Αποκλειστικό Περιεχόμενο
Στο «σημείο μηδέν» βρίσκονται πλέον οι Έλληνες αγρότες. Οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια και το πετρέλαιο, το αυξημένο κόστος αγοράς πρώτων υλών και λιπασμάτων, η κακοκαιρία που έπληξε το προηγούμενο χρονικό διάστημα τη Βόρεια Ελλάδα και τώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία – που προστέθηκαν στο εμπάργκο που έχει επιβάλλει η «ρωσική αρκούδα» τα οκτώ τελευταία χρόνια (σ.σ. έπειτα από τον πόλεμο στην Κριμαία, το 2014) σε μια σειρά προϊόντων από την Ευρώπη, μεταξύ αυτών και το ροδάκινο- δημιουργούν ένα «ασφυκτικό σπιράλ» που απειλεί όχι μόνο τη φετινή παραγωγή αλλά την επιβίωση του αγροτικού κόσμου .
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ
Επιπλέον , όπως αναφέρει στο ThessToday.gr o Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Χρήστος Βοργιάδης στην Ουκρανία εξάγονται μεγάλες ποσότητες κομπόστας όπως επίσης νεκταρίνι και το επιτραπέζιο ροδάκινο.
«Βιώνουμε σήμερα την Ουκρανική κρίση (Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος) τα αρνητικά αποτελέσματα της οποίας και οι πολύπλευρες απώλειες στην ελληνική οικονομία θα γίνουν ορατές το αμέσως επόμενο διάστημα, πάντοτε αναλογιζόμενοι και τη χρονική διάρκεια του πολέμου, που ευχή όλων είναι να σταματήσει σύντομα», επισημαίνει ο κ. Βοργιάδης.
Οι απώλειες για τους ροδακινοπαραγωγούς σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Κονσερβοποιιών Ελλάδας (ΕΚΕ), μόνο στη Ρωσία εξάγεται ετησίως το ένα τρίτο της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού ροδακίνου, δηλαδή οι 8-8,5 χιλιάδες από τους 25-30 χιλιάδες τόνους της συνολικής εξαγώγιμης ελληνικής παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου, ήτοι προκύπτει πρόβλημα και για 30.000 τόνους πρώτης ύλης (συμπύρηνο ροδάκινο) που απορροφούσε μέσω των χυμών αυτών η ρωσική αγορά.
Αθροιστικά οι απώλειες εξαγωγών κομπόστας και χυμών προς τις αγορές Ρωσίας-Ουκρανίας-Λευκορωσίας αντιστοιχούν σε 40.000 τόνους πρώτης ύλης, δηλαδή συμπύρηνου ροδάκινου.
Σαν να μην έφθανε αυτό, όπως λέει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας: « Εδώ και οκτώ χρόνια υπάρχουν κυρώσεις και από τη Ρωσία προς την ΕΕ για πολλά προϊόντα, μεταξύ αυτών και το ροδάκινο με συνέπεια να πέσουν 60% οι τιμές σε ροδάκινο και νεκταρίνι (0,27-0,28 ευρώ χονδρική). ίσα ίσα το κόστος παραγωγής».
Ο κ. Βοργιάδης δεν κρύβει την ανησυχία του για τις «πολύπλευρες απώλειες», που όπως λέει θα παρατηρηθούν, όχι μόνο λόγω των δυσκολιών στις εξαγωγές , και στις εισαγωγές όπου «θα δούμε ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ εξαιτίας έλλειψης βασικών πρώτων υλών. Φυτικά έλαια και σιτηρά».
Άμεση η ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου
Όσον αφορά στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που πρέπει να υπάρξουν άμεσα για τους αγρότες τόσο από την ελληνική κυβέρνηση , όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κος Βοργιάδης είναι σαφής : «Πρέπει να υπάρξει μηχανισμός από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης-Στήριξης της ΕΕ για να αποκλιμακωθεί η αβεβαιότητα και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι καλλιεργητικές φροντίδες . Άλλωστε ήδη υπόκεινται σε βαριές αυξήσεις σε ενέργεια και λιπάσματα. Μάλιστα μπορεί να δούμε και πολλές διαθέσιμες ποσότητες να καταλήγουν στα σκουπίδια. Από την άλλη αν παρατηρηθεί μείωση παραγωγής τότε θα υπάρξει πρόβλημα όσον στην προσφορά”.
Τέλος, όπως επισημαίνουν, πρέπει να υπάρχει κοινός συντονισμός δράσεων των υπουργείων Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας για την οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων αγροτών σε αυτή την κρίσιμη για τον κλάδο περίοδο, όπου βρίσκεται κυριολεκτικά στο «σημείο μηδέν» όσον αφορά στις αντοχές και την επιβίωσή τους σε ένα διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον .