Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής του ρεύματος
Στη «μέγγενη» της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης βρίσκονται οι αγρότες καθώς έχει εκτιναχθεί το κόστος παραγωγής.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας, αλλά πολύ περισσότερο στην Χαλκιδική που οι καιρικές συνθήκες είναι δυσκολότερες από κάθε άποψης.
Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή στην περιοχή μας πλήττεται η κτηνοτροφία από την εκτίναξη των τιμών στις ζωοτροφές και από το γεγονός βέβαια ότι το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου είναι σταβλισμένο. Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και οι πτηνοτρόφοι τόσο από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και από την άνοδο των τροφών, με τις τιμές κρέατος να συμπιέζονται και να παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα αναλογικά με το συνολικό κόστος παραγωγής.
Η κυβέρνηση- έχοντας να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα κρίσεων σε όλους σχεδόν τους παραγωγικούς κλάδους- άρχισε να λαμβάνει μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Στη διάρκεια του 2021 έχει διαθέσει ένα δις ευρώ, ενώ νέο «πακέτο» μέτρων ύψους 170 εκ. ευρώ ανακοινώθηκε χθες. Όλα αυτά δίνουν μεν «ανάσα» σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και αυτοπασχολούμενων στην αγροτιά, δεν αντιμετωπίζουν όμως στο σύνολό τους τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης.
Οι συνεταιριστικές οργανώσεις ζητούν μεγαλύτερη στήριξη, ενώ την ευκαιρία να πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις βρίσκει η αντιπολίτευση που ζητά τα πάντα σε όλους. Από το «σκηνικό» δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι ετήσιες καθιερωμένες κινητοποιήσεις των «τρακτέρ» και «μπλόκων» στους εθνικούς δρόμους, για τις οποίες άρχισε ήδη η … προθέρμανση.
Τα νέα μέτρα
Η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού ανακοίνωσε χθες επτά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών με το συνολικό ύψος να ανέρχεται στα 170 εκ. ευρώ.
Τα βασικά «οριζόντια» μέτρα αφορούν:
– Την κάλυψη κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης της περιόδου Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2021, συνολικού ύψους 50 εκ. ευρώ.
– Για το δίμηνο Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτεται το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής.
– Μειώνεται ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι με επιδότηση 7% επί του κύκλου εργασιών που θα έχουν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2022.
– Μειώνεται μόνιμα ο ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13 στο 6%.
– Επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στους νέους αγρότες που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και σε όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία.
«Τη δύσκολη αυτή ώρα των πολλαπλών μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων, στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις και όχι με λόγια», δήλωσε ο Υπουργός Σπ. Λιβανός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο μελλοντικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης με την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα συνεισφέρει το ποσό των 19,3 δις ευρώ για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Πρόκειται για σημαντικούς πόρους, όμως εκείνο που προέχει είναι η στήριξη την τωρινή δύσκολη περίοδο γιατί διαφορετικά αν καταρρεύσει ο αγροτικός τομέας και εγκαταλείψουν το επάγγελμα όσοι δεν αντέξουν την οικονομική πίεση για όλους αυτούς η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.
Η Αντιπολίτευση
Οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης έχουν από ένα «λόγο» για να εξαπολύσουν επίθεση κατά της Κυβέρνησης. Σαράντα επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση με θέμα τα παλαιά δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, για τα οποία οι οφειλέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Οι βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Οικονομικών να ενημερωθούν γιατί αυτά τα δάνεια δεν εντάχθηκαν σε ευνοϊκό πλαίσιο εξαίρεσης από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο δεδομένου ότι ανήκουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (ΤΧΣ).
Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας με ανακοίνωσή του, καταλογίζει ευθύνες στην Κυβέρνηση για την κρίση που περνάει ο αγροτικός κόσμος και αναφέρεται σε «λύσεις» που πρότεινε το κόμμα του, αλλά που δεν έγιναν δεκτές από την Κυβέρνηση.
Καθυστερήσεις σε πληρωμές
Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Πάνας, κατέθεσαν ερώτηση για ένα θέμα που χρήζει λύσης. Συγκεκριμένα αναφέρονται στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην καταβολή των επιδοτήσεων του 2021 σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους που προκαλούν ταλαιπωρία και αναστάτωση στους δικαιούχους. Το πρόβλημα προέκυψε από την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να δέχεται μόνο ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια για να αντιμετωπίσει την αδυναμία για έλεγχο των πλασματικών ενοικιαστηρίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μικροί παραγωγοί να συντάξουν νέα συμφωνητικά, διαδικασία που οδήγησε σε έλλειψη γης για ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.
Και τα καθιερωμένα μπλόκα
Από τη Θεσσαλία, ως συνήθως, ξεκίνησαν και φέτος τα «μπλόκα» των αγροτών. Η απόφαση πάρθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Φάρσαλα και χθες τα αγροτικά μηχανήματα ξεκίνησαν για να συγκεντρωθούν στο μπλόκο που στήνεται στη Νίκαια Λάρισας. Οι πρώτες συγκεντρώσεις μηχανημάτων έγιναν στη Μαγνησία και τις επόμενες ώρες και ημέρες ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες περιοχές.
Οι διοργανωτές στα πρώτα μηνύματά τους θέτουν τα ζητήματα του κόστους παραγωγής (καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα), ρήτρα αναπροσαρμογής της ενέργειας, αποζημιώσεις, λειτουργία ΕΛΓΑ, δεν παραλείπουν όμως να καταφερθούν και κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εκφράζοντας προφανώς συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις. Μπλόκα ετοιμάζονται και για την Χαλκιδική στον κόμβο Νέας Καλλικράτειας στην περιοχή του Άγιου Μάμα και στον κόμβο Γαλάτιστας.