Επιστολή ανεξαρτητοποίησης απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής οι Γιώτα Πούλου και Θεοδώρα Τζάκρη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αριθμεί πλέον 29 βουλευτές, γεγονός που αυτομάτως προβιβάζει το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των Πέτρου Παππά, Ραλλίας Χρηστίδου, Αλέξανδρου Αυλωνίτη και Κυριακής Μάλαμα λίγες ώρες μετά το τεταμένο συνέδριο του κόμματος, σειρά είχαν οι Γιώτα Πούλου και Θεοδώρα Τζάκρη, οι οποίες ανήκουν στον στενό κύκλο του Στέφανου Κασσελάκη.
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ένα κόμμα να χάνει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εγείρεται το ερώτημα αν οι εν λόγω ανεξαρτητοποιήσεις θα είναι και οι τελευταίες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανέρχονται πλέον σε 21.
Σε πρακτικό επίπεδο, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μετακομίσει στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στο ισόγειο της Βουλής, ενώ θα παίρνει τον λόγο αμέσως μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκτά τη δυνατότητα για μεγαλύτερο αριθμό συνεργατών.
Η προαναγγελία της Τζάκρη για την αποχώρησή της
Ήδη από τις 14 Νοεμβρίου η πρώην γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει όσα έλαβαν χώρα την Πέμπτη. «Θα φύγω και θα πάρω και άλλους μαζί μου» είχε πει, κάνοντας λόγο για συντονισμένη αποχώρηση και προσπάθεια δημιουργίας ΚΟ που «θα είναι η φυσική εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ».
«Θα φύγω, δεν μπορώ να παραμείνω σε ένα κόμμα τόσο αντιδημοκρατικό, σε ένα κόμμα που προσβάλλει, απαξιώνει και διώχνει τα μέλη του αφού προηγουμένως τους ταπείνωσε. Εγώ στην παράνοια αυτή δεν μπορώ να παραμείνω. Στον δυτικό κόσμο δεν έχει υπάρξει κόμμα που να έχει καταστήσει παράγοντες της πολιτικής ζωής πορτιέρηδες» είχε προσθέσει.
«Πράξη αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης η ανεξαρτητοποίηση»
Μετά την κατάθεση της επιστολής ανεξαρτητοποίησης στον Κώστα Τασούλα, η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε τα εξής:
«Όπως είχα προαναγγείλει απέστειλα την επιστολή ανεξαρτητοποίησης. Έπαψε να είναι το κόμμα που εντάχθηκα ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, είναι υπό την κατοχή μηχανισμών και γραφειοκρατών. Παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και εκδιώκει μέλη. Πράξη αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης η ανεξαρτητοποίηση. Έχουν ήδη αφαιρέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι αυτόκλητοι κηδεμόνες. Αποχωρώ με οδύνη αλλά και αισιοδοξία ότι κάτι πιο δημοκρατικό και συμμετοχικό θα πάρει τη θέση ενός κόμματος που έχει κλείσει τον κύκλο του».
Έμενε μέχρι να φύγει
Την ώρα που οι Π. Παππάς, Ρ. Χρηστίδου, Αλ. Αυλωνίτη και Κυρ. Μάλαμα αποχωρούσαν, η Γ. Πούλου υποστήριζε πως θα παραμείνει στην ΚΟ ως συνεργαζόμενη, χωρίς κοινοβουλευτικά αξιώματα, μέχρι να πάρει τις τελικές της αποφάσεις. Μέχρι την επιστολή ανεξαρτητοποίησης, η κ. Πούλου ξεκαθάριζε πως όσα έγιναν στο συνέδριο της προκαλούσαν αποστροφή και πως το μήνυμα που λάμβανε από τους ψηφοφόρους της ήταν να αποχωρήσει το δυνατόν γρηγορότερο από την ΚΟ.
Γιατί αποχώρησε η Τζάκρη;
Για ρήγμα στις σχέσεις με τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο η Θ. Τζάκρη, ενώ δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι στη διακήρυξη ενός άλλου κόμματος και συγχρόνως στον ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνη μου έχω πει ότι θα φύγω. Αυτό είναι μια οδυνηρή απόφαση για μένα γιατί έχω περάσει το μισό μου κοινοβουλευτικό βίο με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχω δώσει εδώ όλο μου τον αγώνα» υποστήριξε.
Μιλώντας για τα αίτια της αποχώρησής της δήλωσε: «Το ρήγμα που υπάρχει με τους ανθρώπους που έχουν στα χέρια τους τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ και η ψυχική μου απόσταση από αυτούς δεν μου επιτρέπουν να μείνω». Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ακόμη δεν είχε αποχωρήσει έως τώρα, ανέφερε ότι είχε δώσει ένα μικρό χρονικό περιθώριο στον εαυτό της. Όπως είπε «αυτά που έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τους έκαναν να απωλέσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την έννοια κάθε πολιτικού μέλλοντος για τον εαυτό τους». Ειδικότερα, όπως ανέφερε «όποιος και να βγει από τη διαδικασία των εκλογών την Κυριακή με τι υπόβαθρο θ ασκήσει αντιπολίτευση και έναντι ποιου αρχηγού μπορεί να σταθεί».
Κάνοντας λόγο για απαξιωτικό ρόλο της αντιμετώπισης τόσο στις επιτροπές του κόμματος όσο και στο Συνέδριο η κα Τζάκρη είπε χαρακτηριστικά: «Έχω δεχθεί συστηματικό και παρατεταμένο bullying από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Δε θέλω να μείνω, δε με θέλουν ούτε αυτοί».
Στο σημείο, αυτό να υπενθυμίσουμε τα όσα μας είπε ο Παύλος Πολάκης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες. Ο ίδιος, εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία του να παραμείνει η Θ. Τζάκρη στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι εκεί ανήκει πολιτικά, ενώ δήλωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να την πείσει να μείνει.
Θλίψη το debate του ΣΥΡΙΖΑ
Σχολιάζοντας το debate των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, η Θ. Τζάκρη, το χαρακτήρισε τελείως αποκαρδιωτικό ως θέαμα. «Ήταν μια θλίψη. Ήταν τελείως αποκαρδιωτικό. Ήταν μια πένθιμη τηλεοπτική τελετή» σημείωσε. Επιπλέον, δήλωσε ότι «ομοφώνησαν όλοι ότι όλα έγιναν καλά με το πραξικόπημα» αναφερόμενη στα όσα έγιναν στο συνέδριο του κόμματος.
Θεοδώρα Τζάκρη: Όλα όσα είπε για την ΚΟ Κασσελάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει έτσι σε εκλογές έχοντας χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ενδιαφέρον έχει εάν στην παρουσίαση του ονόματος του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη θα παραβρεθούν όλοι οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν και άλλοι.
Η κ. Τζάκρη που έχει δηλώσει ήδη ότι θα βρεθεί στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που θα γίνει η εκδήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, εκτίμησε στη συνέντευξή της ότι και άλλοι βουλευτές θα ανεξαρτητοποιηθούν.
Για να σχηματίσει ΚΟ ο κ. Κασσελάκης χρειάζεται δέκα βουλευτές. Ερωτηθείς η κ. Τζάκρη εάν θα τα καταφέρουν να σχηματίσουν ΚΟ δήλωσε ότι «μπορεί όχι στην πρώτη φάση» αλλά «σίγουρα στον δεύτερο γύρο» εκτιμώντας ότι οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν.