Ο Γ. Κουφίδης μιλά αποκλειστικά στην ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Μια μεγάλη και εφ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην καθημερινή εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης. Ο ίδιος μίλησε για όλους και για όλα, για την οικονομική και υγειονομική κρίση, για τις υποδομές της Χαλκιδικής, για το Επιμελητήριο και φυσικά απαντά στα σενάρια υποψηφιότητας του στις Βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία καθώς και στις φήμες για υποψηφιότητα του ως Δήμαρχος στο Δήμο Νέας Προποντίδας ή στην Περιφέρεια. Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη που θα συζητηθεί:
Απαντά στα σενάρια των Βουλευτικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών…
1.Ποια είναι η εικόνα που έχετε από την τουριστική κίνηση της Χαλκιδικής φέτος;
Από την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, ήμασταν βέβαιοι ότι πάμε για μια σεζόν με κύριο χαρακτηριστικό της, την κράτηση της τελευταίας στιγμής.
Με τους μήνες Μάιος – Ιούνιος να είναι πολύ δύσκολοι, η περίοδος που ακολούθησε Ιούλιος – Αύγουστος ήταν εξαιρετική, δεδομένων των συνθηκών, επιβεβαιώνοντας έτσι την αρχική μας πρόβλεψη. Σε αριθμούς αυτή τη στιγμή, θα μπορούσα να σας πω ότι βρισκόμαστε μεταξύ του 70% – 80% της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Ευχή όλων μας είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και οι καιρικές συνθήκες να μας επιτρέψουν ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε εξίσου καλή πορεία και κατά την διάρκεια των μηνών Σεπτέμβριος – Οκτώβριος.
Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή την αύξηση της κίνησης της περιόδου αυτής, πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Έτσι σε ότι μας αφορά ως Επιμελητήριο Χαλκιδικής σταθμίζοντας τις παραπάνω εκτιμήσεις, ταυτόχρονα με την πληροφόρηση που είχαμε από τα μέλη μας, συνομιλώντας μαζί τους σε κάθε γωνιά της Χαλκιδικής για την γενικότερη διαμόρφωση του κλίματος της τουριστικής αγοράς, καταλήξαμε στην αναγκαιότητα ανάληψης μίας πρόσθετης πρωτοβουλίας.
Πιστεύοντας λοιπόν, στην δυνατότητα αύξησης της επισκεψιμότητας στον νομό μας από την εγχώρια τουριστική αγορά μέσω των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού κατά του μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο επιλέξαμε ως Επιμελητήριο Χαλκιδικής και σε συνεργασία με τον Τ.Ο.Χ. να χρηματοδοτήσουμε μια καμπάνια τουριστικής προβολής σε πανελλαδικό επίπεδο με κύριο στόχο την προσέλκυση περισσότερων δικαιούχων.
Με την καμπάνια να είναι σε εξέλιξη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά με την Χαλκιδική να είναι η πρώτη επιλογή των δικαιούχων ως τουριστικός προορισμός στα συγκεκριμένα προγράμματα.
- Για άλλη μια φορά όλοι μείναμε στο ίδιο έργο θεατές με τα προβλήματα σε ύδρευση και στις διακοπές ρεύματος να αποτελούν δυσφήμιση για το τουριστικό προϊόν της Χαλκιδικής. Θα λυθούν αυτά τα ζητήματα;
Το ζήτημα των υποδομών γενικά στο νομό είναι ενδεχομένως το πιο σημαντικό πρόβλημα.
Τρία χρόνια τώρα τονίζουμε συνεχώς και σε όλα τα επίπεδα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η τεράστια επιχειρηματική ανάπτυξη όταν την ίδια ώρα οι υποδομές οι οποίες είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της ανάπτυξης αυτής, δεν υφίστανται ή δεν αναβαθμίζονται με τον ίδιο ρυθμό. Είναι μια σχέση που οφείλει να εξελίσσεται παράλληλα.
Δυστυχώς το ξέσπασμα της πανδημίας, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα παρολ’ αυτά εμείς δεν σταματήσαμε ποτέ να πιέζουμε. Προσφύγαμε ακόμη και στην δικαιοσύνη κατά φορέα του δημοσίου, προσπαθώντας να αναδείξουμε την ανάγκη πραγματοποίησης έργων υποδομής στον νομό ώστε να μπορέσει να υπάρξει ένα “ασφαλές” πλαίσιο μέσα στο οποίο ο εκάστοτε επιχειρηματίας ή ο πιθανός επενδυτής να μπορεί να δραστηριοποιείται και να αναπτύσσει την επιχείρηση του απρόσκοπτα.
Ένα εξίσου σημαντικό θέμα για την Χαλκιδική είναι η περίπτωση της διαχείρισης των αστικών λυμάτων. Έχοντας λάβει προσωπική ενημέρωση από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, γνωρίζω ότι γίνονται προσπάθειες να κατατεθούν οι απαραίτητες μελέτες ώστε σε συνεργασία με την πολιτεία να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των μονάδων επεξεργασίας αυτών των αστικών λυμάτων. Την ίδια στιγμή εξετάζεται κι η δυνατότητα το απορρέον νερό να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς άρδευσης, στην βάση της κυκλικής οικονομίας και της αειφόρου χρήσης των διαθέσιμων πόρων.
Προς αυτή την κατεύθυνση και σε ότι αφορά τη διαχείριση των λυμάτων των μεταποιητικών μονάδων της Χαλκιδικής ( με έμφαση αυτών που δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση της ελιάς ), πρόσφατα ξεκίνησε η διαδικασία εκπόνησης ενός επιχειρηματικού σχεδίου -με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας τους- με διττό σκοπό, αφενός να δοθεί βιώσιμη λύση για τους επιχειρηματίες και αφετέρου να εξυπηρετήσει την προστασία του περιβάλλοντος.
Ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την Χαλκιδική παραμένει η κάλυψη των τεράστιων υδρευτικών αναγκών της, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για την επίλυση του η πολιτεία σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν καταρτίσει σχέδιο και σύμφωνα με αυτό, οι διαδικασίες που αφορούν την κατασκευή του φράγματος Χαβρία – της ενδεικνυόμενης λύσης – είναι σε εξέλιξη.
3.Με βάση τα στοιχεία που διαθέτετε από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, ποια είναι η εικόνα των επιχειρήσεων; Είστε αισιόδοξος;
Ναι, είμαι αισιόδοξος και εξηγώ. Από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου βλέπουμε ότι το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών είναι θετικό. Τριακόσιες πενήντα περίπου επιχειρήσεις περισσότερες άνοιξαν το 2020 και εκατόν ογδόντα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε για να δούμε τις κατηγορίες μέσα στις οποίες εντάσσονται οι επιχειρήσεις αυτές διαπιστώσαμε ότι υπάρχει διαμορφωμένη μια ισορροπία σε όλους τους κλάδους της οικονομίας του νομού. Πιστεύω ότι παρ’ όλες τις πολύ δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε και ζούμε, οι επιχειρήσεις τις Χαλκιδικής άντεξαν, τα κατάφεραν. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον.
4.Ευτυχώς φέτος δεν είχαμε φωτιές στην Χαλκιδική, ή σβήστηκαν άμεσα, σε αντίθεση με την μισή Ελλάδα. Η Χαλκιδική θα πρέπει να συζητήσει την αντιπυρική προστασία και να την οργανώσει;
Θα πρέπει να δώσω πολλά συγχαρητήρια στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας, τη Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ακούραστα μέλη των εθελοντικών ομάδων, διότι συνεργάστηκαν και λειτούργησαν υποδειγματικά όποτε χρειάστηκε. Η αντιπυρική προστασία είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τη Χαλκιδική λόγω της μεγάλης κάλυψης με ιδιαίτερου κάλους δάση αλλά και των συνθηκών που διαμορφωθήκαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Το φυσικό περιβάλλον χαρίζει ζωή παράλληλα όμως αποτελεί και τον πιο σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, ιδιαίτερα της περιοχής μας, γι’ αυτό κι η προστασία του είναι υπόθεση όλων.
5.Το όνομα σας έχει ακουστεί τόσο στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές όσο και στην αυτοδιοίκηση με τον Δήμο Νέας Προποντίδας και την Περιφέρεια. Θα κάνετε το επόμενο βήμα;
Κύριε Δημητριάδη το ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είμαι υπέρ των τίτλων. Οι συνάδελφοι ¨της αγοράς¨ με εμπιστεύτηκαν στην θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Οι προγραμματικές δηλώσεις του συνδυασμού μας ¨Επιχειρούμε Μαζί¨ πλαισίωσαν από την πρώτη στιγμή τον στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης. Ο στόχος που έθεσε η σημερινή διοίκηση του επιμελητηρίου στα πλαίσια της θητείας 2017-2022 είχε 3 βασικούς πυλώνες.
- την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη μας,
- την δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος που να δίνει την υπεραξία στην δουλειά και τα προϊόντα που παράγει ο τόπος
- την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη όλης της Χαλκιδικής μέσα από την αειφορική αξιοποίηση των φυσικών πόρων της
Με συλλογική δουλειά διεκδικούμε για το “επιχειρείν”, σε πολύ δύσκολους καιρούς. Είναι κοινός τόπος και συνείδηση της πλειοψηφίας των μελών μας ότι η διοίκηση μας χαρακτηρίζεται από μεθοδική, σκληρή δουλειά με εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα. Με συνέργειες και συνεργασίες και με ορίζοντα οκταετίας προχωράμε να υλοποιήσουμε το επιχειρηματικό σχέδιο που εκπονήσαμε.
Τα ακούσματα, οι φήμες και οι κλήσεις που αφορούν τη μελλοντική συμμετοχή μου στο δημόσιο & πολιτικό βίο με τιμούν.
Αυτή τη στιγμή όμως, το μόνο που είμαι σε θέση να δηλώσω είναι ότι την επομένη φόρα
“Αποφασίζουμε Μαζί” .
6.Έχετε ξεκινήσει με φιλόδοξη προσπάθεια για την γαστρονομική επανάσταση στο νόμο. Μπορεί να πετύχει;
Η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού & το ¨TASTEHALKIDIKI είναι μια πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του αρχικού μας σχεδιασμού αποτελώντας τον δεύτερο πυλώνα του.
Είναι προτεραιότητα μας, η Χαλκιδική να γίνει γαστρονομικός προορισμός και εξηγώ.
Ζούμε σε έναν τόπο με εύκολη πρόσβαση που μας προσφέρει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, υπέροχα τοπία, πλούσια πολιτισμική δραστηριότητα και πολλά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Μέλημα μας είναι να συνδυάσουμε όλα αυτά και σε αγαστή συνεργασία με τους ανθρώπους που επιχειρούν στο τόπο μας, να δημιουργήσουμε ένα νέο τουριστικό προϊόν όπου μέσα από την ικανοποίηση/κάλυψη των αναγκών/απαιτήσεων των επισκεπτών, η διαμονή τους στην Χαλκιδική να μπορεί να καταγραφεί ως μοναδική εμπειρία και να μοιραστεί από τους ίδιους.
Με υπομονή και επιμονή προς την επίτευξη του στόχου το ¨TASTEHALKIDIKI¨ είναι ένα project όπου φιλοδοξεί υιοθετώντας καλές πρακτικές, με οργανωμένα βήματα από την αρχή, να δημιουργήσει μια αλυσίδα αξίας με τους αγρότες, τους μεταποιητές, τους έμπορους, τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ευμάρειας για όλους.
- Η Χαλκιδική τελικά θα πρέπει να έχει τουριστικό προσανατολισμό ή αγροτικό γιατί υπάρχει ένα ζήτημα αποπροσανατολισμού…
Είναι γεγονός ότι έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία η εντύπωση πως βασικός πυλώνας της οικονομίας της Χαλκιδικής είναι ο τουρισμός. Σαφώς και συνεισφέρει τα μέγιστα αλλά δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι όταν πέφτει η αυλαία της τουριστικής περιόδου παραμένουν πίσω περίπου 100.000 άνθρωποι οι οποίοι ζουν και παράγουν στην ¨άλλη¨ Χαλκιδική. Για να αποτυπωθεί η αντικειμενική εικόνα, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ανάλαβε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να εκπονηθεί σχετική μελέτη ώστε να διευκρινιστούν πολλές πτυχές αυτού του θέματος, όπως για παράδειγμα το μέγεθος και η αειφορική χρήση των φυσικών πόρων που καταναλώνονται καθώς και το ποσοστό του πλούτου που παραμένει στον τόπο μας από κάθε κλάδο της οικονομίας σε σχέση με τον πλούτο που παράγεται.
Θα ήθελα να τονίσω ότι στα πλαίσια μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με την ανάπτυξη της Χαλκιδικής θεωρούμε ότι πρέπει, ότι ήρθε ή ώρα να συναποφασίσουμε πλέον το τι μορφή ανάπτυξης θέλουμε για τον τόπο μας και να εργαστούμε όλοι προς αυτήν ην κατεύθυνση.
Με κύρια θέματα :
- την ανάγκη καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης
- τον εντοπισμό όλων εκείνων των παραγόντων που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη
- την μορφή των πρωτοβουλιών που χρειάζονται για την ισόρροπη ανάπτυξη της Ορεινής και της Παράλιας Χαλκιδικής
- Τους τρόπους με του οποίους αξιοποιούνται ή χρησιμοποιούνται οι φυσικοί πόροι και αν αυτοί συνάδουν με τις αρχές της αειφορίας
- Την απόφαση την οποία καλούμαστε να πάρουμε μέσα από διαβούλευση των Κοινωνικών Δομών, των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας σχετικά με την θέση και τον ρόλο της Χαλκιδικής: α) σε σχέση με την διαμόρφωση του μητροπολιτικού καθεστώτος της Θεσσαλονίκης και β) σε σχέση με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Καταγράφοντας την ανάγκη διαβούλευσης, κατάθεσης προτάσεων, λήψης αποφάσεων και ιεράρχησης των προτεραιοτήτων σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Χαλκιδικής, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη για την διοργάνωση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Χαλκιδικής, στα πλαίσια της δημιουργίας του 3ου πυλώνα του αρχικού σχεδιασμού της.
Σε ότι μας αφορά η διοίκηση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής πιστεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη του αγροδιατροφικού και του τουριστικού κλάδου και δεσμεύεται να αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση.
Κύριε Δημητριάδη, σας ευχαριστώ πολύ. Καλή επιτυχία στο νέο σας εγχείρημα, εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους.