Αποκλειστικό Περιεχόμενο
Οι αγρότες πωλούν σιτάρι σε τιμές «ίσα βάρκα-ίσα πανιά» σε σύγκριση με το κόστος παραγωγής
«Πρόσχημα» αποτελεί το επιχείρημα των super markets, ότι οι τιμές παραμένουν ακριβές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία. Η εφημερίδα Νέα της Πέλλας συνομίλησε με αγρότες της Πέλλας όπου όμως μας δήλωσαν, βρήκαν πάτημα οι έμποροι κι οι εταιρίες, να πουν ότι από τη μία ο κορωνοϊός από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία…
Όπως περιέγραψε ο εκπρόσωπος των αγροτών, «οι αυξήσεις (στα super markets) ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Υπάρχει μία μικρή αποκλιμάκωση, που όμως δεν είναι τόσο μεγάλη όσο είναι η διαφορά στην πρώτη ύλη, που έχει πέσει 50-60% για να την αγοράσουν οι βιομηχανίες, όμως το τελικό προϊόν δεν έχει πέσει 50-60%. Ναι μεν έχει πέσει, αλλά σε καμία περίπτωση τόσο πολύ, για να δικαιολογούνται αυτές οι τιμές που βλέπουμε στα super market».
Μέτριες έως καλές οι αποδόσεις, αυξημένο το κόστος παραγωγής
Αυτό το διάστημα οι αγρότες πωλούν σκληρό σιτάρι, η τιμή του οποίου είναι περίπου στα 25 λεπτά το κιλό. Αυτό σημαίνει, ότι για να βγάλουν 100 ευρώ, πρέπει να πωλήσουν 400 κιλά. Γι’ αυτό, σύμφωνα με με αγρότες, οι περισσότεροι βρίσκονται σε… στάση αναμονής, μήπως βελτιωθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα.
Και φέτος η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών επέλεξε σκληρό σιτάρι, κι όχι μαλακό, γιατί επιδοτείται από την ΕΕ, έχει καλύτερη τιμή πώλησης (κι αντίστοιχο κόστος παραγωγής), ενώ ταιριάζει καλύτερα στο έδαφος της περιοχής.
«Από μέτριες έως καλές» χαρακτήρισε τις φετινές αποδόσεις ανά στρέμμα , άλλος αγρότης ενημερώνοντας ότι οι βροχοπτώσεις ήταν καλές και ποτιστικές, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα. Εξήγησε, όμως, ότι ενώ η παραγωγή είναι καλή, οι τιμές πώλησης και κυρίως το κόστος καλλιέργειας, είναι αυξημένα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές πώλησης σε σχέση με το κόστος παραγωγής είναι «ίσα βάρκα-ίσα πανιά» και, εάν το αγροτεμάχιο είναι ενοικιασμένο, οι καλλιεργητές μπαίνουν μέσα.
Αναφορικά με τα βαμβάκια, αυτό το διάστημα η παραγωγή τους είναι σε καλό στάδιο, δεν έχουν υπάρξει προβλήματα από τον καιρό, ενώ οι παραγωγοί αναμένουν σε καλύτερες τιμές.