Πιθανόν με τη χρήση self-test
Πάσχα «κεκλεισμένων των θυρών» ήταν το περσινό και η ελπίδα όλων είναι φέτος, ένα χρόνο και κάτι αφ’ ότου ξέσπασε η πανδημία, να γιορτάσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας με λιγότερους περιορισμούς.
Η κόπωση που έχει δημιουργήσει στους πολίτες η παρατεταμένη καραντίνα είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα φαινόμενα ανυπακοής στα μέτρα.
Αν χαλαρώσει η Θεσσαλονίκη
Βέβαια, η πανδημία συνεχίζει… απτόητη να επελαύνει στη χώρα μας με την κατάσταση στο σύστημα υγείας να είναι οριακή σε πολλές περιοχές (φαίνεται να κάνει τον κύκλο της στην Χαλκιδική), γεγονός που ακόμη κάνει διστακτικούς τους επιστήμονες να ανακοινώσουν χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων.
Διαφορετικές οι συνθήκες
Ό,τι κι αν αποφασιστεί οι συνθήκες δεν θα μας επιτρέψουν και φέτος να γιορτάσουμε το Πάσχα, όπως άλλες χρονιές: Να ακούσουμε με κατάνυξη τις ιερές Ακολουθίες στις εκκλησίες και ν’ ανταλλάξουμε θερμούς εναγκαλισμούς με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη»! Αυτό όμως δεν κάνει τη γιορτή της Χριστιανοσύνης λιγότερο σημαντική. Αντίθετα θα πρέπει να αντλήσουμε δύναμη και πίστη ότι σύντομα θα καταφέρουμε να βγούμε από τον εφιάλτη της πανδημίας που ζούμε τον τελευταίο χρόνο και κυρίως να προσευχηθούμε για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται στα νοσοκομεία και ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, παλεύοντας να νικήσουν τον ιό, καθώς και για όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τη δική του μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Βεβαίως εκτός από την αυστηρή τήρηση των μέτρων, ο μόνος ίσως σύμμαχος στη μάχη κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά κι αυτός ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού για να φανεί και η σταδιακή αποκλιμάκωση.
«Γρίφος» το Πάσχα…
Σε λιγότερο από ένα μήνα θα γιορτάσουμε το Πάσχα και κανείς ακόμη δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν οι πολίτες θα καταφέρουν να ταξιδέψουν, θα επιτραπούν δηλαδή οι διανομαρχιακές μετακινήσεις. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μέρα με τη μέρα, ενώ πολλές φορές υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί τίποτα να προγραμματιστεί! Έτσι λοιπόν, κανείς δεν είναι σε θέση ν’ απαντήσει με βεβαιότητα στην ερώτηση: «Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό»; Ειδικά φέτος εάν δοθεί το «πράσινο φως», είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεχυθούν στην ύπαιθρο χιλιάδες πολίτες, βλέποντάς το ως μια διέξοδο στην κλεισούρα των τελευταίων 12 μηνών! Θα παίξει ρόλο αν θα κάνουν οι “απόδημοι” Χαλκιδικιώτες Πάσχα στον τόπο τους και οι Θεσσαλονικείς που έχουν σπίτι να έρθουν να σουβλίσουν τον οβελία στην Χαλκιδική, τα κρούσματα από εδώ και πέρα. Αν καλυτερεύσουν τα πράγματα, είναι πολύ πιθανό το ΠΑΣΧΑ να άρθρουν οι διανομαρχιακές απαγορεύσεις μετακινήσεων ενώ υπάρχει ενδεχόμενο την Μεγάλη εβδομάδα να ανοίξει η εστίαση…
Με έλεγχο τεστ…
Για την πορεία της πανδημίας μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό το τρίτο κύμα.
«Αν τα πράγματα πάνε καλά και έχουμε αποκλιμάκωση θα μπορούσε με έλεγχο – τεστ να γίνονται μετακινήσεις το Πάσχα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αποκάλυψε, επιπλέον, ότι για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις η Επιτροπή πιθανότατα θα εισηγηθεί ως βασική προϋπόθεση να έχει προηγηθεί self test.
Επίσης, ανέφερε πως αν θεωρηθεί ότι η κορύφωση έγινε την προηγούμενη βδομάδα χρειαζόμαστε περίπου 4 βδομάδες αποκλιμάκωσης. «Άρα θα φτάσουμε το Πάσχα» σημείωσε. Για την τάση άρσης μέτρων, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την κούραση του κόσμου και πήρε αυτά τα μέτρα. «Θεωρώ ότι είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης χρειάζεται και αυτό. Πρέπει όμως να μην το παρακάνουμε γενικώς και να καταλάβουμε ότι μεταδίδεται εξίσου καλά και σε εξωτερικούς χώρους», σημείωσε.
Όλες αυτές οι συζητήσεις όμως είναι πρόωρες, καθώς οι όποιες αποφάσεις ληφθούν αναμένονται μετά τις 15 Απριλίου.
Θέλει προσοχή!
Όπως και να’ χει, ακόμη κι αν επιτραπούν τελικά οι μετακινήσεις, το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό ως προς τον τρόπο του εορτασμού. Θα πρέπει να αποφευχθούν συγκεντρώσεις και φαινόμενα συνωστισμού σε εκκλησίες, πλατείες και σπίτια, γιατί μια απερίσκεπτη, ενθουσιώδης ίσως κίνηση, μπορεί να αποβεί καταστροφική. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Πρόσφατο παράδειγμα το ορεινό Δίστρατο Κόνιτσας, όπου τελευταία έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα σε σχέση με τον μόνιμο πληθυσμό που οφείλονται στη μη τήρηση των μέτρων, ενδεχομένως και στις επισκέψεις από άλλες περιοχές τις ημέρες της Αποκριάς. Ήδη από το Σάββατο το χωριό έχει μπει σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν περιορισμό των κατοίκων στα σπίτια τους, απαγόρευση συναθροίσεων, κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας ή εργασίας από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το βράδυ.
Τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει να αποφευχθούν το Πάσχα, εάν τελικά φτάσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους οι απόδημοι. Αυτό σημαίνει ότι η ατομική ευθύνη σ’ αυτές τις περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο και θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια απερίσκεπτη πράξη!