+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΑισθητή αύξηση των γυναικών που μαθαίνουν αυτοάμυνα και αυτοπροστασία – Πώς εκπαιδεύονται

Αισθητή αύξηση των γυναικών που μαθαίνουν αυτοάμυνα και αυτοπροστασία – Πώς εκπαιδεύονται

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img
spot_img

Κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, δολοφονίες, ληστείες με θύματα κυρίως τις γυναίκες κάθε ηλικίας αποτελούν πλέον μάστιγα στη σημερινή εποχή οδηγώντας την πλειοψηφία του γυναικείου φύλου να διδαχθεί αυτοάμυνα και αυτοπροστασία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Αυτό επιβεβαιώνει στο ThessToday.gr ο Κώστας Γανωτής, εκπαιδευτής τεχνών με εξειδίκευση στην γυναικεία αυτοάμυνα-αυτοπροστασία και εγκληματολόγος, ο οποίος μέσω της σχολής του στη Θεσσαλονίκη, εκπαιδεύει τις γυναίκες στο πως να προστατεύονται από κάθε είδους επίθεση που δέχονται, από την πιο απλή μέχρι και την πιο βίαιη, λαμβάνοντας υπόψη την ανδρική νοοτροπία. Αυτοάμυνα-αυτοπροστασία είναι δύο έννοιες που συνυπάρχουν εν ώρα εκπαίδευσης και η γνώση που εισπράττουν χωρίζεται σε θεωρία και πράξη με βασικά επίπεδα τα νοητικά, συναισθηματικά και κατόπιν τα σωματικά.

Αύξηση επιθέσεων στη Θεσσαλονίκη και γυναικών που εκπαιδεύονται στην αυτοάμυνα

Σύμφωνα με τα εγκληματολογικά στοιχεία, ειδικά στη Θεσσαλονίκη σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 500 ληστείες με άσκηση σωματικής βίας και απειλή της ανθρώπινης ζωής. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Γανωτή, εκτός από τις ληστείες, τα βαριά κακουργήματα αλλά και οι βιασμοί καταγράφουν υψηλούς αριθμούς στην πόλη. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και ιδίως μετά το καλοκαίρι του 2021, όπου ξέσπασαν στην κοινωνία πολλά περιστατικά βίας, να σημειώνεται αισθητή αύξηση των γυναικών, κυρίως άνω των 30 που αναζητούν εκπαίδευση στην αυτοάμυνα-αυτοπροστασία προληπτικά. Υπάρχει, βέβαια, και ένα μικρό ποσοστό που έχει υποστεί μια μορφή κακοποίησης και προχωρά μετά στην εκπαίδευση η οποία χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό», επισήμανε.

Ο Μιχάλης Κοσσυβάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαίδευσης Τεχνών Αυτοάμυνας (ΠΟΕΤΑ) μιλώντας στο ThessToday.gr, ανέφερε ότι το 95% των Ελλήνων ξεκινά να μάθει μια πολεμική τέχνη με απώτερο σκοπό την αυτοπροστασία και την αυτοάμυνα. «Αυξάνονται, μάλιστα, όλο και περισσότερο οι γυναίκες που θέλουν να μάθουν αυτοάμυνα είτε επειδή έχουν βιώσει μια μορφή κακοποίησης είτε για να προστατεύονται από διάφορους κινδύνους. Στη σχολή μου εκπαιδεύω πολλές γυναίκες οι οποίες έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί μια γυναίκα χρειάζεται να γνωρίζει αυτοάμυνα-αυτοπροστασία

Στη σημερινή κοινωνία η γυναίκα καλείται να προστατεύσει τον εαυτό της από πολλούς κινδύνους. Όπως ανέφερε ο κ . Γανωτής, η αυτοάμυνα-αυτοπροστασία προσφέρει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία διαμορφώνουν μια γυναίκα πιο ισχυρή και δυναμική. «Είναι έντονη η διαφορά στη ζωή της πριν και μετά την εκπαίδευση. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκτά τις βασικές γνώσεις παράγοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο σε μεγάλο βαθμό τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον εαυτό της ή και δικά της άτομα», ανέφερε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο θύτης επιλέγει με προσοχή το θύμα που του ταιριάζει περισσότερο και που θα πετύχει η πράξη του. «Αν η γυναίκα περπατά με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ο θύτης δεν θα την επιλέξει ενώ θα προχωρήσει σε ένα πιο εύκολο θύμα. Ο κάθε δράστης με την εμπειρία του έχει τους τρόπους να επιλέγει σε ποιο άτομο θα επιτεθεί», εξήγησε ο εκπαιδευτής.

Η εκπαίδευση στην αυτοάμυνα-αυτοπροστασία

Οι γυναίκες μαθαίνουν πως να συμπεριφέρονται σε κάθε είδος επίθεσης, ποια είναι η ορθή νοοτροπία σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο αλλά και σε περίπτωση κλιμάκωσης της επίθεσης με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, πως μπορούν να αμυνθούν με την χρήση του σώματός τους. Η αυτοπροστασία λειτουργεί προληπτικά και στη συνέχεια, ασκείται η αυτοάμυνα με τη χρήση του σώματος. Αποτελούν τις πρώτες βοήθειες που αποκτά το γυναικείο φύλο για να καταφέρει να αποτρέψει μια επίθεση και να επιβιώσει χωρίς απαραίτητα να εξουδετερώσει τον δράστη.

