Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας
Ρεπορτάζ: Σοφία Στεργίου
Μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση που συνδύασε άψογα την παράδοση με την προοπτική, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στην Παναγίτσα Πέλλας, αναδεικνύοντας τη Μακεδονική Κουζίνα και το όραμα για την αναπτυξιακή ώθηση της περιοχής. Υπό τον τίτλο «Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας», η διοργάνωση της Αναπτυξιακής Πέλλας και του δραστήριου Διευθυντή της, κ. Ιορδάνη Κιοσέογλου, απέδειξε περίτρανα ότι η γαστρονομία μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.
Από το Όραμα στην Πράξη: Το Σχέδιο της Αναπτυξιακής Πέλλας
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί κομβικό σημείο στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης (ΣΔΣ): «Προβολή – Προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας», το οποίο εφαρμόζει η ΟΤΔ Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ.). Όπως τόνισε ο κ. Κιοσέογλου, «ο πρωταρχικός στόχος μας είναι διπλός: αφενός, η ουσιαστική προβολή της μοναδικής γαστρονομικής μας κληρονομιάς και αφετέρου, η ενημέρωση και ενδυνάμωση των επαγγελματιών του επισιτιστικού κλάδου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας».
Η φιλοσοφία πίσω από αυτό το έργο είναι βαθιά αναπτυξιακή. Αναγνωρίζοντας την αξία των τοπικών προϊόντων και την αυθεντικότητα των γεύσεων, η Αναπτυξιακή Πέλλας επενδύει στην ανάδειξή τους ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Μέσω τέτοιων συστηματικών δράσεων, επιδιώκεται η αύξηση της επισκεψιμότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η στήριξη των τοπικών παραγωγών, δημιουργώντας μια αλυσίδα αξίας που ωφελεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Το Ιδανικό Σκηνικό και οι Πρεσβευτές της Γεύσης
Το γραφικό εστιατόριο «Το Πέτρινο» στην Παναγίτσα αποτέλεσε το ιδανικό περιβάλλον για τη φιλοξενία αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης. Η παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και η ζεστή του ατμόσφαιρα συνέβαλαν στην ανάδειξη του έργου και δημιούργησαν το κατάλληλο υπόβαθρο για την εξαιρετική γευσιγνωσία που ακολούθησε.
Πρωταγωνιστές στη γαστρονομική πανδαισία ήταν οι καταξιωμένοι Σεφ Γιαννάκης Πολατίδης και Θεόδωρος Κουρατζόγλου. Ο Σεφ Κουρατζόγλου, μάλιστα, έχει αναλάβει τον σημαντικό ρόλο του Πρεσβευτή αυτού του γαστρονομικού project, υπογραμμίζοντας με την παρουσία του την ποιότητα και την αυθεντικότητα της πρωτοβουλίας. Οι δύο σεφ, με την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και το σεβασμό τους στην παράδοση, παρουσίασαν αντιπροσωπευτικά πιάτα της Μακεδονικής Κουζίνας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πλούσια γκάμα των τοπικών προϊόντων. Κάθε πιάτο ήταν μια ολοκληρωμένη πρόταση, μια αρμονική συνύπαρξη γεύσεων και αρωμάτων που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους.
Μια Γευστική Εμπειρία και η Απήχηση της Επιτυχίας
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ταξίδι στις γεύσεις της Μακεδονίας, δοκιμάζοντας πιάτα που αναβίωναν παραδοσιακές συνταγές, αλλά και παρουσίαζαν σύγχρονες εκδοχές της τοπικής γαστρονομίας. Την εμπειρία απογείωσε η συνοδεία τοπικών οίνων από την Πέλλα, με την επιμέλεια του Σεφ Θοδωρή Κουρατζόγλου, αναδεικνύοντας έτσι και την εξαιρετική οινική παραγωγή της περιοχής.
Πέρα από τη γευσιγνωσία, η εκδήλωση προσέφερε και δώρα με ονομαστά τοπικά προϊόντα της Πέλλας, μια κίνηση που ενίσχυσε περαιτέρω την προβολή των ποιοτικών προϊόντων της περιοχής και έδειξε την υποστήριξη στους τοπικούς παραγωγούς.
Η απήχηση της εκδήλωσης ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Τα σχόλια ήταν διθυραμβικά τόσο για την άρτια διοργάνωση από την Αναπτυξιακή Πέλλας, όσο και για την εξαιρετική ποιότητα των γεύσεων και την επαγγελματική παρουσίαση. Ως παρευρισκόμενοι, δηλώνουμε την απόλυτη στήριξή μας σε τέτοιες προσπάθειες. Πρωτοβουλίες σαν κι αυτή, που αναδεικνύουν την πολιτιστική και γαστρονομική μας κληρονομιά, προσφέρουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή μας, καθιστώντας την Έδεσσα και την ευρύτερη Πέλλα έναν ισχυρό γαστρονομικό προορισμό. Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας