Δεν έγινε δεκτό το αίτημα να διατηρηθούν τα Νομικά του Πρόσωπα
Καταργούνται με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών
• Δύσκολο εγχείρημα η απορρόφησή τους
Σειρά στις συγχωνεύσεις θα πάρουν οι ΔΕΥΑ…
Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Δήμων Έδεσσας, Σκύδρας, Πέλλας και Αλμωπίας ανοίγει με τη νέα χρονιά, όχι μόνο επειδή θα έχουμε στους τρεις από τους 4 αλλαγή με νέους Δημάρχους, αλλα και γιατί η Κυβέρνηση προχωρά σε τομές. Η αιτία είναι ότι οι παραπάνω Δήμοι γιγαντόνονται καθώς θα απορροφήσουν σχεδόν όλα τα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν. Η ΔΗΚΕΔΕ και το ΕΥ ΖΗΝ στην Έδεσσα, η Δημοτική κοινοφελής και το νομικό στην Αλμωπία, το ΕΦΚΑΠΑΚΜ στην Σκύδρα καθώς και η ΔΗΚΕΠΑΠ και το νομικό πρόσωπο στον Δήμο Πέλλας τελειώνουν σε λίγες μέρες… Πλέον οι εκατοντάδες εργαζόμενοι θα μεταφερθούν από την πρώτη Ιανουαρίου στους Δήμους όπως και οι δομές τους.
Συνολικά μόλις 16 Νομικά Πρόσωπα Δήμων σ’ όλη τη χώρα εξαιρέθηκαν από την κατάργηση, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος από τα Γιάννενα. Σειρά δε στις συγχωνεύσεις θα πάρουν οι ΔΕΥΑ.
Λίγα ΝΠΔΔ γλίτωσαν
Λίγο – πολύ αναμενόμενη ήταν η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Ο αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος είχε ξεκαθαρίσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα που βρέθηκε στα Γιάννενα ότι της κατάργησης θα εξαιρεθούν μόνο φορείς με διακριτό αντικείμενο και το επανέλαβε αυτό και προχθές, μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα της ΚΕΔΕ.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα τα οποία έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε δωρεές υπό όρους, είτε ασκούν συγκεκριμένη αρμοδιότητα, η οποία πολλές φορές είναι στα όρια της πλήρους εμπορικής δραστηριότητας. Κάπως έτσι, το ΥΠΕΣ διατηρεί ως αυτόνομα ΝΠΔΔ 16 φορείς σε όλη τη χώρα, όπως ενδεικτικά ο Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο «Γ. Ι. Κατσίγρα», η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά.
Το προσωπικό
Τη διαδικασία της συγχώνευσης θα κληθουν να φέρουν εις πέρας όλες οι δημοτικές αρχές. Πρόκειται για έργο που δεν είναι εύκολο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι θα μεταφερθούν στους Δήμους κατοντάδες εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους ειδικοτήτων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στους Δήµους θα «μετακομίσουν» το µόνιµο προσωπικό, το προσωπικό µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εκείνοι µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, οι νοµικοί σύµβουλοι και οι δικηγόροι µε σχέση έµµισθης εντολής, των Νοµικών Προσώπων που καταργούνται.
Το µόνιµο προσωπικό και το προσωπικό µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατατάσσεται σε αντίστοιχες οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις, µε αυτές που ήδη κατείχε στο καταργούµενο Νοµικό Πρόσωπο, ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, οι οποίες συστήνονται στον οικείο Δήµο αυτοδικαίως. Ως προς το υπηρεσιακό του καθεστώς, το µεταφερόµενο προσωπικό διέπεται, το µεν µόνιµο από τις διατάξεις του πρώτου µέρους, το δε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από τις διατάξεις του δευτέρου µέρους του Κώδικα Κατάστασης ∆ηµοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
Έπονται οι ΔΕΥΑ!
Δεν τελειώνουν όμως στα Νομικά πρόσωπα οι μεταρρυθμίσεις στους Δήμους, καθώς, πριν καλά – καλά υλοποιηθεί η κατάργηση των συγκεκριμένων φορέων, το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοσχέδιό του ετοιμάζεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης.
Το σχετικό σ/ν παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σ’ αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, προβλέπεται, μεταξύ άλλων η «ενδυνάμωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, με τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων, που θα καλύπτουν ευρύτερες περιοχές». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «οι νέες Μείζονες Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Μει.ΔΕΥΑ) θα είναι διαδημοτικές επιχειρήσεις ειδικού, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως οι σημερινές ΔΕΥΑ. Περαιτέρω, με την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, ρυθμίζονται τα χρέη των ΔΕΥΑ και θεσπίζεται μηχανισμός μη δημιουργίας νέων χρεών».
Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, επιδιώκεται μια σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε η χώρα να αποκτήσει πολύ λιγότερες, αλλά ισχυρές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτουν επαρκώς και σε προσιτό κόστος τις ανάγκες των πολιτών.