+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΗλεκτροσόκ η κοινωνία, σκηνές σοκ για τους επαγγελματίες της Χαλκιδικής.. Φόβος για...

Ηλεκτροσόκ η κοινωνία, σκηνές σοκ για τους επαγγελματίες της Χαλκιδικής.. Φόβος για λουκέτα μέχρι το Πάσχα!

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img
Oι υποχρεώσεις πνίγουν τους αρτοποιούς και η στήριξη δεν έρχεται

Ενεργοβόρα μικροεπαγγέλματα, όπως φούρνοι και εστιατόρια, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα

Οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και πολλά είδη πρώτης ανάγκης δημιουργούν ασφυκτική πίεση στους Χαλκιδικιώτες επαγγελματίες που δίνουν καθημερινό αγώνα προκειμένου τα μαγαζιά τους να μην οδηγηθούν σε λουκέτο. Η ακρίβεια διαμορφώνεΙ ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην αγορά, η οποία μετρά ήδη τις πληγές της μετά τα μνημόνια και την πανδημία που παραμένει παρούσα.

 

Αρκετοί είναι οι επαγγελματίες σε Νέα Μουδανιά, Πολύγυρο, Αρναία, Νικήτη και Κασσάνδρα  που βρίσκονται στα όριά τους, κραυγάζοντας πως δεν αντέχουν άλλο, καθώς πέρα από την πανδημία (που επιβάλλει μέτρα αλλά και… αβεβαιότητα), έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς αυξήσεις ιδιαίτερα στην ενέργεια.Οι καταστηματάρχες, εκτός από την πληρωμή των αυξημένων εξόδων, καλούνται ν’ ανταποκριθούν στα πάγια έξοδά τους, όπως ενοίκια, μισθολογικό κι ασφαλιστικό κόστος για εργαζομένους, προμηθευτές κλπ.

Μετά από διαδοχικά lockdown και περιοριστικά μέτρα οι επαγγελματίες αναρωτιούνται εάν, πότε και πως τα καταστήματά τους θα ορθοποδήσουν ξανά, βρίσκοντας το βηματισμό τους σε τζίρους, συμμαζεύοντας τα έξοδα που έχουν σωρρευτεί και συνεχίζοντας να πληρώνουν τους εργαζομένους, χωρίς να προβούν σε μειώσεις προσωπικού.

Αυξημένοι οι λογαριασμοί όχι όμως κι η στήριξη
Για διπλασιασμό των λογαριασμών ρεύματος σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως τα αρτοποιεία, έκανε λόγο επιχειρηματίας από την περιοχή των Νέων Μουδανιών.  Συγχρόνως, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας «δεν είναι μέτρα, να είχαμε να λέγαμε, είναι ημίμετρα», όπως είπε.

Χαρακτηριστική και στο ίδιο μήκος κύματος είναι κι η τοποθέτηση του πανελλαδικού οργάνου, ΓΣΕΒΕΕ, στον απόηχο τις εξαγγελθείσας στήριξης Φεβρουαρίου: «Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον Φεβρουάριο είναι μειωμένα όσον αφορά τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου κι ακόμη περισσότερο μειωμένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, παρότι από μήνα σε μήνα οι λογαριασμοί συνεχώς αυξάνονται».

Αντίστοιχα, η επιμελητηριακή κοινότητα από την πρώτη στιγμή είχε διαβλέψει ότι η ακρίβεια δεν θα είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, αλλά ένα κύμα ανατιμήσεων διαρκείας με βαρύτατες οικονομικές συνέπειες. Σε αυτό συνηγορούν και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση, που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες, με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια οι τυπικές τιμές δεκαετίας δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επόμενα δυο με τρία χρόνια. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι τιμές λιανικής φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, ενώ ανάλογα αναμένεται να κινηθούν και οι τιμές ηλεκτρισμού. Το «σφυροκόπημα» που δέχονται καθημερινά επιχειρήσεις και νοικοκυριά επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που δίνει κάθε μήνα η ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, τα οποία καταγράφουν μία διαρκώς ανοδική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι πως τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 5,1%, με τις τιμές σε ενέργεια και βασικά αγαθά να σημειώνουν το ένα άλμα μετά το άλλο.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος έχει καταθέσει μία σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: Αύξηση του ποσοστού επιδότησης στην ενέργεια στο 75%, μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και μέτρα φοροελάφρυνσης, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Οι προτάσεις αυτές μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουστεί.

