+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικήΣφοδρές αντιδράσεις από επιχειρήσεις που δεν βρήκαν "ΔΙΕΞΟΔΟ" από το πρόγραμμα της...

Σφοδρές αντιδράσεις από επιχειρήσεις που δεν βρήκαν “ΔΙΕΞΟΔΟ” από το πρόγραμμα της ΠΚΜ…

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img

Συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος «Διέξοδος» ύψους 200 εκ. ευρώ, μέσω του οποίου ενισχύεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης, πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στον αύλειο χώρο της έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνολικά 6.683 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και μισθοδοτούν 24.500 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η βάση χρηματοδότησης ορίστηκε στα 27,51 μόρια.

Στις 15 Ιανουαρίου θα αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων προς τις επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν θετικά για να λάβουν την πολύτιμη ενίσχυση. Οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις θα υποβάλλονται το επόμενο τρίμηνο, όποτε εκείνες επιθυμούν, και σταδιακά θα εκταμιεύονται τα χρήματα που δικαιούται κάθε ωφελούμενος, χρήματα που δεν θα επιστρέψουν, διότι δεν πρόκειται για δάνειο, αλλά για επιδότηση.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ‘Διέξοδος’ που πρώτη στη χώρα υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν τεράστιο. Υπήρξε μαζικότατη συμμετοχή από 20.000 επιχειρήσεις.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της αξιολόγησης:

 -Από τους 6.683 εγκεκριμένους: 1.915 (28,66%) δεν απασχόλησαν εργαζόμενους το 2019 και είναι ατομικές επιχειρήσεις, 5.438 (81,37%) απασχόλησαν έως και 5 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019 (περιλαμβάνονται οι 1.915 παραπάνω), 412 (6,16%) απασχόλησαν από 5 έως και 10 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019.

 -Συνολικά οι επιχειρήσεις που απασχόλησαν έως και 10 εργαζόμενους το 2019 αποτελούν το 87,55% των χρηματοδοτούμενων.

 -Το υπόλοιπο 12,47% απασχόλησε από 10 έως και 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης το 2019.

 -Οι 3.193 (47,77%) επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου από 80% και άνω.

 -Οι 1.251 (18,72%) επιχειρήσεις είχαν κερδοφορία το 2019 από 30% και πάνω.

 -Από τους εγκεκριμένους ποσοστό 33% δραστηριοποιείται στους τομείς του Τουρισμού και της Εστίασης και ποσοστό 35% στους τομείς του Εμπορίου, της Μεταποίησης και των Μεταφορών.

-Απορρίφθηκαν 1.045 αιτήσεις με βαθμολογία πάνω από την αρχική βάση χρηματοδότησης λόγω ελλείψεων στα δικαιολογητικά τους και άλλες 124 υποψηφιότητες λόγω ύπαρξης διπλής αίτησης.

Υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν είναι να δαπανήσουν μέσα στο 2021 όλο το ποσό του μη επιστρεπτέου κεφαλαίου κίνησης σε λειτουργικές δαπάνες. Κάθε δικαιούχος θα λάβει από 5.000 έως 50.000 ευρώ αναλόγως των εξόδων που είχε το 2019.

Τα προβλήματα της Χαλκιδικής 

Μετά την ανακοίνωση της λίστας, πολλές ήταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πέλλας που έμειναν από έξω. Ίσως ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε το πρόγραμμα, ίσως το γεγονός ότι επιδοτήθηκαν εύρωστες επιχειρήσεις και έμειναν εκτός επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη, ίσως το ότι τα κριτήρια ήταν προσαρμοσμένα στους έχοντες και κατέχοντες, να ήταν οι κύριοι λόγοι που υπήρξε από το αποτέλεσμα. Γενικότερα έμειναν εκτός περίπου 13.000 επιχειρήσεις καθώς οι συνολικές αιτήσεις ήταν 20.000 περίπου. Ειδικότερα χωρίς επιχορήγηση έμειναν πολλές μικρές  επιχειρήσεις της Πέλλας από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πολλά τα παράπονα των επιχειρηματιών στην εφημερίδα μας που χαρακτήρισαν ως απαράδεκτα τα κριτήρια. Έτσι παρόλο που έμειναν κλειστές με Κρατική εντολή για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχαν μειωμένο τζίρο το επίμαχο τρίμηνο έως -75%, επιχειρήσεις του τόπου μας δεν πήραν χρήματα.  Αντιθέτως το παράδοξο είναι με τα κριτήρια που υπήρχαν, την βάση μπορούσε να την πιάσει ένα εργοστάσιο πχ τροφίμων που έχει 25 εργαζόμενους και κέρδη 5% επί του κύκλου εργασιών, άσχετα αν το επίμαχο τρίμηνο είχε αύξηση και όχι μείωση του τζίρου και να πάρει επιχορήγηση 50000€. Ακόμη έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι το ταβάνι των 50.000 ευρώ ήταν υψηλό καθώς και η βάση των 5.000 ευρώ . Αν για παράδειγμα η οροφή ήταν τα 40.000 ευρώ και η βάση 3.500 ευρώ, τότε θα επιδοτούνταν οι μισές επιχειρήσεις. Τέλος αν η βάση ήταν ακόμη πιο χαμηλή, δηλαδή 30.000 ευρώ με 2.000 τότε θα επιδοτούνταν το 75% των επιχειρήσεων που έκαναν ενστάσεις. Ακόμη υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν τα χρήματα. Δηλαδή  περιοχές της  Χαλκιδικής που επιδοτήθηκαν με ποσοά  αλλά και ειδικότερα επιχειρήσεις του τουρισμού, απορρόφησαν πάρα πολλά χρήματα και έτσι έμειναν εκτός επαγγελματίες που επί της ουσίας έχουν καταστραφεί και ένα πόσο γύρω στα 5.000 ευρώ θα τους βοηθούσε ώστε να σταθούν στα πόδια τους μέσα στο 2021. Η μεγαλύτερη γκρίνια ήταν για τις ξενοδοχειακές μονάδες που στο σύνολο τους εγκρίθηκαν με πάρα  πολλά χρήματα.  Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι τα κριτήρια σε άλλες περιφέρειες της Χώρας ήταν πιο ελαστικά και τα ποσά κατά επιχείρηση λιγότερα.

