+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικήΕπενδυτικός οργασμός στην Χαλκιδική

Επενδυτικός οργασμός στην Χαλκιδική

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img
spot_img

 “πράσινο φως” στα μεταλλεία- επένδυση 41 εκ για οκτώ Φωτοβολταϊκα πάρκα

 

 

Από την αναιμία στην τρικυμία και στις εξελίξεις γύρω από τα επιχειρηματικά ζητήματα που είχαν βαλτώσει στην Χαλκιδική. Έτσι όπως σας αποκαλύπτει σήμερα το Θέμα της Χαλκιδικής, δυο μεγάλα σχέδια, ένα παλιό και ένα νέο, ετοιμάζονται να υλοποιηθούν στην περιοχή μας. Πρόκειται για την επένδυση στις Σκουριές που άναψε το πράσινο φως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να εγκριθεί η  τεχνική μελέτη του έργου ερευνητικών γεωτρήσεων για τη διερεύνηση του μεταλλευτικού δυναμικού σε περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών των Μεταλλείων Κασσάνδρας, της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός.

Η μελέτη υποβλήθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα και του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ), σε συνέχεια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Το έργο αφορά στη διενέργεια 59 ερευνητικών βαθιών γεωτρήσεων για την περαιτέρω διερεύνηση του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργία με συνεχώς μειούμενα αποθέματα. Στόχος είναι η επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων κατά τουλάχιστον οκτώ έτη, με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε περιοχές εκτός του οικισμού της Στρατονίκης (δήμος Αριστοτέλη), σηματοδοτώντας τη σταδιακή απομάκρυνση της υπόγειας μεταλλευτικής δραστηριότητας μακριά από το χωριό.

Η έγκριση του ΥΠΕΝ χορηγήθηκε υπό συγκεκριμένους όρους, η παράβαση των οποίων συνεπάγεται την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από τον νόμο ή/και την ανάκληση της εγκριτικής απόφασης. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών του μεταλλείου, θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Με την απόφαση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει έμπρακτα, όπως σημειώνει, τη βιώσιμη εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλκιδικής, με σεβασμό στο περιβάλλον και επιδιώκει την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας με την προοπτική της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός» για την επικαιροποίηση της σύμβασης μεταβίβασης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με βάση το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει τονιστεί ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της επένδυσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Τη δημιουργία αισθητά περισσότερων θέσεων εργασίας σε σχέση με τις υφιστάμενες, τη διασφάλιση ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου και την ύπαρξη ουσιωδών αντισταθμιστικών οφελών για την τοπική κοινωνία.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Όπως σας αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας, μεγάλη εταιρία έχει δεσμεύσει οικόπεδα στην περιοχή της Χαλκιδικής ώστε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα. Μάλιστα υπάρχει έγκριση της πολιτείας με την Διυπουργική επιτροπή να δίνει το ΟΚ. Βέβαι αυτή η επένδυση στην Χαλκιδική θα είναι αξίας περίπου 41 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στη πλήρη έκταση της στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, θα δοθούν 300 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή συνολικά 77 φωτοβολταϊκών πάρκων. Στην πλειοψηφία τους τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα κατασκευαστούν σε γήπεδα χαρακτηρισμένα ως Ιδιωτικές γαίες μη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ ο επενδυτής αιτείται μέρος των υποδομών να δημιουργηθεί εντός δημόσιων εκτάσεων χορτολιβαδικού και δασικού χαρακτήρα. Πρόβλημα υπήρξε στις εκτάσεις της Χαλκιδικής καθώς αυτές χαρακτηρίζονται ως ως Καταφύγια Άγριας Ζωής. Η εταιρία είναι υποχρεωμένη να να εκπονήσει μελέτη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Στην Χαλκιδική σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συνολική ισχύς του έργου θα είναι στα 68.284 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός 40.970.400 ευρώ, με την δημιουργία οχτώ πάρκων. Οι περιοχές των εν λόγω πάρκων θα είναι στον Δήμο Πολυγύρου και ειδικότερα σε περιοχές της Κοινότητας Αγίου Προδρόμου αλλά και στην δημοτική ενότητα Γαλάτιστας. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του επόμενου εξάμηνου ενώ εκτιμάται ότι θα προκύψουν νέες μόνιμες θέσεις εργασίες αλλά και χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Πολυγύρου και ειδικότερα προς τις κοινότητες στων οποίων τα διοικητικά όρια θα γίνουν οι επενδύσεις.

Προσφατα αρθρα

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Το Maxi Home Super Save με τιμή 7,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα έχει την χαμηλότερη τιμή της αγοράς για τον...

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2024 –  Εν μέσω σημαντικών ανατιμήσεων στο ρεύμα, που συνεχίζονται και...

Ο Δήμος Πέλλας καθάρισε και συντήρησε την διαχωριστική νησίδα της Εθνικής Οδού στα όριά του

Ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της νησίδας της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης –...

«Άνοιξε τις πύλες της» η 3η Εμποροπανήγυρη Κρύας Βρύσης

Η 3η Εμποροπανήγυρη της Κρύας Βρύσης είναι σε εξέλιξη πλέον μετά τα χθεσινά της...

Αναπάντητη η ερώτηση σχετικά με τον οδικό άξονα Βέροια Νάουσα Έδεσσα.

ΕΡΩΤΗΣΗ Θεσσαλονίκη, 26/06/2024Των: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα ΑθηνώνΚοτίδη Βασίλειο, Βουλευτή ΗμαθίαςΠΡΟΣ: Τον...

Παρομοια αρθρα

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Το Maxi Home Super Save με τιμή 7,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα έχει την χαμηλότερη τιμή της αγοράς για τον...

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2024 –  Εν μέσω σημαντικών ανατιμήσεων στο ρεύμα, που συνεχίζονται και...

Ο Δήμος Πέλλας καθάρισε και συντήρησε την διαχωριστική νησίδα της Εθνικής Οδού στα όριά του

Ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης της νησίδας της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης –...

«Άνοιξε τις πύλες της» η 3η Εμποροπανήγυρη Κρύας Βρύσης

Η 3η Εμποροπανήγυρη της Κρύας Βρύσης είναι σε εξέλιξη πλέον μετά τα χθεσινά της...