+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΟικονομία & ΑγροτικάΟικονομίαΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ...

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img

Διευρυμένη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ημαθίας, με αντικείμενο τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τη μεταποίηση στην αγροτική παραγωγή. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επίσκεψης του Μολδαβού πρέσβη Ανατόλ Βανγκελί στην Ημαθία, όπου και καθορίστηκε η ατζέντα των συνομιλιών, εν όψει της επικείμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στις εξαγωγές νωπών αγροτικών προϊόντων, αλλά και της μεταποιημένης παραγωγής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργος Μπίκας, στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του Επμελητηρίου, ο επικεφαλής του Μολδαβικού Επιμελητηρίου Βασίλ Νίκας, ο εκπρόσωπος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μάρκο Φλοριάν, καθώς και  πολλοί εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών της Ημαθίας.

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε τη βασική προτεραιότητα που θέτει σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της Ημαθίας για την άρση του ρωσικού εμπάργκο.

«Μετά το ρωσικό εμπάργκο προς την Ελλάδα, που ήλθε ως αντίμετρο της Ρωσίας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επιχειρήσεις της Ημαθίας προσπαθούν να κρατηθούν στη διεθνή αγορά των νωπών προϊόντων, όπου κυριαρχεί φυσικά το επιτραπέζιο ροδάκινο μας, χωρίς καμία μέριμνα εκ μέρους της κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα του ρωσικού εμπάργκο είναι καταστροφικά για την Ημαθία. Τόσο για τους αγρότες μας, που δεν καλύπτουν πλέον με τις τιμές που λαμβάνουν ούτε το κόστος παραγωγής όσο και για τις συνεταιριστικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν κυριολεκτικά “χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους”. Ο κύκλος του ροδάκινου περιλαμβάνει μια σειρά επαγγελμάτων: Από τη μεταφορά και τη συσκευασία ως την τυποποίηση, σε έναν κλάδο που απασχολεί εποχικά χιλιάδες εργαζόμενους στην περιφερειακή μας ενότητα, αλλά και στη γειτονική Πέλλα. Το ζήτημα του ροδάκινου δεν λύνεται με ημίμετρα των χυμοποιήσεων και της διάθεσής τους εντός των συνόρων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης.

Ο κ. Καλαϊτζίδης επισήμανε ακόμη την αναγκαιότητα να αναζητηθούν νέες μέθοδοι προώθησης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, χαρακτηρίζοντας «ενδιαφέρουσα τόσο την εξαγωγική προσέγγιση της Μολδαβίας, αλλά και της ιταλικής αγοράς του Μιλάνου».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες  που παρέχει η δημοτική αρχή του Μιλάνου σε Έλληνες εξαγωγείς για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων της Ημαθίας στη δημοτική αγορά της  ιταλικής πόλης.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ημαθίας  Στέφανος Αποστολίδης τόνισε την αλληλέγγυα στάση του Επιμελητηρίου στις προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας για την αναζήτηση νέων αγορών για τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και το Επιμελητήριο Ημαθίας θα συνεργαστούν το επόμενο διάστημα για να επεξεργαστούν από κοινού σειρά προτάσεων σχετικών με την ατζέντα της σύσκεψης και να δρομολογήσουν την υλοποίησή τους.

Προσφατα αρθρα

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Δεύτερη θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Σγορούδη….

Στο τιμόνι της Ν.Ε. ΠΕΛΛΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δραστήριος επικεφαλής Ήδη στις Οργανώσεις Μελών του...

Αναβολικά gate με άρωμα Γιαννιτσών… 

Ποδοσφαιριστές, σφαιροβόλοι και bodybuilders μέλη και πελάτες του κυκλώματος  Σε δύο από τους αθλητές που...

Η μικρή μας πολιτεία που βαλτώνει…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης Ολοκληρώθηκαν δυο πολύ δυνατά τριήμερα, στο πρώτο διασκεδάσαμε όσο δεν πάει...

Παρομοια αρθρα

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Δεύτερη θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Σγορούδη….

Στο τιμόνι της Ν.Ε. ΠΕΛΛΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δραστήριος επικεφαλής Ήδη στις Οργανώσεις Μελών του...

Αναβολικά gate με άρωμα Γιαννιτσών… 

Ποδοσφαιριστές, σφαιροβόλοι και bodybuilders μέλη και πελάτες του κυκλώματος  Σε δύο από τους αθλητές που...