+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτισμόςΛείπει από τον Νέα Προποντίδα ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο!

Λείπει από τον Νέα Προποντίδα ένα μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο!

Δημοσιευτηκε στις

spot_img
spot_img
spot_img

Αύξηση επισκεπτών σε μουσεία – αρχαιολογικούς χώρους το α’ επτάμηνο του 2018

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση επισκεπτών σε μουσεία – αρχαιολογικούς χώρους το α’ επτάμηνο του 2018 | in.gr

Αύξηση 8,6% σημειώθηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας το α’ επτάμηνο του 2018

Αύξηση 4,6% σημειώθηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας το φετινό Ιούλιο, ενώ παράλληλα υπήρξε αύξηση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 0,9% και αύξηση των εισπράξεων κατά 9,2%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Το επτάμηνο παρατηρήθηκε αύξηση 8,6% στους επισκέπτες και αύξηση 4,9% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου, ενώ οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση 12,7%.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους παρατηρήθηκε τον Ιούλιο αύξηση των επισκεπτών κατά 10,6%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου παρουσίασε αύξηση 21,5% και οι εισπράξεις αυξήθηκαν 7%.

Το επτάμηνο παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 16,2% και κατά 16% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου, ενώ οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση 15,8%. Σήμερα στην Χαλκιδική λειτουργούν τα ακόλουθα Μουσεία:

Η Χαλκιδική χαρακτηρίζεται από έναν σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. Η αρχαιολογική, χριστιανική και λαογραφική της παράδοση προβάλλεται μέσα από τα αξιόλογα μουσεία της, θεματοφύλακες της μακράς ιστορίας και της ιδιαίτερης κληρονομιάς της περιοχής και των ανθρώπων της.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

Βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώου στο κέντρο της πόλης και επιδεικνύει αντιπροσωπευτικά αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Χαλκιδική. Τα εκθέματα καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα που κυμαίνεται από Εποχή του Χαλκού μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο και προέρχονται από τα αρχαία Στάγειρα, την Τορώνη, τα Πυργαδίκια, την Άφυτο, την αρχαία πόλη της Ολύνθου και αλλού. Στα πιο σημαντικά εκθέματα συγκαταλέγονται ένας ημιτελής κούρος της Αρχαϊκής περιόδου, μια μαρμάρινη κεφαλή του Διόνυσου από την αρχαία Άφυτο, ένας κίονας μιας μαύρης φιγούρας από τα Βραστά (τέλη 6ου αιώνα π.χ.) και ευρήματα από την πόλη και το νεκροταφείο της αρχαίας Ολύνθου (τηλ.: 2371022148).

Αρχαιολογικό μουσείο Ολύνθου

Βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολύνθου. Διαθέτει μόνο οπτικοακουστικό υλικό, σκοπός του οποίου είναι να δώσει στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εικόνα της αρχαίας Ολύνθου, ξεκινώντας με την ιστορία της πόλης και συνεχίζοντας με μια περιγραφή της ανασκαφής και της αναστήλωσης. Τα ευρήματα των ανασκαφών βρίσκονται στα μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Πολυγύρου (τηλ.: 2373091000).

Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων

Βρίσκεται 2 χλμ. από το χωριό των Πετραλώνων, δίπλα στο Σπήλαιο.

Εκτίθενται σπουδαία ευρήματα, όπως αντίγραφα του μαυσωλείου του Αρχαιάνθρωπου ευρωπαίου των Πετραλώνων, τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν ποτέ, τα πρώτα λίθινα και κοκάλινα εργαλεία (11 εκατομμύρια χρόνια) και ευρήματα από ανοιχτούς χώρους πριν την εποχή των σπηλαίων. Το μουσείο έχει επίσης αίθουσα συνεδρίων, εργαστήρια γεωλογικής και παλαιοντολογικής συντήρησης και βιβλιοθήκη (τηλ.: 2373073365).

