Το βιολογικό φυτώριο Bioma, βρίσκεται στην Αριδαία, είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, αλλά και από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη
Το φυτώριο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2005, όταν η αγάπη ενός γεωπόνου για τη φύση, πήρε τη μορφή του Bioma, το οποίο μάλιστα καινοτόμησε στην παραγωγή βιολογικών καλλιεργειών και παραδοσιακών ποικιλιών, σε μία εποχή όπου ο όρος βιολογικά ήταν πρωτάκουστος για τους περισσότερους.
Το Bioma με παραγωγική δυναμικότητα 7 εκατομμυρίων φυτών το εξάμηνο και έκταση 9 στρεμμάτων, επενδύει σε μία άλλη, διαφορετική γεωργία, η οποία συμβάλει στη διατήρηση και την ανάδειξη του ελληνικού γεωργικού προϊόντος. Στο φυτώριο το οποίο πολλαπλασιάζει βιολογικά πιστοποιημένα φυτά θα συναντήσει κανείς κηπευτικά, αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, βότανα, βρώσιμα άνθη αλλά και καλλιέργειες παραδοσιακών ποικιλιών όπως φράουλες, ντομάτες, ρίγανη, τα οποία έχουν την «παλιά» αυθεντική γεύση. «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε το ελληνικά προϊόντα που είναι ασυναγώνιστα»
Αυτή στη στιγμή το φυτώριο εξυπηρετεί πάνω από 5.000 κήπους κάθε εξάμηνο, υπάρχουν δύο ειδών πελάτες, οι επιχειρηματίες αγρότες αλλά και οι ερασιτέχνες κηπουροί, μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος, υπάρχει η δυνατότητα 500 διαφορετικές ποικιλίες να ταξιδέψουν σε κάθε κήπο σε όλη τη χώρα.
Όπως μας εξηγούν, οι ιδιοκτήτες, Δημήτρης Μαχαιρίδης και η σύζυγος του Κατερίνα Γουγούση, οι σπόροι των παραδοσιακών ποικιλιών δεν χάθηκαν ποτέ απλώς παραμερίστηκαν. Είναι σίγουρα πιο ευαίσθητες οι ποικιλίες αυτού του είδους, αλλά αναμφίβολα πιο ποιοτικές και γευστικές.
Κερδίζει συνεχώς έδαφος η ποιοτική γεωργία
Όπως μας δήλωσαν ο κ. Δημήτρης και η κα Κατερίνα, οι νέοι αγρότες, όλο και περισσότερο στρέφονται σε αυτού του είδους την γεωργία, οι περισσότεροι έχοντας ως γνώμονα την πεποίθηση τους, ότι θέλουν να παράξουν ποιοτική γεωργία, η οποία θα διασφαλίζει την καλή υγεία του ανθρώπου. Όπως μάλιστα τονίζουν είναι βιώσιμη αυτή η γεωργία για όποιον θέλει να ασχοληθεί, χωρίς να χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις. «Οι νέοι αγρότες είναι παιδιά που έχουν την τεχνογνωσία δεν είναι οι αγρότες της παλιάς κοπής.»
Μια από τις καινοτομίες του Bioma, είναι η σχέση που δημιουργεί με τους πελάτες μετά την πώληση, καθώς τους υποστηρίζει, τους συμβουλεύει, παρακολουθεί τις πρακτικές και τη διαδικασία που ακολουθούν.Οι ανάγκες των αγροτών είναι κύριο μέλημα του φυτωρίου, και γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκονται δίπλα στον αγρότη, από την επιλογή των ειδών που θα καλλιεργήσει, ποια τεχνική θα χρησιμοποιήσει, ενώ υπάρχει γεωπονική υποστήριξη σχετικά με πως θα αποξηράνουν και θα συσκευάσουν το προϊόν. Ακόμη δίνεται κατεύθυνση και σε ποιες αγέρες μπορεί ο παραγωγός να εξάγει. «Ο σκοπός μας είναι να στήνονται καθετοποιημένες μονάδες δηλαδή ο ίδιος ο πελάτης, ο αγρότης, ο παραγωγός θα συλλέξει το προϊόν και θα το συσκευάσει χωρίς καμία παρέμβαση εμπόρων. Το 99% των πελατών μας είναι καθετοποιημένες μονάδες. Το εγχείρημα του αγρότη θέλουμε να έχει επιτυχία, για αυτό και παρέχουμε δωρεάν αυτό το business plan από την καλλιέργεια τη μελέτη την τεχνική φύτευσης, γιατί όταν υπάρχει ο αγρότης, υπάρχουμε και εμείς»
Η διεθνή αγορά είναι πιο θερμή συγκριτικά με την Ελλάδα, οι μεγάλες εταιρίες πλέον στρέφονται στα βιολογικά. Οι εξαγωγές είναι πλέον πιο εύκολες και οι έλεγχοι στα βιολογικά πιο εντατικοί, Το φυτώριο αυτή τη στιγμή εξάγει σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Κροατία και Αλβανία, ενώ δρομολογεί το άνοιγμα των αγορών της Πολωνίας και της Ιταλίας.
Το Bioma έχει συνεργαστεί με τα πανεπιστήμια της χώρας και έχει συμμετάσχει σε πολλές έρευνες, το 2023 μάλιστα, απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα πολλαπλασιασμού και εμπορικής χρήσης της ελληνικής ρίγανης Αρέθουσα, της μοναδικής ποικιλίας που έχει ελεγχθεί από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της πρώτης ελληνικής ποικιλίας φαρμακευτικού αρωματικού φυτού που είναι εγγεγραμμένη στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών
«Αυτή είναι η παρακαταθήκη και ο πολιτισμός μας»
Ο κυριότερος στόχος του φυτωρίου έχει ένα κοινωνικό και ανθρωποκεντρικό πρόσημο. Όπως επισήμαναν, το ζήτημα είναι να αντιληφθούν οι άνθρωποι την σπουδαιότητα του ελληνικού μας πολιτισμού, να εκμεταλλευτούν τη γη και να αναγνωρίσουν την αξία της. Ο απλός Έλληνας πολίτης να έχει τη δυνατότητα να γευτεί αυθεντικές γεύσεις από τα παλιά όπως η πιπεριά και η ντομάτα.
«Η χώρα μας έχει άφθονες ποικιλίες και είδη φυτών που είναι μοναδικά σε διεθνές επίπεδο. Εμείς ως φυτώριο τα πολλαπλασιάζουμε και ο παραγωγός με αυτά δημιουργεί προϊόντα ποιότητας, ταυτότητας και υπεραξίας»
Επιμέλεια άρθρου Νίκη Μαχαιρίδου