την παράταξή μας στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπεί ο κος Δημήτρης Λέρτας ο οποίος και κατά την διάρκεια της διαδικασίας της ειδικής συνεδρίασης του ΔΣ (δημαιρεσίες) την 09/01 /2022, δήλωσε στο σώμα ότι η παράταξή μας έχει δηλώσει και το δηλώνει και εν συνεδρία ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει πλέον στην Σύμπραξη Διοίκησης.

Όλα τα παραπάνω αγνοήθηκαν προκλητικά – χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο αφού θα ήταν πολύ απλό να γίνει ένα καινούργιο πρακτικό των υπολοίπων συμπραττουσών παρατάξεων και να γίνει σεβαστή η πολιτική μας βούληση και η προεδρεύουσα της διαδικασίας κα Χριστούλη ανακοίνωσε ότι «αυτό» – η αποχώρησή μας από την σύμπραξη δηλαδή – δεν μπορεί να γίνει συνεχίζοντας την διαδικασία.

Παρακαλούμε λοιπόν μετά τα παραπάνω να εξετάσετε τη νομιμότητα του συνόλου των αποφάσεων που λήφθησαν κατά την διαδικασία με δεδομένο ότι κατά την άποψή μας αλλά και τις διευκρινίσεις που λάβαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών η μη κατάθεση έγκυρου πρακτικού συμπραττουσών παρατάξεων θέτει σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα όλων των ληφθησών αποφάσεων και ιδίως αυτών που αφορούν τις προτάσεις της παράταξης του δημάρχου.

Επειδή οι προσβαλλόμενες αποφάσεις λήφθηκαν κατά παράβαση νόμου

Επειδή έχουμε προσωπικό και άμεσο έννομο συμφέρον

Επειδή η παρούσα προσφυγή μας ασκείται νομίμως και εμπροθέσμως καθώς η προσβαλλόμενες αποφάσεις του ΔΣ του Δήμου Χαλανδρίου δημοσιεύθηκαν στην Διαύγεια.

Για τους λόγους αυτούς
Και όσους επιφυλασσόμαστε νομίμως να προβάλλουμε στο μέλλον

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Να γίνει δεκτή η παρούσα μας προσφυγή.
Να ακυρωθούν οι προσβαλλόμενες

Της με αριθ. 1./2022 αποφάσεως του ΔΣ με θέμα “ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ” η οποία δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: 64ΚΧΩΗΔ-2Λ7 και

Της με αριθ. 2/2022 αποφάσεως του ΔΣ με θέμα “ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ” η οποία δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ : ΩΜ8ΖΩΗΔ-26Ρ

Της με αριθ. 3/2022 αποφάσεως του ΔΣ με θέμα “ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ” η οποία δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ : ΩΜ8ΖΩΗΔ-26Ρ

καθώς και κάθε άλλη συναφής πράξη ή παράλειψη της Διοίκησης αυτού.

Χαλάνδρι 17 / 01 / 2022

ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ

1. ΛΕΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

2. ΝΤΑΒΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ.»

Προσφατα αρθρα

Δεν δέχθηκαν την Υφυπουργό στο επίσημο τραπέζι

Σκληρή αντίδραση των Μητροπολιτών στο Αίγιο Τραγελαφικά γεγονότα μετά την απόφαση των ιεραρχών να...

Σκληρό ροκ Αυγενάκη στην αντιπολίτευση από την Σκύδρα!!!

Πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγές...

Από την Αλμωπία με στόχο τις Βρυξέλες!!! Η Αννέτα Τσελεπή υποψήφια με την Νέα Αριστερά

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς: Η υποψηφιότητα της Αννέτας Τσελεπή στις εκλογές για το...

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Παρομοια αρθρα

Δεν δέχθηκαν την Υφυπουργό στο επίσημο τραπέζι

Σκληρή αντίδραση των Μητροπολιτών στο Αίγιο Τραγελαφικά γεγονότα μετά την απόφαση των ιεραρχών να...

Σκληρό ροκ Αυγενάκη στην αντιπολίτευση από την Σκύδρα!!!

Πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγές...

Από την Αλμωπία με στόχο τις Βρυξέλες!!! Η Αννέτα Τσελεπή υποψήφια με την Νέα Αριστερά

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς: Η υποψηφιότητα της Αννέτας Τσελεπή στις εκλογές για το...