+35
°
C
High:+41
Low:+23
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
ΑρχικήΚοινωνίαΠολιτικήΚώδικας συμπεριφοράς και κυρώσεις κατά της παρενόχλησης και στο Ευρωκοινοβούλιο

Κώδικας συμπεριφοράς και κυρώσεις κατά της παρενόχλησης και στο Ευρωκοινοβούλιο

Δημοσιευτηκε στις

spot_img

Να θεσπιστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση κώδικα ευπρεπούς συμπεριφοράς και κυρώσεων σε φαινόμενα λεκτικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στο Ευρωκοινοβούλιο, ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα, μιλώντας (χθες, 26/4/2018) στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Στη συνεδρίαση έγινε παρουσίαση αποκαλυπτικής μελέτης την οποία είχε παραγγείλει η Επιτροπή σχετικά με το «bullying και την παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους, τους δημόσιους χώρους και στην πολιτική ζωή της Ε.Ε.», που αφορά τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και τους άλλους θεσμούς της Ε.Ε., στους οποίους έχουν πληθύνει τα φαινόμενα ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Με αφορμή πλήθος καταγγελιών που αποκάλυψαν ότι το φαινόμενο ενδημεί και στο ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το προεδρείο του ήδη υιοθέτησε κάποια μέτρα, όπως η συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής και η υιοθέτηση κώδικα ευπρεπούς συμπεριφοράς και κυρώσεων, που αφορά πρωτίστως τους ίδιους τους ευρωβουλευτές. «Πρέπει να υιοθετήσουμε τους κανόνες εντός αυτής της θητείας, αλλιώς θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι», τόνισε η Κ. Κούνεβα.

Το βίντεο με την παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο:

Η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Επιτροπή Γυναικών του Ευρωκοινοβουλίου έχει ως εξής:
«Ευχαριστούμε την ομάδα των ερευνητών για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν μέσα από την έρευνα που μας παρουσίασαν σήμερα. Αργήσαμε να συζητήσουμε ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση και τον εκφοβισμό στον χώρο εργασίας. Έπρεπε φαίνεται να ξεσπάσει σκάνδαλο για να αποφασίσουμε να μιλήσουμε ανοιχτά και στο δικό μας σπίτι.

Με σοκάρει το γεγονός πως στο πιο δημοκρατικό υποτίθεται όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε υψηλά ποσοστά παρενόχλησης. Και θέλω να τονίσω πως δε μιλάμε μόνο για σεξουαλική παρενόχληση και ούτε πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο αυτή η μορφή επειδή είμαστε η Επιτροπή Γυναικών. Δεν υποτιμώ φυσικά καθόλου αυτή τη μορφή, αλλά οι γυναίκες, ως ευάλωτη ομάδα, είναι και πιο συχνά θύματα της ψυχολογικής και λεκτικής παρενόχλησης που δυστυχώς δημιουργούμε και εμείς, οι βουλευτές ή οι υψηλά ιστάμενοι, επειδή έχουμε περισσότερη δύναμη.

Διαλύει τους ανθρώπους η παρενόχληση. Τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους.

Σχετικά με τα μέτρα που προτείνει η μελέτη: πρόληψη, αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικής, δημιουργία κανόνων και κυρώσεων. Ας πάρουμε τον οδικό χάρτη που υιοθέτησε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου και ας βάλουμε ημερομηνίες στα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν.

Αγαπητές κι αγαπητοί συνάδελφοι, ο ρόλος μας δεν θα πρέπει να είναι απλώς να κάνουμε άλλη μια κουβέντα, αλλά να παρακολουθούμε συνεχώς αν θα πραγματοποιηθούν τα μέτρα που υιοθέτησε το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχουμε ήδη καθυστερήσει παρά πολύ. Δεν αρκεί να λέμε πως θα στηρίξουμε τη συμβουλευτική επιτροπή. Να τής φέρουμε αμέσως εξωτερικούς εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες. Να βάλουμε από τώρα χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση κώδικα ευπρεπούς συμπεριφοράς και κυρώσεων.

Μας έχει μείνει ένας χρόνος έως το τέλος της θητείας. Αν δεν έχουμε υιοθετήσει κανόνες έως τότε, στη νέα θητεία θα πρέπει να αρχίσουμε πάλι από την αρχή και στο μεταξύ θα υπάρχουν άνθρωποι που θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε αυτήν την απαράδεκτη μείωση της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητάς τους. Και θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι».

Προσφατα αρθρα

ΒΡΑΔΙΑ ” ΜΑΝΤΙ” ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Πέλλας " η Μπίγα" διοργανώνει παραδοσιακή...

ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ο πολιτιστικός αθλητικός σύλλογος "Σωκράτης" της Κρύας Βρύσης, διοργανώνει διάλεξη...

ΕΔΕΣΣΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ

ία πολύ όμορφη πρωτοβουλία, ανέλαβαν όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Έδεσσας.Συγκεκριμένα την Κυριακή 3...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΩΗΛ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Μιχάλη...

Παρομοια αρθρα

ΒΡΑΔΙΑ ” ΜΑΝΤΙ” ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Πέλλας " η Μπίγα" διοργανώνει παραδοσιακή...

ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ο πολιτιστικός αθλητικός σύλλογος "Σωκράτης" της Κρύας Βρύσης, διοργανώνει διάλεξη...

ΕΔΕΣΣΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΔΕΝΤΡΑ

ία πολύ όμορφη πρωτοβουλία, ανέλαβαν όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Έδεσσας.Συγκεκριμένα την Κυριακή 3...