Νέα επιχορήγηση το 2021

Φαίνεται πως αυτά τα παράπονα έχουν φτάσει τα αυτιά της Περιφέρειας και πληροφορίες μας αναφέρουν πως και το 2021 θα δοθούν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις που πλήτονται ενώ δεν θα δικαιούνται να πάρουν χρήματα όσοι πήραν στον πρώτο κύκλο. Αυτό σημαίνει πως ο δεύτερος κύκλος θα είναι πιο δίκαιος. Αυτό βέβαια θα δώσει οξυγόνο σε όλες τις επιχειρήσεις της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Σαφώς και όλοι περιμένουν τις διορθωτικές κινήσεις ώστε να μην υπάρξουν εκ νέου αδικίες.

Αντίδραση από την αντιπολίτευση

Ανακοίνωση εξέδωσε ο συνδυασμός του Χρήστου Γιαννούλη που ανάφερε τα ακόλουθα:

«Όφειλε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να διασφαλίσει τόσο τους κανόνες διαφάνειας όσο και κριτήρια που θα ευνοούσαν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ελάχιστο που έχει να κάνει η διοίκηση της Περιφέρειας, για να μην υπάρχουν «σκιές», είναι να δοθεί στη δημοσιότητα λίστα με σειρά κατάταξης και να παραταθεί το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των ενστάσεων».  Αυτό τονίζει με γραπτή δήλωση του ο επικεφαλής της παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» Χρήστος Γιαννούλης με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του προγράμματος «Διέξοδος», ύψους 200 εκ. ευρώ.

Ως παράταξη είχαμε τονίσει εξ αρχής, πως καλώς εκπονήθηκε εν τέτοιο πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων.

Με βάση ωστόσο τα όσα ανακοίνωσε ο κύριος Τζιτζικώστας, μόλις 6.683 από 20.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από την πανδημία  θα ενισχυθούν με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιπλέον η λίστα με τις επιχειρήσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν χωρίς βαθμολογία κατάταξής των ωφελούμενων και με περιθώριο κατάθεσης ενστάσεων εντός 5 ημερών δηλαδή έως τις 4 Γενάρη.

Με δεδομένο ότι συμπεριλαμβάνεται η Πρωτοχρονιά και το σαββατοκύριακο,  γίνεται αντιληπτό ότι τα όποια περιθώρια αντίδρασης για όσους απορρίφθηκαν είναι ελάχιστα. Γεγονός που αποδεικνύει σε πρώτη ανάγνωση μια προχειρότητα και σε δεύτερη ανάγνωση εμπεριέχει στοιχεία αδιαφάνειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 12.00 το μεσημέρι δεν είχε ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ενστάσεις και η επιπλέον ήταν αδύνατη η τηλεφωνική επικοινωνία με τη Διαχειριστική αρχή και με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

Είναι δεκάδες οι επιχειρηματίες που με έκπληξη πληροφορήθηκαν ότι δεν περιλαμβάνονται στη λίστα ενώ πληρούσαν όλα τα κριτήρια, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακατανόητα. Γιατί για παράδειγμα νέα επιχειρηματίας που άνοιξε κατάστημα τον περασμένο Μάιο απορρίφθηκε επειδή δεν εμφάνισε τζίρο για το 2019!

Αν μη τι άλλο ο «Άγιος Βασίλης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -της Περιφέρειας που επλήγη περισσότερο και σε υγειονομικό και σε οικονομικό επίπεδο-  οφείλει όχι μόνο να φαίνεται αλλά κυρίως να είναι πιο δίκαιος.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο συνδυασμός του Χρήστου Παπαστεργίου τονίζοντας τα ακόλουθα:

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, δυστυχώς, όσα είχαμε επισημάνει με επερώτησή μας προς τον κ. Απ. Τζιτζικώστα (επισυνάπτεται), από τον Σεπτέμβριο του 2020, επιβεβαιώνονται πλήρως:

Α. Το  αυθαίρετο «κατώφλι» – επιλογή του Περιφερειάρχη -των 10.000 ευρώ και η επιλογή ορισμένων ΚΑΔ απέκλεισε την μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Β. Η απουσία αναλογικών κριτηρίων ευνόησε τις μεγάλες επιχειρήσεις και επέτρεψε να επιχορηγηθεί μόνο το 1/3 από όσες υπέβαλαν αίτηση.

