Γράφει ο Χρήστος Δημητριάδης
Οι εκλογές τελείωσαν, ώρα για δράση. Το δημογραφικό είναι το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζει ο νόμος μας. Άλλωστε η απογραφή μίλησε από μόνη της. Δυστυχώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές αυτή η συζήτηση δεν άνοιξε. Βέβαια το ζήτημα αυτό έχει να κάνει και με την Εθνική πολιτική. Πως όμως μπορεί να βρεθεί μια λύση;
Γενναία πολιτική για το δημογραφικό πρόβλημα είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας, η δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και στήριξη των νέων ζευγαριών σε πολλά επίπεδα, αλλά και ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο επιστροφής των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων κυρίως νέων, που μετανάστευσαν στο εξωτερικό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Καλές οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού για τη δημογραφική κατάρρευση της χώρας μας, αφού το καμπανάκι πλέον χτυπάει κόκκινο για την επίλυση του και καλώς το θεωρεί υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας. Αρκεί να μη μείνουν μόνο εκεί, στις δηλώσεις δηλαδή και τις επισημάνσεις.
Αν λάβουμε όμως υπόψη όμως και αυτά που εξήγγειλε την επόμενη μέρα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τους πέντε πυλώνες στήριξης για το εθνικό σχέδιο προκειμένου να στηριχθεί η οικογένεια, αντιλαμβανόμαστε ότι με ημίμετρα και με καλές προθέσεις δεν λύνεται το πρόβλημα.
Δεν θα τεκνοποιήσουν τα νέα ζευγάρια με μία μικρή αύξηση στο μισθό, ούτε γιατί θα βελτιωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με καλύτερες συνθήκες φύλαξης των παιδιών, γιατί λίγο ή πολύ όλα αυτά υπάρχουν ήδη και εφαρμόζονται.
Τα εθνικά σχέδια σε τέτοιο σοβαρά θέματα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις. Και προφανώς οι λύσεις δεν θα έρθουν με τη «σύζευξη» όπως αναφέρει με τη νόμιμη μετανάστευση.
Όταν χιλιάδες Έλληνες θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να προσφέρουν γνώσεις, εμπειρίες, παιδιά και επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδάλλως θα συρρικνώνεται συνέχεια ο πληθυσμός της χώρας και θα αδειάζει η ύπαιθρος.
Και η κάθε κυβέρνηση και αυτή, θα παρακολουθεί απλώς το πρόβλημα, με τις γειτνιάζουσες χώρες και επιθετικές κυρίως, να αυξάνονται και να πληθαίνουν συνεχώς. Άρα ανάπτυξη και οικονομική ευημερία είναι το φάρμακο καθώς και κοινωνική πολιτική. Η πλήρης επιδότηση για παράδειγμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια πλήρως προοδευτική πολιτική. Όπως και η δυνατότητα τεκνοθεσίας των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Η κοινωνία πάει μπροστά και όλοι εμείς θα πρέπει να καταλάβουμε ότι στην ζωή δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Ας δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις ζωές τους με ένα νέο μέλος.