+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαΚΚΕ: Ανησυχία και προτάσεις για την υγεία της Χαλκιδικής

ΚΚΕ: Ανησυχία και προτάσεις για την υγεία της Χαλκιδικής

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Ανακοίνωση της Τ.Ο. Χαλκιδικής του ΚΚΕ

Για την κατάσταση στον χώρο της υγείας στην Χαλκιδική

 

Η άσχημη κατάσταση στο χώρο της υγείας στο νομό Χαλκιδικής με τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές είναι γνωστή. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολλά περιστατικά, ακόμα και θανάτων, για τα οποία το σύστημα υγείας στο νομό Χαλκιδικής δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί. Στην περιοχή υπάρχουν μόνο 3 ασθενοφόρα ανά οκτάωρη βάρδια. Τα κενά στα Κέντρα Υγείας του νομού και το νοσοκομείο Πολύγυρου είναι μεγάλα με συνέπεια οι ασθενείς να πρέπει να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη.

Η επιστολή των φορέων της Χαλκιδικής προς τον Πρωθυπουργό για τα “Ζητήματα Ασφάλειας της Δημόσιας Υγείας και Πρόληψη και Περιορισμός της λοίμωξης COVID-19 την τουριστική περίοδο στην Χαλκιδική” αλλά και το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας προς τους Συλλόγους ενοικιαζόμενων δωματίων της περιοχής για την παροχή δωματίων για να εξασφαλισθεί η διαμονή και η σίτιση των πληρωμάτων των ΕΚΑΒ, επιβεβαιώνουν από τη μία την άσχημη κατάσταση στην περιοχή και από την άλλη δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα: μεταφορά της ευθύνης και του κόστους στην τοπική κοινότητα.

Ο νομός Χαλκιδικής έχει μόνιμο πληθυσμό 110.000 άτομα ενώ την καλοκαιρινή σεζόν τον επισκέπτονται έως και 1.300.000 τουρίστες. Είναι ένας νομός με πολύ μεγάλη έκταση και δύσκολη διασύνδεση μεταξύ των περιοχών του. Και σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, δεδομένων των ήδη υπαρχόντων ελλείψεων στις δομές υγείας, δεν έχουν καθοριστεί καθόλου συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος για πιθανούς ασθενείς με τον ιό.  Επίσης δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες μέθοδοι πρόληψης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως πιστοποιημένες μέθοδοι απολύμανσης κλπ.

Ιδιαίτερα λοιπόν φέτος και λόγω της πανδημίας του COVID-19 είναι ανάγκη να υπάρξουν ειδικά και συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, καταγραφής και αντιμετώπισης των όποιων πιθανών κρουσμάτων στην περιοχή. Είναι ανάγκη η πλήρης στήριξη των εργαζομένων, αυτών που πλήττονται στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, προκειμένου να είναι σε θέση να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης.

Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες βρίσκονται στην ανασφάλεια και την απόγνωση και καλούνται να πληρώσουν για την κρίση, την στιγμή που όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μεγαλοξενοδόχοι και τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του τουρισμού-επισιτισμού πλημμυρήσαν στα κέρδη με τη βοήθεια όλων των κυβερνήσεων.

Σήμερα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει μόνιμες λύσεις στα σοβαρά και χρόνια προβλήματα του νομού Χαλκιδικής.

 

Απαιτούμε:

  1. Να μη μείνει κανείς άνεργος, όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι να επαναπροσληφθούν. Να καλυφθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά αυτοί που δεν θα δουλέψουν λόγω μη λειτουργίας επιχειρήσεων. Καμία μονομερής μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  2. Συνολική στήριξη της λαϊκής οικογένειας, μείωση ενοικίων, αναστολή καταβολής δόσεων δανείων, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, οι εντολές διακοπής ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
  3. Ενίσχυση και ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας του νομού σε ανθρώπινο δυναμικό και υγειονομικό υλικό. Κάλυψη όλων των κενών και των επιπλέον αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Η ενίσχυση της ΠΦΥ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έγκαιρη ανίχνευση, ιχνηλάτηση και απομόνωση κρουσμάτων. Ίδρυση Κέντρων Υγείας σε μεγάλα χωριά όλων των δήμων του Νομού και ενίσχυση των περιφερειακών ιατρείων στα πιο απομακρυσμένα χωριά για την κάλυψη όλων των αναγκών.
  4. Ενίσχυση του νοσοκομείου του Πολύγυρου. Λειτουργία όλων των κλινικών, όλων των ειδικοτήτων στο επίπεδο της πλήρους, επαρκούς και δωρεάν κάλυψης των υγειονομικών αναγκών, είτε COVID είτε μη COVID ασθενών. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επάρκεια απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ. Επάρκεια διαγνωστικών τεστ και πιστοποιημένων εργαστηρίων στις δημόσιες δομές υγείας του νομού και δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι με επιστημονικά κριτήρια για το λαό.
  5. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και οχήματα όπως επίσης και την ίδρυση νέων βάσεων ώστε να καλύπτονται όλες οι περιοχές του νομού.
  6. Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλο το προσωπικό που εργάζεται στα Κέντρα Υγείας και στο νοσοκομείο Πολύγυρου. Μέσα και μέτρα ατομικής προστασίας από την εργοδοσία για όλους τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, στα σούπερ μάρκετ και όλη την αλυσίδα των υπηρεσιών. Διαγνωστικά τεστ σε όλους τους υγειονομικούς περιοδικά, όπως και σε εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.
  7. Μόνιμο επαρκή μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου στο νομό Χαλκιδικής, με τα απαραίτητα διαγνωστικά μέσα και μόνιμο προσωπικό. Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της επιδημίας. Χαρακτηριστικό της υγειονομικής γύμνιας είναι ότι ακόμη και από τις ανεπαρκέστατες 6 κινητές ομάδες υγείας που είχαν εξαγγελθεί (εργαζόμενοι με 3μηνες συμβάσεις) μόλις 1 έχει στελεχωθεί.
  8. Καμία απόλυση επικουρικού υγειονομικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  9. Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Φορολόγηση των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού και κατάργηση των φοροαπαλλαγών τους. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία κι όχι ο λαός, όπως μεθοδεύεται και με την μετακύλιση των υγειονομικών δαπανών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η υγεία του λαού είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα είναι δικαίωμα.

Τώρα είναι η ώρα να ενταθεί η πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα που θα διασφαλίζει την υγεία όλου του λαού.

Προσφατα αρθρα

ΒΡΑΔΙΑ ” ΜΑΝΤΙ” ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Πέλλας " η Μπίγα" διοργανώνει παραδοσιακή...

ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ο πολιτιστικός αθλητικός σύλλογος "Σωκράτης" της Κρύας Βρύσης, διοργανώνει διάλεξη...

ΕΔΕΣΣΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ

ία πολύ όμορφη πρωτοβουλία, ανέλαβαν όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Έδεσσας.Συγκεκριμένα την Κυριακή 3...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΗΛ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Μιχάλη...

Παρομοια αρθρα

ΒΡΑΔΙΑ ” ΜΑΝΤΙ” ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Πέλλας " η Μπίγα" διοργανώνει παραδοσιακή...

ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ο πολιτιστικός αθλητικός σύλλογος "Σωκράτης" της Κρύας Βρύσης, διοργανώνει διάλεξη...

ΕΔΕΣΣΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ

ία πολύ όμορφη πρωτοβουλία, ανέλαβαν όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Έδεσσας.Συγκεκριμένα την Κυριακή 3...