+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΟικονομία & ΑγροτικάΕπιχειρήσειςΟ Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος» μετατρέπεται σε «πράσινη» βιομηχανία!

Ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος» μετατρέπεται σε «πράσινη» βιομηχανία!

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img

Με συγκεκριμένες επενδύσεις μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα

Στα… σκαριά μία πρότυπη μονάδα παραγωγής βιοαερίου ΑΝ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Πρόεδρος Δ.Σ.) »: Μαζί με τα φωτοβολταϊκά θα καλύψουμε σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών μας αναγκών…

• Κατοχυρωμένη είναι η ηγετική θέση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Πίνδος» στον χώρο της ελληνικής Πτηνοτροφίας, καθώς είναι η μεγαλύτερη στο είδος της επιχείρηση της χώρας κι ένας από τους βασικούς παραγωγικούς «πυλώνες» της Ηπείρου.

Δεν είναι όμως μόνο τα οικονομικά μεγέθη που την ξεχωρίζουν. Τα τελευταία χρόνια ο Πτηνοτροφικός κάνει άλματα και όσον αφορά στη βιώσιμη ανάπτυξή του, μετατρεπόμενος με σταθερά βήματα σε μία «πράσινη» εταιρεία, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μειώνεται διαρκώς. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται μία νέα επένδυση ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύει στη δημιουργία μονάδας βιοαερίου, με πρώτη ύλη τα απορρίμματα των πτηνοτροφείων των μελών του. 

Για τον φιλόδοξο αυτό σχεδιασμό μιλάει  ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου. 

Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των εγκαταστάσεών του, ο Συνεταιρισμός φιλοδοξεί τα αμέσως επόμενα χρόνια να καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ενεργειακών του αναγκών με αυτοπαραγωγή.  

Πρότυπη μονάδα!

Μονάδα βιοαερίου – πρότυπο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλη την Ευρώπη είναι αυτή που σχεδιάζει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ή βιομεθάνιο με χρήση αποβλήτων πτηνοτροφικών μονάδων, δηλαδή της κουτσουλιάς, σε ποσοστό 100%, τονίζει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου. «Αυτή τη στιγμή τρέχουμε τις διαδικασίες σύνταξης του φακέλου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με Αμερικανική εταιρεία η οποία θα αναλάβει την κατασκευή της μονάδας, που θα γίνει ακολουθώντας ένα πρότυπο το οποίο δεν υπάρχει στην Ευρώπη», αναφέρει με έμφαση. 

Διπλό το όφελος

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου ο Πτηνοτροφικός κινείται σε διπλή κατεύθυνση όσον αφορά στον σχεδιασμό του για τη μονάδα βιοαερίου. Αφενός προκειμένου να απορροφήσει πλήρως την πρώτη ύλη που παράγουν τα πτηνοτροφεία των μελών του, η οποία σήμερα πηγαίνει στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λιπασμάτων που διατηρεί και σε ιδιωτικές μονάδες παραγωγής βιοαερίου. «Έτσι, θα λύσουμε οριστικά και στο σύνολό του ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, για το οποίο ούτως ή άλλως έχουμε λάβει μέτρα εδώ και μία πενταετία περίπου», τονίζει. 

Αφετέρου, ο Συνεταιρισμός έχει βάλει στόχο να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό κόστος για το σύνολο των εγκαταστάσεών του. Για τον σκοπό αυτό, πλην της νέας μονάδας βιοαερίου, θα τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες όλων των κτιριακών μονάδων του από το Ροδοτόπι ως το εκκολαπτήρια της Κοσμηράς, το πτηνοσφαγείο κλπ. Πρόκειται για έργο απόδοσης σχεδόν οκτώ Μεγαβάτ, μέσω του οποίου θα καλύπτεται περίπου το 50% της ενέργειας που απαιτείται καθημερινά για τη λειτουργία του. Ήδη, «πράσινη ενέργεια» παράγεται στα υποκαταστήματα της «Πίνδος» ανά την Ελλάδα και στο εκκολαπτήριο.

Σύγχρονη τεχνολογία

Η μονάδα βιοαερίου θα είναι ισχύος δύο Μεγαβάτ, σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διευθυντής Έρευνας – Ανάπτυξης και Λειτουργίας Εργοστασίων του Συνεταιρισμού Ιωάννης Πατούνας, με αφορμή την φετινή 30η επετειακή Agrotica, στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε τις επενδύσεις και ενέργειες της εταιρείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Πατούνας, «η προοπτική είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή βιομεθανίου με χρήση αποβλήτων πτηνοτροφικών μονάδων αλλά και η εκμετάλλευση θερμικής ενέργειας που θα παραχθεί από τη λειτουργία αυτής για τη κάλυψη των αναγκών των εργοστασίων». Διευκρίνισε μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι «κάτι πολύ σύγχρονο και νέο».

Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας, σημείωσε πως αυτό θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «με τις άδειες στα χέρια, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 18 μήνες για την κατασκευή της μονάδας».

Έκανε δε γνωστό ότι αυτή θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Συνεταιρισμού, δίπλα από το πτηνοσφαγείο του.

Αναφερόμενος, τέλος, στη χρηματοδότηση του έργου, σημείωσε ότι θα γίνει με ίδια κεφάλαια του Πτηνοτροφικού και τραπεζικό δανεισμό και «εφόσον είναι εφικτό και με τη χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων». 

«Πράσινη» εταιρεία

Τη βαρύτητα που δίνει η «Πίνδος» στη βιώσιμη ανάπτυξη επισήμανε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και ο ενεργειακός σύμβουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού, Νικόλαος Τσακανίκας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ο Πτηνοτροφικός ανέπτυξε μια στρατηγική μείωσης του ενεργειακού του κόστους. Έτσι, πριν από ενάμισι χρόνο, «η Πίνδος» κατέγραψε τις ενεργειακές της ανάγκες, εστιάζοντας στις πέντε πιο ενεργοβόρες εκμεταλλεύσεις της που είναι τα εκκολαπτήρια, το φυραματοπείο, η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος, το πτηνοσφαγείο και οι καταψύξεις -σφαγείο. Κατέγραψε επίσης τις ενεργειακές ανάγκες και στα έξι ιδιόκτητα υποκαταστήματά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα, Αγρίνιο και Τρίπολη.

«Σκοπός μας είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις στέγες, για τον ενεργειακό συμψηφισμό της κατανάλωσης», ανέφερε και πρόσθεσε πως μέσω των συγκεκριμένων επενδύσεων «η ‘Πίνδος’ συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται και σε συνδυασμό με το συνολικό πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει, ήδη οδηγείται στο να πετύχει να λειτουργεί στα πρότυπα μια πράσινης εταιρείας με συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».

Εξάλλου, ο Συνεταιρισμός, ανέλαβε να εξηγήσει τα οφέλη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και στα μέλη – παραγωγούς του και ήδη πάρα πολλοί έχουν προχωρήσει σε παρόμοια επένδυση στις στέγες των πτηνοτροφείων τους με ίδια κεφάλαια ή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω προγραμμάτων όπως τα σχέδια βελτίωσης, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. 

Ηγέτης στην Πτηνοτροφία

Με 600 Έλληνες πτηνοτρόφους παραγωγούς (εκ των οποίων το 48% είναι γυναίκες) και πάνω από 1.200 εργαζόμενους η «Πίνδος» είναι σήμερα ο μεγαλύτερος πρωτοβάθμιος Αγροτικός Συνεταιρισμός στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Έχει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, ενώ εφαρμόζει τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας διαθέτοντας μία πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή. 

Μάλιστα, όπως τονίζεται σχετικά, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης του Συνεταιρισμού αλλά και των μελών – παραγωγών του, η «Πίνδος» από το 2016, πρώτη, εφάρμοσε ένα ολοκληρωμένο εταιρικό πρότυπο ευζωίας, διασφαλίζοντας την ομαλή και ισορροπημένη ανάπτυξη των πτηνών σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. 

Προσφατα αρθρα

Από την Αλμωπία με στόχο τις Βρυξέλες!!! Η Αννέτα Τσελεπή υποψήφια με την Νέα Αριστερά

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς: Η υποψηφιότητα της Αννέτας Τσελεπή στις εκλογές για το...

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Δεύτερη θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Σγορούδη….

Στο τιμόνι της Ν.Ε. ΠΕΛΛΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δραστήριος επικεφαλής Ήδη στις Οργανώσεις Μελών του...

Αναβολικά gate με άρωμα Γιαννιτσών… 

Ποδοσφαιριστές, σφαιροβόλοι και bodybuilders μέλη και πελάτες του κυκλώματος  Σε δύο από τους αθλητές που...

Παρομοια αρθρα

Από την Αλμωπία με στόχο τις Βρυξέλες!!! Η Αννέτα Τσελεπή υποψήφια με την Νέα Αριστερά

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς: Η υποψηφιότητα της Αννέτας Τσελεπή στις εκλογές για το...

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Δεύτερη θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Σγορούδη….

Στο τιμόνι της Ν.Ε. ΠΕΛΛΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δραστήριος επικεφαλής Ήδη στις Οργανώσεις Μελών του...