• Σημαντικές πιέσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες των περιοχών επιρροής του, δέχεται το οικοσύστημα της λίμνης Βεγορίτιδας.
Έτσι φαίνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η μη σοβαρή αντιμετώπιση των απορροών από τα όμβρια ύδατα που καταλήγουν στην λίμνη.
Η ποιοτική κατάσταση των νερών της λίμνης, καθορίζεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νερών που οδεύουν σε αυτή, με τους αγωγούς ομβρίων, τα αποστραγγιστικά αυλάκια, τις απορροές από το όρος Βόρας και τα νερά της βροχής.
Τα όμβρια ύδατα ξεπλένουν τις αστικές οδούς και μεταφέρουν σημαντικά ρυπαντικά φορτία υδρογονανθράκων και τοξικών αποβλήτων στον αποδέκτη της περιοχής μας, που δεν είναι άλλος από την Βεγορίτιδα και τις καταβόθρες όλου του κύκλου που περικλύει την λίμνη καθώς θα πρέπει να ξέρουμε πως η λίμνη ανήκει σε δυο Δήμους, τρεις περιφερειακές ενότητας Κοζάνης, Φλώρινας και Έδεσσας καθώς και των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Η ροή των επιφανειακών νερών σ’ αυτούς τους τελικούς φυσικούς αποδέκτες του Λεκανοπεδίου από τις αγροτικές εκτάσεις και από την λειτουργία του αγροτικού περιβάλλοντος, ένας σημαντικός ρύπος που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί. «Οι συγκεκριμένες υγρές απορροές είναι επιβαρυμένες με μεγάλες συγκεντρώσεις ρύπων. Στους ρύπους αυτούς πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης και διαχωρισμού των από τα ύδατα, ώστε να μην καταλήγουν ελεύθερα στο Περιβάλλον», σημειώνουν με έμφαση οι ειδικοί.
Τα όμβρια βλάπτουν…
Μια σημαντική πηγή ρύπανσης είναι οι απορροές ομβρίων υδάτων, από το δομημένο αστικό και περιαστικό περιβάλλον της περιοχής μας και το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο της Βεγορίτιδας που καταλήγουν στην λίμνη και τις καταβόθρες της περιοχής μας, είναι απαραίτητος ο χαρακτηρισμός της ποιότητας, της αστικής και αγροτικής αυτής απορροής, ώστε να είναι δυνατή η εκτίμηση των επιπτώσεων στους φυσικούς αποδέκτες της.
Σύμφωνα με παλαιότερα μοντέλα, με έναν απλό υπολογισμό για τη μέση ετήσια απορροή των υδάτων από το πολεοδομικό συγκρότημα της Βεγορίτιδας και μόνο προς την λίμνη, που αυτή μπορεί να είναι της τάξης των 60.000.000 μ3, κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση της Βεγορίτιδας είναι κάθε χρόνο της τάξης των 430 tn/y ελαίων και γενικότερα υδρογονανθράκων και 900 tn/y άμμου και φερτών υλικών.
Σοβαρό πρόβλημα
Τι μπορεί να γίνει λοιπόν για να αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση της λίμνης Βεγορίτιδας από τα όμβρια ύδατα; «Είναι προϋπόθεση για την κάλυψη αυτής της σοβαρής απαίτησης η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης των ομβρίων σε μελετημένες θέσεις, ώστε να μη επιβαρύνουμε τα Υδατικά Συστήματα (επιφανειακά και υπόγεια)», σημειώνουν οι ειδικοί.
