+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνία228 ετοιμόρροπα κτίρια σε Πολύγυρο, Σιθωνία και Δήμο Αριστοτέλη

228 ετοιμόρροπα κτίρια σε Πολύγυρο, Σιθωνία και Δήμο Αριστοτέλη

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img
spot_img

 

Ανακοινώθηκαν τα ετοιμόρροπα κτίρια που καταγράφησαν στους Δήμους της Χώρας, ένα πρόβλημα που είναι σημαντικό για όλη την Ελλάδα. Άλλωστε όλοι θυμόμαστε την τραγωδία που είχαμε με τον θάνατο δύο νέων από τον σεισμό όταν ένα ετοιμόρροπο σπίτι τους σκότωσε. Έτσι θεωρείται επιβεβλημένη η καταγραφή και βέβαια η κατεδάφιση αυτών των κτιρίων. Η Χαλκδική είναι πρώτη με καταγραφή των 228 ετοιμόρροπων κτιρίων στην Κεντρική Μακεδονία. Η έρευνα στηρίχθηκε βέβαια στα στοιχεία που έδωσαν οι Δήμοι της περιοχής. 

 

Για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης χρονιάς με στόχο την απεμπλοκή τους από ένα περίπλοκο θεσμικό καθεστώς που επί της ουσίας διαιωνίζει την εγκατάλειψη.
Η θεσμική παρέμβαση θα βασίζεται στην αρχή συντήρηση ή κατεδάφιση, ενώ θα περιλαμβάνει και πλέγμα ειδικών παρεμβάσεων και για τα περίπου 20.000 διατηρητέα κτίρια και μνημεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησαν οι δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο αριθμός των ετοιμόρροπων κτιρίων ανέρχεται σε 9.342.
Ωστόσο δεδομένου ότι λίστες με τα ετοιμόρροπα κτίρια έδωσαν μόνο οι 111 από τους 330 δήμους της χώρας, ο συνολικός αριθμός των επικίνδυνων κτιρίων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.
Τα περισσότερα ετοιμόρροπα κτίρια δήλωσε ο δήμος Αθηναίων (2.863), ενώ ακολουθούν οι δήμοι Λήμνου με 1.500, Ορεστιάδας με 399, Μυτιλήνης με 285, Τεμπών με 249, Νάξου με 246 και Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου με 233 ετοιμόρροπα κτίρια.
Οι πέντε άξονες του σχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι:
– Οι δηλώσεις από τους δήμους για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.
– Οι αυτοψίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη σε συνεργασία με το ΤΕΕ με στόχο να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.
– Η ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης σε συνεργασία με τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.
– Η ανάληψη ειδικής μέριμνας για τα διατηρητέα ώστε – όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης – «να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία».
– Η προετοιμασία των μηχανισμών χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων με προγράμματα, όπως το «Διατηρώ» που σχεδιάζεται στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις.

Με τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικά για τα διατηρητέα κτίρια θα προβλέπεται η αποκατάστασή τους με κάλυψη από το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα «Διατηρώ», βάσει του οποίου θα χορηγείται επιδότηση στους ιδιοκτήτες για μελέτη και εργασίες που θα σχετίζονται τόσο με τον καθαρισμό και την αποκατάσταση εξωτερικών όψεων των κτιρίων όσο και με ενίσχυση της στατικότητας των κτιρίων.
Με το ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης που θα αφορά το σύνολο των ετοιμόρροπων κτιρίων, θα δίνεται η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρεί στη συντήρηση εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων εφόσον δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ή δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος και να τα εκμεταλλεύεται μέχρι την αποπληρωμή του κόστους αποκατάστασης. Κι αυτό πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τίθεται ζήτημα αλλαγής κυριότητας του ακινήτου, το οποίο θα θεωρηθεί ότι αντιβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Κατά συνέπεια θα πρέπει να βρεθεί και η φόρμουλα βάσει της οποίας οι δήμοι ή άλλοι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να επεμβαίνουν και να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα, χωρίς όμως στη διαδικασία να περιλαμβάνεται ιδιωτικός φορέας. Προτεραιότητα θα δοθεί στα κτίρια η κατάσταση των οποίων απειλεί τη δημόσια ασφάλεια θέτοντας σε κίνδυνο τους διερχόμενους πεζούς από μία ενδεχόμενη μερική ή ολική κατάρρευση.

Ο κατάλογος των ετοιμόρροπων κτιρίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Ν. ΠΕΛΛΑΣ
Δήμος Αλμωπίας 50
Δήμος Εδεσσας 14
Δήμος Πέλλας 51

ΚΙΛΚΙΣ ΚΙΛΚΙΣ 9
ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑ 28
ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ 10
ΣΕΡΡΩΝ ΣΕΡΡΕΣ 33
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 153
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ 3
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 72

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ 18
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ 21
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΟΛΒΗΣ 127
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 30

Προσφατα αρθρα

Βίκυ Μανώλη: Ο νέος σύντροφος, η πρόταση γάμου και το διαμαντένιο δαχτυλίδι

Νέα σελίδα γύρισε στη ζωή της η Βίκυ Μανώλη η οποία δέχτηκε πρόταση γάμου...

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΚΥΔΡΑΣ ΤΗΝ Γ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 23 Μαρτίου 2025, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλμωπίας κ. Στέφανος χοροστάτησε...

ΕΙΣ ΔΙΑΚΟΝΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΩΣΑΝΔΡΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σωσάνδρας κατά την...

Εκπρόσωπος της Βουλής ο Λάκης Βασιλειάδης στην Τελετή Μνήμης για τους εκτελεσθέντες Ελευθεροχωρίτες

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης συμμετείχε σήμερα στην 81 η τελετή...

Παρομοια αρθρα

Βίκυ Μανώλη: Ο νέος σύντροφος, η πρόταση γάμου και το διαμαντένιο δαχτυλίδι

Νέα σελίδα γύρισε στη ζωή της η Βίκυ Μανώλη η οποία δέχτηκε πρόταση γάμου...

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΣΚΥΔΡΑΣ ΤΗΝ Γ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 23 Μαρτίου 2025, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλμωπίας κ. Στέφανος χοροστάτησε...

ΕΙΣ ΔΙΑΚΟΝΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΩΣΑΝΔΡΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σωσάνδρας κατά την...