Επιμέλεια: Σοφία Στεργίου
Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη και ερωτήματα, τα Σκόπια επέλεξαν να απέχουν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με το ψήφισμα για την Ουκρανία. Ενώ οι υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τάχθηκαν υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Βόρεια Μακεδονία επέλεξε μια διαφορετική πορεία, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική.
Η Διπλωματική Σκακιέρα
Η απόφαση των Σκοπίων έρχεται σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Η χώρα, υπό τη νέα κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, φαίνεται να αναζητά μια νέα ισορροπία στις σχέσεις της με τις μεγάλες δυνάμεις. Η στήριξη του ανταγωνιστικού ψηφίσματος των ΗΠΑ, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό ψήφισμα, υποδηλώνει μια προσέγγιση που εστιάζει περισσότερο στην Ουάσιγκτον παρά στις Βρυξέλλες.
Οι Ερμηνείες
Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως ένα “άνοιγμα” του Μίτσκοσκι προς τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που το Κράτος των Σκοπίων νιώθουν απογοήτευση από την ΕΕ. Η καθυστέρηση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδικίας στη χώρα, ωθώντας την να αναζητήσει νέους συμμάχους.
Ο Ρόλος του Όρμπαν
Η στενή σχέση του Μίτσκοσκι με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο πολυπλοκότητας στην ανάλυση της κατάστασης. Ο Όρμπαν, γνωστός για τις φιλορωσικές του θέσεις, ενδέχεται να έχει επηρεάσει την απόφαση των Σκοπίων, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα.
Το Μέλλον των Σχέσεων
Η απόφαση των Σκοπίων αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις με την ΕΕ και την Ουκρανία. Η χώρα θα πρέπει να διαχειριστεί με προσοχή τις αντιδράσεις των εταίρων της, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών γεωπολιτικών συμφερόντων.