 

 

 

Χριστιανική έκθεση στην Ουρανούπολη

Η έκθεση στεγάζεται σε ένα παλαιό κτίριο κοντά στον πύργο της Ουρανούπολης και στο σημείο επιβίβασης για το Άγιο Όρος. Σκοπός της έκθεσης είναι να δείξει στους επισκέπτες ότι η Χαλκιδική διαθέτει αρκετούς σημαντικούς θησαυρούς της Χριστιανικής περιόδου, εκτός από τους αμέτρητους θησαυρούς που ανήκουν στα Μοναστήρια του Αγίου Όρους. Τα εκθέματα (εικόνες, τμήματα τοιχογραφιών, σταυροί και άλλα κειμήλια) χρονολογούνται στις Πρώτες Χριστιανικές, Βυζαντινές και μετα-Βυζαντινές περιόδους και προέρχονται από όλη την Χαλκιδική (τηλ.: 2377071389).

 

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας

Στεγάζεται στο αρχοντικό Ιατρού ένα από τα ωραιότερα κτίσματα της Χαλκιδικής, κοντά στην κεντρική πλατεία της Αρναίας. Δωρητές του ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που προσέφεραν πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα του καθημερινού βίου και οικογενειακά κειμήλια. Στο μουσείο εκτίθενται αγροτικά εργαλεία, είδη μελισσοκομικής και ξυλουργικής, είδη παρασκευής του ψωμιού και του καφέ, υφαντουργικός εξοπλισμός, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το πρώτο ραδιόφωνο του χωριού από το 1941, καθώς και πυροσβεστική αντλία 200 ετών (τηλ.: 2372350100).

Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου

Στεγάζεται στην οικία Καραγκάνη, στο κέντρο της πόλης, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακές φορεσιές, αγροτικά εργαλεία και την αναπαράσταση του αστικού σπιτιού των αρχών του εικοστού αιώνα. Όλα τα εκθέματα είναι δωρεές των κατοίκων και των πολιτών του Πολυγύρου (τηλ.: 2371023031).

Λαογραφικό Μουσείο Αφύτου

Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο του χωριού και ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλία του Ν. Παραλή και του τοπικού Λαογραφικού Συλλόγου. Η λαογραφική συλλογή περιλαμβάνει οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, καθώς και είδη αγγειοπλαστικής, μια τέχνη με μεγάλη παράδοση στο χωριό. Κατά καιρούς φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις καλλιτεχνών (τηλ.: 23740 91239/91511).

Μουσείο Πύργου Ουρανούπολης

Στον περίφημο πύργο του Προσφορίου στην Ουρανούπολη εκτίθενται πολλά ευρήματα από τον Άθωνα και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Σημαντικά εκθέματα αποτελούν χάλκινα κράνη του 6ου π.Χ. αιώνα, αρχαία νομίσματα, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του 17ου αι., χρυσοκέντητος επιτάφιος από την Ορμύλια, κ.α. (τηλ.: 2377071651).

Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων στα Μουδανιά

Στο Μουσείο μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις παλιές και σύγχρονες τεχνικές αλιείας, εργαλεία ψαρέματος, ναυσιπλοΐας, μικρογραφίες αλιευτικών σκαφών καθώς και την εξαιρετική μαγεία του βυθού το οποίο προβάλλεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων. Ιδιαίτερο έκθεμα του Μουσείου είναι ο μπουγιαντές, ένα παραδοσιακό αλιευτικό σκαρί που χρησιμοποιούνταν στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη χώρα μας έγινε γνωστό από τους πρόσφυγες. Επιπλέον, εκτίθενται πολλά αλιευτικά αντικείμενα που έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες (τηλ.: 2373026166).

