Να επιδοτηθούν τα «μαγαζιά» στα μικρά χωριά, ζητούν οι κάτοικοι της ερημωμένης υπαίθρου
• Μπορεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας να βρισκόταν η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ωστόσο στη Βουλή συνεχίζονταν η συζήτηση για το φορολογικό Νομοσχέδιο και η οποία έκλεισε με την ψηφοφορία το βράδυ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., ενώ καταψήφισε η Αντιπολίτευση.
Το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι τέσσερις αλλαγές που ανακοίνωσε στο… παρά ένα ο Υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης και αφορούσαν τα καφενεία στα χωριά, τα ταξί, τα περίπτερα και τους ασφαλιστικούς συμβούλους.
Πιο συγκεκριμένα:
– Εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.
– Θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου για τα περίπτερα επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.
– Θα υπάρξει επίσης εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρίες οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».
– Και για τα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.
Ήταν επιβεβλημένο!
Ειδικά για τα καφενεία στα χωριά, ήταν επιβεβλημένο να εξαιρεθούν από τα τεκμήρια, γιατί μπορεί ο υπουργός να ανέφερε χθες ότι οι επιβαρύνσεις ήταν μικρές της τάξεως των 35, 70 ή 120 ευρώ ετησίως, ωστόσο για τους περισσότερους αυτά τα ποσά δεν περισσεύουν! Εξάλλου, τα έσοδα στα πιο πολλά καφενεία των χωριών, ειδικά της Περιφέρειας και κυρίως στα πιο απομακρυσμένα, είναι πενιχρά, με τους ιδιοκτήτες τους να τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα. Πιο πολύ κοινωνικό έργο επιτελούν, κρατώντας συντροφιά στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους. Αυτό εξάλλου συμβαίνει σε πολλά χωριά της Ηπείρου, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, που κανονικά το Κράτος θα έπρεπε να τα επιδοτεί γενναία για να μένουν ανοιχτά! Γι’ αυτό λοιπόν, η εξαίρεση από τα τεκμήρια ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση για την ερημωμένη ύπαιθρο. Θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσής τους από την Πολιτεία, που θα δίνει κίνητρα όχι μόνο να παραμείνουν ανοιχτά τα υπάρχοντα, αλλά ν’ ανοίξουν και νέα!
Δέκα σημαντικές αλλαγές
Κατά την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις δέκα σημαντικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών που θα επιφέρει – μετά την ψήφισή του – το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ισοπεδωτική, προβλέψιμη, παλαιομοδίτικη, καταστροφολογική και σε παρά πολλά σημεία, αντιφατική κριτική. Ειδικότερα, οι δέκα κυριότερες αλλαγές που παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης είναι οι εξής:
1. POS: Προχωρά γρήγορα η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδοθεί ΚΥΑ, ώστε τα POS να επεκταθούν σε ολόκληρη τη λιανική ενώ πιλοτικά θα εφαρμοστεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής.
2. MyData: Καθίσταται υποχρεωτική η υποβολή των στοιχείων στο σύστημα MyData. Τα έσοδα δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που φαίνονται στο σύστημα ούτε θα αναγνωρίζονται δαπάνες που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.
3. Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Μόλις ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά ηλεκτρονική τιμολόγηση.
4. Μετρητά: Τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 € με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.
5. Ακίνητα: Απαγορεύονται οι αγοροπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα γίνονται δεκτά μόνο τραπεζικά μέσα πληρωμής.
6. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Όποιος νοικιάζει από τρία ακίνητα και πάνω θα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και θα υπάγεται σε καθεστώς ΦΠΑ.
7. Λαθρεμπόριο καυσίμων: Εισάγονται δυο βασικές ρυθμίσεις: Πρώτον, αν υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας ιδιαίτερα για το λαθρεμπόριο και το σύστημα των εισροών εκροών θα σφραγίζονται όλες οι εγκαταστάσεις για δύο χρόνια και δεν θα μπορούν να ξανανοίγουν ούτε με άλλο ΑΦΜ. Και δεύτερον εισάγονται τα μέτρα της λεγόμενης δέουσας επιμέλειας, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων υποχρεώνονται να ελέγχουν τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται και να ειδοποιούν σε περίπτωση που διαπιστώνουν παραβίαση της νομοθεσίας. Διαφορετικά θα υφίστανται μεγάλες κυρώσεις.
8. Φορολογία εισοδήματος: Με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από το 2024, μετά από πολλά χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν χαμηλότερο φόρο από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
9. Κοινωνικά επιδόματα: Ανακατευθύνονται 100 εκατομμύρια ευρώ που καταβάλλονται σε κοινωνικά επιδόματα.
10. Παιδεία – Υγεία: Λόγω των αλλαγών που γίνονται με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αυξηθούν από το 2024 οι δαπάνες για την υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία κατά 481 εκατ. ευρώ και για την παιδεία κατά 255 εκατ.