Γ. Από τις εκατοντάδες χιλιάδες εν δυνάμει υποψηφίων, κατέθεσαν δικαιολογητικά μόνο 20.000, γιατί, προφανώς, οι υπόλοιποι διέβλεπαν ότι δεν είχαν καμία τύχη.

Για τους λόγους αυτούς ρωτάμε:

  1. Γιατί δεν έγινε αναλογική κατανομή του ποσού των 200 εκ. σε όλους όσοι πληρούσαν, έστω και αυτά, τα κριτήρια;
  2. Έχει διασφαλιστεί ότι οι επιχορηγούμενοι δεν έκαναν και δεν θα κάνουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις;
  3. Έχει εξεταστεί αν η μετοχική σύνθεση επιχορηγούμενων επιχειρήσεων με χαμηλό τζίρο το 2020, είναι παρόμοια με συναφείς επιχειρήσεις που εμφάνισαν αυξημένο τζίρο, την ίδια περίοδο;
  4. Υπάρχουν περιπτώσεις επιδοτούμενων επιχειρήσεων ομοειδούς αντικειμένου των οποίων το ΑΦΜ ανήκει σε στενούς συγγενείς;
  5. Γιατί δεν προβλέφθηκε να αφαιρεθεί από την επιχορήγηση τυχόν ποσό μη επιστρεπτέας προκαταβολής από κρατικές ενισχύσεις κι έτσι να ωφεληθούν κι άλλες επιχειρήσεις;
  6. Γιατί δεν δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία ανά είδος επιχείρησης, γεωγραφική έδρα, άθροιση μορίων, αλφαβητική καταχώρηση, ύψος επιχορήγησης κ. ά.

Η αγορά στενάζει και αγωνιά για την επόμενη μέρα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδρανεί και προνοεί για ελάχιστους. Η διοίκηση της Π.Κ.Μ. οφείλει να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που θα απαντούν πειστικά, σε κάθε υπόνοια, ότι το πρόγραμμα ήταν για λίγους. Ο κ. Τζιτζικώστας να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί, πέραν των άλλων, μετά την υγειονομική πανδημία ακολουθεί, δυστυχώς και «πανδημία» κλεισίματος επιχειρήσεων και αυτό πρέπει να αποτραπεί.

Τέλος για το θέμα έκανε παρέμβαση και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα που δήλωσε τα παρακάτω:

Κ. Μάλαμα : 13.000 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας εκτός της χρηματοδότησης του προγράμματος “Διέξοδος”. 

Παρά τις θριαμβολογίες των αρμοδίων, από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του προγράμματος “Διέξοδος”, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκύπτει ότι 13.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μένουν οριστικά εκτός χρηματοδότησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί ως “μάνα εξ ουρανού” από την Περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να ληφθεί μέριμνα και να υπάρχει επαρκής προϋπολογισμός για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων. Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση αφήνει ακάλυπτους χιλιάδες επαγγελματίες, όπως είχε πράξει και πριν από μερικούς μήνες, με τους χίλιους και πλέον αγρότες που αποκλείστηκαν από τα σχέδια εγγείων βελτιώσεων. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι 2 στις 3 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, που υπέβαλλαν αίτηση για το πρόγραμμα, πληρώνοντας και σημαντικά ποσά για την κατάρτιση του φακέλου, να μην έχουν κανένα στήριγμα ρευστότητας, μένοντας αβοήθητες στην μάχη της οικονομικής επιβίωσής τους.

Προσφατα αρθρα

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Δεύτερη θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Σγορούδη….

Στο τιμόνι της Ν.Ε. ΠΕΛΛΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δραστήριος επικεφαλής Ήδη στις Οργανώσεις Μελών του...

Αναβολικά gate με άρωμα Γιαννιτσών… 

Ποδοσφαιριστές, σφαιροβόλοι και bodybuilders μέλη και πελάτες του κυκλώματος  Σε δύο από τους αθλητές που...

Η μικρή μας πολιτεία που βαλτώνει…

Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης Ολοκληρώθηκαν δυο πολύ δυνατά τριήμερα, στο πρώτο διασκεδάσαμε όσο δεν πάει...

Παρομοια αρθρα

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ ΤΖΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

 Σε ένα απίστευτό ρεσιτάλ ερμηνείας προέβει ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Τζανής που αυτή την...

Δεύτερη θητεία στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Γ. Σγορούδη….

Στο τιμόνι της Ν.Ε. ΠΕΛΛΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο δραστήριος επικεφαλής Ήδη στις Οργανώσεις Μελών του...

Αναβολικά gate με άρωμα Γιαννιτσών… 

Ποδοσφαιριστές, σφαιροβόλοι και bodybuilders μέλη και πελάτες του κυκλώματος  Σε δύο από τους αθλητές που...