Κατά τον μήνα Οκτώβριο του 2024 η χώρα μας έκανε εισαγωγές 3.000 τόνων μήλων και ενώ ακόμη η δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή της εγχώριας παραγωγής.
Από την άλλη σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, από 1/9/2024 έως 1/11/2024, εξήχθησαν από την χώρα μας συνολικά 22.000 τόνοι μήλων, από τους οποίους περίπου 4.000 τόνοι πήγαν προς την Αίγυπτο.
Πάντως η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες της χώρας να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα.
Πρόεδρος Α.Σ. Άρνισσας: «Μόλις το 10% της ελληνικής παραγωγής διακινείται στην εγχώρια αγορά»
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α.Σ.) Άρνισσας, Γιώργος Παπαδόπουλος, «η ελληνική παραγωγή μήλων έχει δεσμευτεί με την αιγυπτιακή αγορά, η οποία λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ζητάει μήλα με μειωμένες τιμές. Μόλις το 10% της ελληνικής παραγωγής διακινείται στην εγχώρια αγορά ενώ το υπόλοιπο πάει για εξαγωγή. Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της ποικιλίας Φούτζι που έχει ζήτηση στην αγορά αλλά είναι μειωμένες ποσότητες. Αντίθετα οι κόκκινες ποικιλίες μήλων δεν έχουν ζήτηση στην αγορά.
Η χώρα μας έχει το υψηλότερο κόστος παραγωγής μήλων στην ΕΕ και αυτό θα πρέπει να το εξετάσει η πολιτεία.
Φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή η παραγωγή έχει πολλά ποιοτικά προβλήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές ποσότητες μήλων να έχουν οδηγηθεί στην χυμοποίηση, με τις τιμές να έχουν ξεκινήσει από 7 λεπτά και τώρα να είναι στα 16 λεπτά το κιλό.
Φέτος η τιμή παραγωγού στα μήλα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 38 λεπτά το κιλό για τα καλής ποιότητας. Τα προγράμματα δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία και επισιτιστικής βοήθειας θα πρέπει να τρέξουν στην χώρα μας ξανά γιατί βοηθούσαν στην απορρόφηση της παραγωγής μήλων».
O κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μηλοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Βερμίου, αναφέρει στον ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην περιοχή στα μήλα Φούτζι, που έχουν καλή ζήτηση, με τιμές που κυμαίνονται από 50 έως και 65 λεπτά το κιλό.
Αντίθετα υποτονική είναι η ζήτηση στα κόκκινα μήλα με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από 15 έως 35 λεπτά το κιλό.
Παραμένει το πρόβλημα της ακαρπίας για δεύτερη συνεχή χρονιά στην περιοχή και όπως φαίνεται από την εικόνα που έχει το μικροκλίμα της περιοχής θα το έχουμε και τα επόμενα χρόνια. Επίσης πολλά μήλα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχουν εγκαύματα και είναι μη εμπορεύσιμα».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (World Apple and Pear Association – WAPA), η φετινή ελληνική παραγωγή μήλων αναμένεται να είναι αυξημένη, κατά 56,4%, σε σχέση με το 2023, ανερχόμενη στους 287.000 τόνους, καθώς και κατά 14,8% αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.
Από το χωράφι στο… ράφι 150% ακριβότερα τα μήλα
Αυτό προκύπτει από σχετική ανάλυση του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ). Ο ΣΕΚΛΑ, σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια πλήττει σφόδρα τους καταναλωτές, υποστηρίζει ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών διαμορφώνονται από διάφορα ανελαστικά κόστη, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τιμές των μήλων, τα οποία πωλούνται στη λιανική με διαφορά 150% από την τιμή παραγωγού.
Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει βέβαια ειδικά στα κηπευτικά, όπου η διάρκεια ζωής τους περιορίζεται στις λίγες ημέρες. Σε αυτές τις κατηγορίες οι τιμές πώλησης υπερβαίνουν σαφώς το 150% της διαφοράς από το χωράφι στο ράφι, που στην καλύτερη των περιπτώσεων ισχύει για τα «ανθεκτικά» μήλα.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφορά της τιμής χονδρικής με την τιμή λιανικής ξεπερνάνε το 200% ή και το 250%. Για παράδειγμα, χθες στην κεντρική αγορά η επικρατούσα τιμή ενός αγγουριού ήταν 25 λεπτά. Πουθενά όμως σε επίπεδο λιανικής δεν υπήρχε αγγούρι φθηνότερο από τα 70 λεπτά ανά τεμάχιο. Σύμφωνα με τον ΣΕΚΛΑ, συχνά οι παραγωγοί των μήλων αλλά και οι καταναλωτές διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να ξεκινά την πορεία του από το χωράφι με τιμή 0,70 ευρώ το κιλό και να καταλήγει στο ράφι με τιμή -κατ’ ελάχιστο- 1,70 ευρώ το κιλό.
Η πορεία διαμόρφωσης της τιμής, με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΚΛΑ, έχει ως εξής:
0,70 ευρώ/κιλό παραγωγός
0,10 ευρώ/κιλό εργάτες συγκομιδής
0,20 ευρώ/κιλό αποθήκευση, ψυγεία
0,15 ευρώ/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο
0,07 ευρώ/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)
0,35 ευρώ/κιλό έξοδα συσκευασίας
0,13 ευρώ/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων
Το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70 ευρώ