Σε επιφυλακή βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ολόκληρη η ΠΕ Πέλλας, μετά φυσικά και από τις απότομες αλλαγές και πτώση της θερμοκρασίας, ειδικότερα στα χωριά της Άρνισσας και του Αρχάγγελου, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας κερασιών και πολλοί κερασοπαραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν τα άνθη των δέντρων να κινδυνεύουν συνεχώς.
Υπενθυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Πέλλας, τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί οι παραγωγές σε νεκταρίνια, δαμάσκηνα και βερίκοκα στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου των Γιαννιτσών έχει καταστραφεί από τον παγετό του περασμένου Μαρτίου. «Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με τα κεράσια, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή τις βραδινές ώρες αφού οι θερμοκρασίες τότε πέφτουν πολύ», ο γεωπόνος από τον Νέο Μυλότοπο Πέλλας, Σάββας Παστόπουλος.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, ουσιαστικά συμβαίνει με τα κεράσια ό,τι συνέβη και πριν δύο εβδομάδες περίπου με τα άλλα πυρηνόκαρπα, αφού εμφανίζουν πρώιμη ανθοφορία και ειδικότερα βρίσκονται στο άνοιγμα των οφθαλμών, μια κρίσιμη περίοδο.
Σημειώνεται πως σχετική έρευνα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων έχει δείξει ότι τα άνθη κερασιάς στο φούσκωμα των οφθαλμών έχουν ως κρίσιμο όριο αντοχής τους του -3,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το όριο μικραίνει με την άνθηση και την καρπόδεση.
Αγωνία σε όλη την ΠΕ Πέλλας
Ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ανέφερε σχετικά με την δύσκολη αυτή περίοδο για τις καλλιέργειες ότι τα χιόνια που έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας έλιωσαν οπότε δεν υπήρξε πρόβλημα, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε και τις επόμενες μέρες κυρίως το βράδυ.
«Ως περιφερειακή ενότητα καταγράφουμε τις θερμοκρασίες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης. Εάν υπάρξει ζημιά, αυτό θα μπορούμε να το ξέρουμε από την Τετάρτη και μετά» λέει ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.