 

Ένας απογοητευμένος επαγγελματίας
Ιδιαίτερα απογοητευμένος από την κατάσταση αλλά και ανήσυχος για το τι μέλλει γενέσθαι, αρτοποιός από τον Πολύγυρο. «Έχουμε αύξηση 120% στην τιμή του ρεύματος» υποστήριξε μιλώντας στην Χαλκιδική μας και είπε: «η κατάσταση δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλή, δεν ξέρω που θα πάει και πόσο θα κρατήσει το πράγμα». Ο επαγγελματίας χαρακτήρισε «τρελές» τις τιμές ρεύματος αλλά και πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Προς ώρας, στο αρτοποιείο του προσπαθεί να συγκρατήσει «με νύχια και με δόντια» τις τιμές που έχει.

Όμως, εκτός από τις δυσκολίες που ήδη περιγράφηκαν, έχει ν’ αντιπαλέψει και τον ανταγωνισμό. Περιέγραψε: «ο ανταγωνισμός δεν είναι υγιής. Υπάρχουν συνάδελφοι -θ’ αναγκαστώ να το πω- που αυτή τη στιγμή δεν δουλεύουν ελληνικά, αλλά βουλγάρικα ή άλλα άλευρα, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας. Υποτίθεται ότι ελέγχονται στη Βουλγαρία. Εδώ υπάρχουν νόμοι, πχ για το ποσοστό της τέφρας. Με άλλα λόγια δεν ξέρουμε τι τρώει ο καταναλωτής». Εδώ, έφτασε στο σημείο να πει πως αρτοποιεία της περιοχής που δουλεύουν με ελληνικές πρώτες ύλες απειλούνται ακόμη και με λουκέτο. «Επιτέλους ας βγάλουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης από το πετρέλαιο, που είναι στο θέρμανσης 80 λεπτά φόροι και στο πετρέλαιο κίνησης πάνω από 1€», ζήτησε ενώ συγχρόνως ξεκαθάρισε πως η τοπική οικονομία δεν είναι μόνο ένας κλάδος, άρα το άνοιγμα της Βουλγαρίας πλήττει πολλά επαγγέλματα της πόλης, κυρίως τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

 

Ντόμινο η τοπική οικονομία
Σα να μην έφταναν τα αυξημένα έξοδα κι η διογκούμενη αβεβαιότητα, τα αρτοποιεία δυσκολεύονται κι από δύο άλλους παράγοντες: Από τη μία η μειωμένη κατανάλωση από τους πελάτες, από την άλλη ο μειωμένος κύκλος εργασίας από βασικούς συνεργάτες τους, δηλαδή τα καταστήματα εστίασης.

Ως προς το πρώτο σκέλος,  είπε: «η κατανάλωση κατέβηκε (και γενικά στα αρτοπαρασκευάσματα) και στην αγορά ψωμιού. Ο κόσμος αγοράζει πλέον πιο σφιγμένα, δεν πετάει τίποτα και καλά κάνει […].

Ο κόσμος δεν μπαίνει καθημερινά στον φούρνο. Παλιά όταν ερχόταν κάθε μέρα, θα έπαιρνε μία τυρόπιτα, ένα βούτημα, θα υπήρχε ένα ακόμη έσοδο για το μαγαζί. Πλέον έρχεται μία φορά την εβδομάδα κι αγοράζει ψωμί για όλη την εβδομάδα».

Κι ως προς το δεύτερο, εξήγησε πως η εστίαση «υπολειτουργεί», φέρνοντας ως παράδειγμα ταβέρνα με την οποία συνεργάζεται. Προ covid προμηθευόταν 15-20 κιλά ψωμί καθημερινά, ενώ πλέον έχει πέσει στα 4-6.

Αντίστοιχη κατάσταση, με μειωμένη πελατεία (από πολίτες κι άλλους επαγγελματίες) παρατηρείται σε πολλούς ακόμη κλάδους της τοπικής οικονομίας.

Προσφατα αρθρα

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Δεύτερη θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Σγορούδη….

Στο τιμόνι της Ν.Ε. ΠΕΛΛΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δραστήριος επικεφαλής Ήδη στις Οργανώσεις Μελών του...

Αναβολικά gate με άρωμα Γιαννιτσών… 

Ποδοσφαιριστές, σφαιροβόλοι και bodybuilders μέλη και πελάτες του κυκλώματος  Σε δύο από τους αθλητές που...

Η μικρή μας πολιτεία που βαλτώνει…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης Ολοκληρώθηκαν δυο πολύ δυνατά τριήμερα, στο πρώτο διασκεδάσαμε όσο δεν πάει...

Παρομοια αρθρα

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Δεύτερη θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Σγορούδη….

Στο τιμόνι της Ν.Ε. ΠΕΛΛΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δραστήριος επικεφαλής Ήδη στις Οργανώσεις Μελών του...

Αναβολικά gate με άρωμα Γιαννιτσών… 

Ποδοσφαιριστές, σφαιροβόλοι και bodybuilders μέλη και πελάτες του κυκλώματος  Σε δύο από τους αθλητές που...