Δασικό Μουσείο Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη

Ιδρύθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποσκοπώντας να προσφέρει στους επισκέπτες του εξειδικευμένη γνώση, εμπειρία και ψυχαγωγία.
Το Μουσείο καταλαμβάνει έκταση 200 τ.μ. και στις βιτρίνες του γίνεται αναπαράσταση βιοτόπων του αγριόχοιρου, του λύκου, της αλεπούς, φιδιών και άλλων ζώων και πτηνών του δάσους, ενώ σε ειδικές προθήκες παρατίθεται συλλογή από τα κυριαρχούντα φυτά της περιοχής. Σε ξεχωριστό χώρο κατασκευάστηκε αίθουσα προβολών και ψυχαγωγίας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εφαρμογές που ενημερώνουν τους επισκέπτες για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής (τηλ.: 2371094295).

Άλλα αξιόλογα μουσεία της Χαλκιδικής είναι:

  • Εκκλησιαστικό Μουσείο στο χωριό Ταξιάρχης, εντός του Ιερού Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ
  • Λαογραφικό Μουσείο Πολυχρόνου
  • Λαογραφικό Μουσείο Νέας Τρίγλιας
  • Λαογραφικό Μουσείο Νέας Τενέδου
  • Λαογραφικό Μουσείο Πετροκέρασων
  • Λαογραφικό Μουσείο Παρθενώνα
  • Λαογραφικό Μουσείο στην Ακτή Ελιάς
  • Λαογραφική συλλογή στην Βάβδο
  • Λαογραφική έκθεση στο σπίτι του λαογράφου και δασκάλου Δημητρίου Τσιότρα στην Παλαιόχωρα.
 
Λείπει από την Νέα Προποντίδα ένα μεγάλο αρχαιολογικό Μουσείο 
 
 
Είναι γεγονός ότι από τον Δήμο Νέας Προποντίδας που είναι κόμβος διασύνδεσης με τον τουρισμό, λείπει ένα μεγάλο αρχαιολογικό μουσείο που μπορεί να λειτουργήσει και ως Δημοτικό. Είναι μια πολύ ισχυρή πρόταση που θα συνδέσει τον τουρισμό με τον πολιτισμό και να είναι επισκέψιμο και τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να αποτελεί προορισμό και για Έλληνες τουρίστες αλλά και για σχολεία. Ο τόπος που είναι ιδανικός για αυτή τη ιδέα σαφώς και είναι η Νέα Ποτίδαια που μπορεί να αναγεννηθεί καθώς αφενός η διώρυγα είναι σήμερα κατατεθέν και αφετέρου διασώζονται τα αρχαία τύχη της πόλης Κράτους που μεσουρανούσε στα αρχαία χρόνια. Μάλιστα με τον κατάλληλο βραδινό φωτισμό σαφώς και θα μπορεί να αποτελεί χώρος έλξης για κάθε διερχόμενο τουρίστα να κάνει μια στάση.Μάλιστα δίπλα στο κανάλι υπάρχει το κτήριο του παλαιού σχολείου που μπορεί με μικρότερο κόστος να κατασκευάσει τις υποδομές. 

Προσφατα αρθρα

ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι προγραμματίζεται αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Προμάχους από την Παρασκευή 20...

Έγιναν εισαγωγές 3.000 τόνων μήλων όταν δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα δικά μας!

Κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2024 η χώρα μας έκανε εισαγωγές 3.000 τόνων μήλων...

Έδεσσα: Ολοκληρώθηκαν από το ΥΠΠΟ οι μελέτες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Βαροσίου

Ολοκληρώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού οι μελέτες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης...

Δήμος Έδεσσας: Συνάντηση Συντονισμού για τις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των φετινών Χριστουγεννιάτικων εορτασμών, ο Δήμος μας έχει ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό...

Παρομοια αρθρα

ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι προγραμματίζεται αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Προμάχους από την Παρασκευή 20...

Έγιναν εισαγωγές 3.000 τόνων μήλων όταν δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα δικά μας!

Κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2024 η χώρα μας έκανε εισαγωγές 3.000 τόνων μήλων...

Έδεσσα: Ολοκληρώθηκαν από το ΥΠΠΟ οι μελέτες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Βαροσίου

Ολοκληρώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού οι μελέτες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης...