Η ηπειρώτικη γαστρονομία δοξάζεται στις ταβέρνες και στα εστιατόρια του Ζαγορίου
Περιβόλια με ζαρζαβατικά, άγρια μανιτάρια, φρούτα του δάσους, πέστροφες στα παγωμένα ηπειρώτικα νερά, κοπάδια ζώων που βόσκουν αμέριμνα σε καταπράσινες πλαγιές, παλαιωμένα τυριά, ηπειρώτικα κρασιά και τσίπουρα. Και μαζί με τις πρώτες ύλες, άνθρωποι προκομμένοι, ορεξάτοι που πατούν στέρεα στην παράδοση και τολμούν να πειραματίζονται και να καινοτομούν.
Η ηπειρώτικη γαστρονομία δοξάζεται στις ταβέρνες και στα εστιατόρια του Ζαγορίου. Γευτείτε την ηπειρώτικη γη και ανακαλύψτε τη μοναδικότητά της.
Μικρή Άρκτος, Τσεπέλοβο
Σε ένα από τα πιο ζωντανά χωριά του Ζαγορίου, στο Τσεπέλοβο, ο Γιώργος Κήττας, επιλέγει να μαγειρεύει με βάση την τοπική κουζίνα και τα υλικά της. Ο νεαρός σεφ, αφού σπούδασε μαγειρική και απέκτησε εμπειρία από την ενασχόλησή του στις κουζίνες, δίπλα σε έμπειρους μάγειρες, επέστρεψε στο χωριό του, όπου ο πατέρας του διατηρούσε τη Μικρή Άρκτο από το 1993.
Ανέλαβε τα ηνία και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Το μενού του εστιατορίου περιλαμβάνει προβατίνα με πράσο στη γάστρα, γίδα βραστή, διάφορες πίτες, αλλά και το πιάτο σφραγίδα που ονομάζεται «Το πιάτο της Αρκούδας».
Πρόκειται για χοιρινό με μέλι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, και ξινόμηλο. Αξίζει να το δοκιμάσετε ειδικά τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Η Μικρή Άρκτος, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, και διαθέτει τραπέζια κάτω από το πλάτανο – σύμβολο του οικισμού.
Βιργινία, Ασπράγγελοι
Μία σταθερή αξία στο Ζαγόρι, η ταβέρνα της Βιργινίας, στους Ασπραγγέλους καταφέρνει και γίνεται σημείο συνάντησης όλων εκείνων που αγαπούν το καλό φαγητό, την απλότητα και ταυτόχρονα τη νοστιμιά. Απλά καθημερινά υλικά, μετατρέπονται σε νόστιμα πιάτα που μοσχοβολούν ηπειρώτικη φύση.
Σε έναν όμορφο και περιποιημένο χώρο, αυτό που κάποτε ήταν το πατρικό σπίτι της Βιργινίας, η τοπική κουζίνα δίνει μαθήματα πατριδογνωσίας.
Στην κορυφή όλων οι πίτες, όπως η αφράτη κολοκυθόπιτα και η γευστικότατη μανιταρόπιτα, όλες με σπιτικό φύλλο που ανοίγει η Βιργινία με τη βοήθεια της μητέρας της, της κυρίας Ηρώς.
Εκτός από τις πίτες, πεντανόστιμα πιάτα οι μελιτζάνες φούρνου με κοτόπουλο και γραβιέρα και οι γίγαντες με χόρτα, που φτιάχνονται με οκτώ είδη άγριων χόρτων, δημιουργώντας μία μοναδική γεύση που θα τη θυμάστε για καιρό.
Στα ψητά στη σχάρα είναι ο Αλέκος, ο σύζυγος της Βιργινίας που ξέρει από κρέας και ψήνει νόστιμα ζουμερά παϊδάκια, και αφράτο μπιφτέκι με 100% μοσχαρίσιο κιμά.
«Λίθος» («Στου Τάκη»), Δίλοφο
Ζυμώνει καθημερινά το ψωμί, το οποίο σερβίρει ζεστό. Δίνει σημασία στις λεπτομέρειες αλλά και στην προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών.
Η ταβέρνα Λίθος Στου Τάκη βρίσκεται στο πανέμορφο Δίλοφο και θα φτάσει κανείς εδώ, ιδανικά μετά από μία επίσκεψη σε ένα από τα πιο όμορφα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Ζαγορίου, εκείνο του Κόκκορη.
Μετά από μία βόλτα στο όμορφο χωριό του Ζαγορίου, στα τραπέζια του Τάκη, ιδιοκτήτη και μάγειρα του μαγαζιού, θα απολαύσετε γεύσεις που ξυπνούν γαστρονομικές μνήμες. Παράδοση και πειραγμένα πιάτα, στήνουν χορό και ξεδιπλώνουν το ταλέντο του.
Μπερδεύει τα ρεβίθια με τις μελιτζάνες, φτιάχνοντας μία μοναδική ισορροπημένη γεύση, φτιάχνει κοκκινιστούς κεφτέδες, αφράτους ανάλαφρους, μέσα σε μία εξαιρετική σάλτσα ντομάτας. Σερβίρει κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες και φυσικά ποικιλία από πίτες με κορυφαία την τυρόπιτα και την παραδοσιακή ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα.
Αν τον πετύχετε να μην έχει αρκετή δουλειά και μιλήσετε μαζί του, γρήγορα θα καταλάβετε την ειλικρίνεια με την οποία αντιμετωπίζει τους επισκέπτες και την αληθινή του αγάπη για το απλό ελληνικό παραδοσιακό φαγητό.
Μοντάζα, Ασπράγγελοι
Ένα καλοψημένο rib-eye, μία γευστική tomahawk, φιλέτο μόσχου ελευθέρας βοσκής, εκλεκτά ορεκτικά και μια εξαιρετική κάβα κρασιών, σ’ ένα πανέμορφο πετρόκτιστο κτίσμα. Η έκπληξη της γεύσης.
Ο Γιάννης, ο ιδιοκτήτης κι αυτό που θα λέγαμε η ψυχή του μαγαζιού, στην πλατεία των Ασπραγγέλων, ένα ιστορικό, μαρτυρικό χωριό του Ζαγορίου, επιλέγει να μας δώσει μία άλλη οπτική στην γαστρονομία. Παραμένοντας στην κρεατοφαγία, περνάει στο πεδίο του sharing και σε πιάτα που έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία.
Η Μοντάζα είναι ένας χώρος ζεστός, φιλόξενος και ταυτόχρονα άνετος και ελκυστικός, που μεταφέρει στον επισκέπτη τη χαλαρότητα των διακοπών. Τραπέζια δίπλα στο τζάκι, ή κάτω από τα πλατάνια της πλατείας θα γίνουν το αγαπημένο σημείο συνάντησης. Η κάβα διαθέτει μία εξαιρετική γκάμα ποτών και καλές ετικέτες από επιλεγμένα οινοποιεία της χώρας μας.
Άστρα, Μεγάλο Πάπιγκο
Τοπικά υλικά, ένα περιβόλι γεμάτο ζαρζαβατικά, ένα ιχθυοτροφείο πέστροφας και αγάπη για το σπιτικό φαγητό. Το εστιατόριο Άστρα στο Πάπιγκο, βρίσκεται στην έξοδο προς το Μικρό Πάπιγκο, σε ένα πέτρινο κτίσμα σκεπασμένο από έναν οργιαστικό κισσό. Το περιβόλι, δίπλα ακριβώς στο εστιατόριο μας θυμίζει τις έννοιες της εποχικότητας και της φρεσκάδας.
Όλες οι πρώτες ύλες για την περίφημη Σαλάτα του Κήπου βρίσκονται εδώ. Δοκιμάστε ντόπια καλοψημένα κρέατα, ριζότο με άγρια μανιτάρια, νόστιμο κατσικάκι λεμονάτο στη γάστρα, σερβιρισμένο με άγρια χόρτα και ολόφρεσκες ψητές πέστροφες. Όλη η ομάδα των Άστρων, προκομμένη, ορεξάτη και δημιουργική αναδεικνύουν, με τον καλύτερο τρόπο, τη μοναδικότητα του τόπου.
Σωτηρία Τσιγαρά, Άνω Πεδινά
Στην είσοδο του οικισμού, στη γνωστή και ως Κάτω Πλατεία των Άνω Πεδινών, σε ένα περιποιημένο όμορφο πέτρινο κτίριο με κλασική διακόσμηση, τρώμε αυθεντική ελληνική παραδοσιακή κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της.
Νόστιμα μαγειρευτά, όπως φασολάκια, γίγαντες με χόρτα, γεμιστά, μπάμιες, αλλά και καλοψημένο αρνί στο φούρνο, κοκκινιστό μοσχάρι, γίδα βραστή, αγριογούρουνο με πράσο και χειροποίητες πίτες με αέρινα φύλα συμπληρώνουν το γαστρονομικό σύμπαν της Σωτηρίας.
Η δεύτερη γενιά έχει ήδη αναλάβει τσουκάλια και ταψιά και ευφραίνει τους ουρανίσκους μας.