«Μέσω της γλώσσας του σώματος, των λεκτικών αλλά και παθητικών τρόπων οι γυναίκες είναι εφικτό να αποτρέψουν το 80% των επιθέσεων. Για παράδειγμα, διδάσκουμε λεκτικούς τρόπους αντίστασης ώστε να αποτρέψουν έναν ενδεχόμενο βιασμό ή μια ληστεία. Υπάρχουν πέντε προφίλ βιαστών τα οποία διδάσκω στις μαθήτριές μου για να τα αναγνωρίζουν και να χειρίζονται βάση της ψυχολογίας το προφίλ του δράστη. Η πιο χρήσιμη εκπαίδευση γίνεται στο νοητικό επίπεδο, δηλαδή, πως να αντιλαμβάνεται μια ενδεχόμενη επιθετική συμπεριφορά από κάποιον», είπε ο κ. Γανωτής.

Πόσο χρόνο χρειάζεται

Όσο πιο συχνή επαφή έχει η κάθε γυναίκα με τον τομέα αυτό, τόσο καλύτερα θα νιώθει ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ενδεχόμενη επίθεση. «Με εκπαίδευση από τρεις έως έξι μήνες γνωρίζει τα βασικά στοιχεία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται να έχει μια συνεχή εκπαίδευση από εξειδικευμένους εκπαιδευτές», υπογράμμισε.

Ποια η διαφορά της αυτοάμυνας με τα μαχητικά αθλήματα

Εξήγησε ακόμη τη σημαντική διαφορά της γυναικείας αυτοάμυνας με τα υπόλοιπα μαχητικά αθλήματα καθώς πρόκειται για έναν διαφορετικό τομέα. Ειδικότερα, η αυτοάμυνα δεν σχετίζεται με κατηγορίες κιλών, φύλων και κανόνες των μαχητικών αθλημάτων. Παράλληλα, η αυτοπροστασία βασίζεται στην πρόληψη αλλά και την αποτροπή μιας επίθεσης με βάση τη γλώσσα του σώματος και ποικίλες στρατηγικές.

«Στα μαχητικά αθλήματα οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες κιλών, διαχωρίζονται σε άντρες και γυναίκες και η μάχη είναι ένας προς ένας. Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία στον πραγματικό κόσμο, σε ένα ρεαλιστικό περιστατικό και ειδικά στη γυναικεία αυτοάμυνα δεν ισχύουν. Αυτός που επιτίθεται δεν επιλέγει το θύμα του ανάλογα με τα κιλά και το φύλο. Η αυτοάμυνα συνδέεται με την επίθεση που δέχεται κάποιος από έναν πιο δυνατό αντίπαλο και κατά πόσο θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να επιβιώσει από τον βέβαιο κίνδυνο, ιδίως όταν ο αντίπαλος οπλοφορεί. Η αυτοάμυνα και αυτοπροστασία των γυναικών είναι ένας τελείως διαφορετικός τομέας.», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κοσσυβάκης ξεκαθαρίζει ότι «σε μια σχολή kick boxing δεν μαθαίνεις αυτοάμυνα όπως πιστεύουν αρκετοί. Μαθαίνεις συγκεκριμένους κανόνες του μαχητικού αθλήματος. Αντιθέτως, μια σχολή αυτοάμυνας είναι η κατάλληλη για να εκπαιδευτεί κάποιος ώστε να μπορεί να προστατευθεί από κινδύνους. Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο να γίνεται μια σωστή έρευνα αγοράς πριν ασχοληθεί ο ενδιαφερόμενος με την αυτοάμυνα και να επιλέγει εκπαιδευτές, εξειδικευμένους στον τομέα αυτό».

Προσφατα αρθρα

Ραγδαίες εξελίξεις: Καθαιρέθηκε η Δ. Σύμβουλος των Λουτρών λόγω εμπλοκής της με την δικαιοσύνη..

Ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες ο Ν. Παρούτογλου, έρχεται μετασχηματισμός και αλλαγή σελίδας!!! Από την Ελληνική...

Διεκδικούμε την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Έδεσσας – Εγνατίας!

Γιάννης Μυλόπουλος: «Αδιανόητη η εγκατάλειψη για 20 χρόνια ενός έργου βασικής υποδομής για την...

Τριάντα χρόνια πριν!

Ήταν 29η Μαίου του 1994, όταν ενθρονίστηκε στην Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο...

Μετά την Βόρεια Μακεδονία, ανοίγουμε δουλειές  και με την Δυτική Θράκη;

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης    Η προπαγάνδα είναι ένας όρος όπου ιδιαίτερα οι Ναζιστές όχι...

Παρομοια αρθρα

Ραγδαίες εξελίξεις: Καθαιρέθηκε η Δ. Σύμβουλος των Λουτρών λόγω εμπλοκής της με την δικαιοσύνη..

Ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες ο Ν. Παρούτογλου, έρχεται μετασχηματισμός και αλλαγή σελίδας!!! Από την Ελληνική...

Διεκδικούμε την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Έδεσσας – Εγνατίας!

Γιάννης Μυλόπουλος: «Αδιανόητη η εγκατάλειψη για 20 χρόνια ενός έργου βασικής υποδομής για την...

Τριάντα χρόνια πριν!

Ήταν 29η Μαίου του 1994, όταν ενθρονίστηκε στην Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, ο...